Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Διπλωματικές επαφές με τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα για αποκλιμάκωση

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Διπλωματικές επαφές με τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα για αποκλιμάκωση

«Οι ΗΠΑ εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση μέσω διπλωματικών διαύλων» τονίζει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών - Σήμερα η συνάντηση του πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ με τον Ερντογάν

trump_ar
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία 24ωρα για τον ρόλο των ΗΠΑ σε μία ενδεχόμενη διαμεσολάβηση για την εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πληθώρα δημοσιευμάτων υποστήριξαν ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να τηρήσει ίσες αποστάσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ενεργά τις τουρκικές προκλήσεις.

 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την απάντησή του με μία γραπτή δήλωσή. Μέσω αυτής επιβεβαιώνει ότι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν ήδη εμπλακεί με τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα και τις ενθαρρύνουν να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σταθερά ενθαρρύνουν τις δύο χώρες για αποκλιμάκωση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε υπόψη μας τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση μέσω διπλωματικών διαύλων. Εξακολουθούμε να προτρέπουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργασθούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις δράσεις που διακινδυνεύουν ενίσχυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά της Αθήνας που παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα.

Το μπαράζ διπλωματικών επαφών (χθες ο Σαράτζ βρέθηκε στη Ρώμη) πραγματοποιείται τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στη Λιβύη, μετά από την προτροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ανακοίνωσαν χθες Σάββατο, την αναστολή της επιχείρησής τους για την κατάληψη της Τρίπολης, αλλά ήδη σημειώνονται παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, η σχέση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν στο μενού της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή, μέσω του διαλόγου.

Σ’ αυτό το τοπίο, κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η Τουρκία μελετά το ενδεχόμενο να αγοράσει από την Ρωσία και άλλα οπλικά συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ αυτών και το υπό ανάπτυξη αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-500. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω.

Κλείσιμο
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πάντως, έχουν φουλάρει τις μηχανές. Μεταξύ άλλων σχεδιάζουν σειρά ασκήσεων τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στη θάλασσα. Σ’ αυτές τις ασκήσεις θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες που αποτελούν τον άξονα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ας σημειωθεί ότι μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον, ξεκινά ένας κύκλος διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα σε στρατιωτικό υλικό του αμερικανικού στρατού, κυρίως για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Ανεπίσημες πληροφορίες που έρχονται από την Λευκωσία κάνουν λόγο για προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου της Τουρκίας σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να απειλεί με αντίποινα κράτη-μέλη της ΕΕ σε περίπτωση που αποφασίσουν ομόφωνα (ως απαιτείται) την επιβολή παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε νομικά και φυσικά πρόσωπα, ή έστω την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες τρίτων κρατών στην ευρωπαϊκή επικράτεια για τον ρόλο που διαδραματίζουν στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Κοντός ψαλμός αλληλούια! Θα φανεί σύντομα εάν η κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας θα μείνει ή όχι ατιμώρητη.

Έχοντας να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, η ελληνική διπλωματία είναι υποχρεωμένη να συνάπτει συμμαχίες, οι οποίες εκ των πραγμάτων την εμπλέκουν σε άλλα ανοικτά μέτωπα της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κρίση με το Ιράν.

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι το Ιράν προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Atantic Council στις ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά επικρότησε την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού.

Η ιρανική κυβέρνηση έστειλε ένα ακόμα σαφές μήνυμα στην Αθήνα σχετικά με ενδεχόμενη χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα σε αμερικανική επίθεση. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο». Αν και διπλωματικά γραμμένη, η προειδοποίηση είναι ξεκάθαρη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης