Ρονάλντο - Μέσι: Οι συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και στο βάθος τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ρονάλντο - Μέσι: Οι συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και στο βάθος τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των κρατουμένων στη χώρα αφήνει αιχμές για τους δύο σούπερ σταρ της μπάλας 

Mesi_Ronaldo
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα γίνει πρεσβευτής της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Αλ Νασρ.

Ο σούπερ σταρ επιθετικός ολοκλήρωσε τη μετακίνησή του στην ομάδα της Saudi Pro League το βράδυ της Παρασκευής, ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Από τη συμφωνία του θα κερδίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 208 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως συν τα μπόνους και τα δικαιώματα.



Η Αλ Νασρ έχει βάλει επίσης μια ξεχωριστή ρήτρα στο νέο συμβόλαιο του Ρονάλντο, η οποία μιμείται κατά πολύ τη συμφωνία που έχει υπογράψει και ο Λιονέλ Μέσι με τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τελικά ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Με τη συμφωνία αυτή ο Ρονάλντο φεύγει για πρώτη φορά της καριέρας του από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Marca, ρήτρα στο νέο του συμβόλαιο προβλέπει ότι ο Ρονάλντο θα γίνει πρεσβευτής της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Η χώρα της Μέσης Ανατολής θεωρείται ότι ετοιμάζει κοινή υποψηφιότητα με την Αίγυπτο και την Ελλάδα για το δικαίωμα να φιλοξενήσει το τουρνουά σε έξι χρόνια.

Κλείσιμο
Ο Ρονάλντο θα εκπροσωπήσει την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας στο εξωτερικό, με την άφιξή του να λέγεται ότι θεωρείται «κρατικό ζήτημα». Η συμφωνία ακολουθεί εκείνη του Μέσι, ο οποίος θα γίνει πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας.

Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν θα κερδίσει περισσότερα από 22,5 εκατομμύρια λίρες ευρώ για να διαφημίσει τον τουρισμό της χώρας. Ο Μέσι έχει ήδη παρελάσει από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του τον περασμένο Μάιο.

Θα αντιδράσουν οι ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων;
Η απόφαση του Ρονάλντο να ακολουθήσει τα βήματα του Μέσι και να γίνει πρεσβευτής της χώρας πιθανότατα να προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο έδαφός της, οι μαζικές εκτελέσεις και η δίωξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ είναι μερικές από αυτές.

Όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η συμφωνία του Μέσι, ο σούπερ σταρ κλήθηκε να ακυρώσει τη συμφωνία του με το κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Μια ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των κρατουμένων στη χώρα κατέστησε σαφείς τις ανησυχίες της, με τον Ρονάλντο πιθανότατα να αντιμετωπίσει παρόμοιες αντιδράσεις.

«Αποτελείς έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους και αυτά που λες και κάνεις έχουν πραγματικά σημασία. Για να το θέσουμε ευθέως - έχετε τεράστια δύναμη, αλλά με αυτή τη δύναμη έρχεται μεγάλη ευθύνη», ανέφερε η ανοιχτή επιστολή των οικογενειών.

«Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας θέλει να σας χρησιμοποιήσει για να ξεπλύνει τη φήμη του. Οι κρατούμενοι συνείδησης στη Σαουδική Αραβία έχουν υποστεί βασανιστήρια, σεξουαλικές επιθέσεις και παρατεταμένη απομόνωση - συχνά για μήνες κάθε φορά. Αγωνίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, σιίτες ακτιβιστές, αγωνιστές για τη δημοκρατία, στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε επικρίνει ή έστω αμφισβητεί το καθεστώς μπορεί να αντιμετωπίσει μακροχρόνια φυλάκιση και σε ορισμένες περιπτώσεις τη θανατική ποινή. Αν πείτε “ναι” στο Visit Saudi, στην πραγματικότητα είναι σαν να λέτε ναι σε όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα σήμερα στη σύγχρονη Σαουδική Αραβία. Αλλά αν πείτε “όχι” θα στείλετε ένα εξίσου ισχυρό μήνυμα. Ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σημασία, ότι η αξιοπρέπεια έχει σημασία, ότι αυτοί που βασανίζουν και δολοφονούν δεν το κάνουν ατιμώρητοι. Ο κόσμος πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτούς που καταπατούν τους άλλους», αναφέρεται στην επιστολή.



Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και ο Λιονέλ Μέσι είναι από τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα στo Instagram καθώς αριθμούν 527 εκατομμύρια followers και 413 εκατομμύρια αντιστοίχως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης