LIVE

Κορωνοϊός

Παπανδρέου: Παλαιοκομματική η τακτική Τσίπρα - Να απολογηθεί στον λαό ο Καραμανλής

4827364

Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε πλούσιο παρασκήνιο από το διάστημα που η Ελλάδα οδηγήθηκε στα μνημόνια - «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη μεσαία τάξη και επιβάρυνε την οικονομία», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου

Σφοδρή κριτική για τις «συντηρητικές πολιτικές» που εφάρμοσε, άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αποκάλυψε πλούσιο παρασκήνιο από την εποχή που «έσκασε η φούσκα» και η χώρα μπήκε στα μνημόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει αν το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή αν θα συνεργαστεί σε μία κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία την επομένη των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου και επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αρχικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας:

«Η Τουρκία να λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας. Εγώ ξεκίνησα τη συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και εξασφαλίσαμε μέσω της Συνθήκης του Ελσίνκι, να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες διαφορές θα επιλύονται μέσω του δικαστηρίου της Χάγης. Μέσω της Συνθήκης της Λισαβόνας, καταφέραμε αυτό που ζητούσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Αν οποιοδήποτε μέλος απειληθεί, θα πρέπει να συνδράμουν όλα τα μέλη της ΕΕ.

Χρειάζεται εθνική ομοψυχία, ανεξάρτητα αν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Να υπάρξει μία σωστή ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουμε όλοι. Να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας όλοι και να μην αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό θερμό επεισόδιο, μέσα από το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου. Η ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων είναι πολύ σημαντική, όπως και να μην διακόψουμε τον διάλογο με την Τουρκία. Στην Τουρκία υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν τη συνεργασία και την καλή γειτονία με την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για τις ενέργειες του Πάνου Καμμένου ως υπουργού Άμυνας, είπε: «Για τον Πάνο Καμμένο έχω πολλά να πω. Ήταν εκείνος που λοιδορούσε τον αδερφό μου. Όταν υψώνουμε την ελληνική σημαία, πρέπει να κερδίζουμε και να ξέρουμε πού δίνουμε τις μάχες. Ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε. Είναι ανεύθυνο να λειτουργείς έτσι και να επιφέρεις ζημιά στη χώρα. Εκείνος έβλεπε το δικό του ίματζ. Δυστυχώς, ήταν υπό τη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την απογοήτευση του κόσμου. Θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση. Είχε πει πολλά ψέματα. Η πολιτική που ακολούθησε επιβάρυνε την οικονομία. Ουσιαστικά ακολούθησε μία πολύ συντηρητική πολιτική. Απλώς αναπαρήγαγε το σύστημα που πρέπει να αλλάξουμε στη χώρα μας. Αντί να χτυπήσει τα προβλήματα, έκανε παιχνίδια, ιδιαίτερα τώρα πριν τις εκλογές. Υπηρέτησε μία παλαιοκομματική, ρουσφετολογική τακτική και συμμάχησε με τη δεξιά καραμανλική πτέρυγα, τους ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λέει ότι είναι αριστερή παράταξη, με τις συντηρητικές πολτικές που εφάρμοσε. Τεράστιο σφάλμα, που πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά θέλησαν να συμβάλλουν στη στήριξη μίας πολιτικής για την έξοδο από τα μνημόνια. Τώρα προσπαθεί να κλέψει κάποια στελέχη, με έναν τρόπο που δεν βοηθά, αλλά εξαγριώνει ακόμα περισσότερο. Ο καθένας κρίνεται, έτσι θα κριθούν και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία απέλπιδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν πράγματι πίστευε σε αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα τα έκανε. Δεν θα ήταν μίμηση. Δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό. Προφανώς ο Τσίπρας για να φτάσει από το 3% στο 35% είναι χαρισματικός. Όμως παίζει ρόλο πώς αξιοποιείς τα χαρίσματά σου. Αριστερός είσαι στην πράξη, όχι στα λόγια. Δεν μπορώ να δω τι το προοδευτικό έκανε ο κ. Τσίπρας. Φόρτωσε χρέη τη μεσαία τάξη και επιβάρυνε την οικονομία».

Στη συνέχεια μίλησε για τη Νέα Δημοκρατία και τους πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά:

«Για μένα η ΝΔ δεν έχει αλλάξει. Οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη είναι άκρως συντηρητικές. Πρώτη φορά επί Σαμαρά κυκλοφόρησε το κρυφό σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Σαμαράς επεδίωξε και πέτυχε την πτώση της κυβέρνησης Παπαδήμου, λόγω της οποίας ακολούθησαν αλεπάλληλες εκλογές. Ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Είχαμε 260 ψήφους και μπορούσαμε να κάνουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές. Να χτυπήσουμε τη διαφθορά, να φτιάξουμε τις τράπεζες. Όχι, μου είπε ο κ. Σαμαράς, εγώ θέλω να πάμε σε εκλογές. Πρέπει να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η κατάσταση μετά τις εκλογές.

Θα πω για πρώτη φορά, ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, όταν ήμουν κυβέρνηση, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι επικοινώνησε μαζί του η Άνγκελα Μέρκελ και του ζήτησε να κάνουμε δημοψήφισμα και όχι εκλογές. Όμως δεν γινόταν, διότι είχαμε ανακοινώσει ήδη τη διεξαγωγή τους. Υπερτίμησα τον πατριωτισμό του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του δημιούργησαν τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολίτευση. Εκείνος πρέπει να απολογηθεί. Δεν είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Με τα δάνεια έκανε τα ρουσφέτια του. Αυτόν τον Γεωργίου, πόσες φορές θα τον δικάσουμε; Και όλα αυτά, για να καλύψουμε την κυβέρνηση Καραμανλή.

Ένα λάθος που έκανα, ήταν ότι δεν επεδίωξα το δημοψήφισμα, αντί για τις εκλογές. Πιστεύω ότι η χώρα θα είχε την ευκαιρία να βγει πιο γρήγορα από την κρίση».

Σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο να στηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου είπε: «Σε όσους ρωτούν τι θα κάνουμε απαντώ: για να ρωτάτε, θεωρείτε την Παράταξή μας χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα. Όσο πιο ισχυρή κάνετε την παράταξή μας, τόσο πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί θα γίνουμε . Είμαστε εδώ, συνεπείς σε όσα είπαμε και κυρίως υπερήφανοι για όσα κάναμε, βάζοντας πάνω από την παράταξή μας τους Έλληνες και τη χώρα. Είμαστε εδώ για να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική. Με όραμα και σχέδιο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (72)

Θάνος_2ο

Οταν λοιπόν υπάρχει αυτό το παρασκήνιο, χρειάζεται θράσος για να έρχεται αυτοκλήτως ή κατόπιν υποδείξεως σήμερα ο κ. Γιούνκερ και να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν εμφάνιζε τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος σε μια χρονιά -το 2009- που άλλαξαν τις προβλέψεις τους για το έλλειμμά τους τρεις και τέσσερις φορές όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να σκεπάσει και τις δικές του ευθύνες για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009. Ευθύνες που αναδεικνύονται ανάγλυφα και στην εισήγηση-φωτιά του αρεοπαγίτη Κωσταρέλου για την υπόθεση που αποκάλυψε προσφάτως η «Εστία». Ολα τα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έκαναν συντηρητικές εκτιμήσεις για τους αριθμούς κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς, πρώτον, γιατί η εισαγόμενη από τις ΗΠΑ κρίση της Lehman Brothers άλλαζε συνεχώς τα δεδομένα, αλλά και, δεύτερον, γιατί τα κράτη εξασφάλιζαν έτσι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Η Ελλάς δεν χρεοκόπησε το 2009 επειδή η τμηματική δημοσιοποίηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού της σε ραγδαίως μεταβαλλόμενο περιβάλλον της επέτρεψε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου να εξασφαλίσει από τον Ιούνιο τον δανεισμό όλης της χρονιάς. Τα παραπάνω γράφει ο Μανώλης Κοττάκης,

Θάνος_1ο

Ο κος Γιούνκερ επισκέφθηκε επανειλημμένως την Αθήνα επί Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπάρχουν και φωτογραφίες. Σε μια από τις επισκέψεις του μετέβη στο Μαξίμου και συναντήθηκε επί τρίωρο σχεδόν με τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε αντιπρόεδρο. Τρεις ώρες ήταν πολλές. Οι δημοσιογράφοι υποθέσανε ότι συζήτησαν την πορεία της οικονομίας, την πορεία της τότε αξιολόγησης, άλλα θέματα γεωπολιτικά. Δεν περνούσε από το μυαλό τους ποιο ήταν το αληθινό αντικείμενο της συζήτησής τους. Μήνες μετά εις εκ των δύο Ελλήνων που μετείχε στη σύσκεψη αυτή «μαρτύρησε» σε συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή ποιο ήταν το θέμα. Το θέμα του Λουξεμβούργιου ήταν οι διώξεις που είχαν ασκηθεί από τη Δικαιοσύνη κατά του διοικητή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου για τη φερόμενη αλλοίωση του ελλείμματος του 2009. Η πρώτη είχε καταλήξει με αμετάκλητη καταδίκη του κ. Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος επειδή ο Πατρινός τεχνοκράτης δεν ενημέρωσε τα -υποδειχθέντα από την οικογένεια Παπανδρέου- μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το «πείραγμα των αριθμών». Για το γεγονός ότι η Στατιστική άλλαξε τρεις φορές έως τον Νοέμβριο του 2010 τα στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος του 2009. Η δεύτερη δίωξη, που ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, εκκρεμούσε και ανησυχούσε όχι μόνο τον κ. Γεωργίου, αλλά και την ηγεσία της Eurostat που είχε υπό την εποπτεία του ο τότε πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ. Αν καταδικαζόταν ο Γεωργίου, άνοιγε μέγα ζήτημα ποινικών ευθυνών και για τη γερμανική ηγεσία της Eurostat και τον περίφημο τεχνοκράτη με το παπιγιόν κ. Ραντερμάχερ. Αυτός διέταξε τον Γεωργίου, σύμφωνα με το πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, να προσθέσει ως μη όφειλε στο έλλειμμα του 2009 και το έλλειμμα 17 ΔΕΚΟ. Αν καταδικαζόταν ο Γεωργίου για αλλοίωση ελλείμματος, η Ελλάς θα ηδύνατο να εγείρει αγωγές αποζημιώσεως κατά της Ε.Ε. για τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα λιτότητας που της επεβλήθησαν με τους «πολλαπλασιαστές» του ΔΝΤ. Τι έκανε λοιπόν στη σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Γιούνκερ στο Μαξίμου- ο πρόεδρος της Κομισιόν εκείνη την ημέρα; Σύμφωνα με τον... μαρτυριάρη της παρέας, αφιέρωσε τις δύο από τις τρεις ώρες να απαιτεί από τους Σαμαρά - Βενιζέλο να παρέμβουν ωμά στη Δικαιοσύνη για να σταματήσει (!!!) η δίωξη κατά του διοικητή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. . Στο τέλος η αθώωση Γεωργίου ήταν -τέτοια ξεφτίλα της Ε.Ε.- προαπαιτούμενο που έθεσε η τρόικα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να κλείσει η αξιολόγηση! Προ-α-παι-τού-με-νο.

G

Αυτό γιατί δεν μπήκε ακόμα φυλακή??

Κ.Χ.

Η θέση του Παπανδρέου όπως και του τότε συμβούλου του Βαρουφάκη είναι στη φυλακή και όχι στη βουλή !

Που σε

Γελοίε,δεν πας να αλλάξεις αλυσίδα σε κανο. Αντε να χαθείς παλιο μπουρδα !!!

Μ.Πασοκ

Ναζι καμμενοι και δεξιοί σχολιάζουν τον Γιωργο .Αν μας σχολιάζουν αρνητικά αυτοί σημαίνει ότι βαδιζουμε καλα

Ειδικό Δικαστήριο

και κρέμασμα προδότη.Πόσα πήρες για να μας πουλήσεις κάθαρμα;

Dimitris

καταρχην...ο λεφτα υπαρχουν μιλαει!!! τι ποιο μεγαλυτερο ψεμα?? κ απο πισω ηδη μιλουσε με ΔΝΤ.. 1)χαρισματικος ο Τσιπρας?? ας γελασω...ο ελληνικος λαος δεν ειχε αλλου να στηριχθει τοτε γιατι ολοι αποδειχθηκαν λιγοι , πασοκ - παπανδρεου, νδ-σαμαρας, λαος-καρατζεφερης... πιστεψαν οτι η αριστερα ισως να κανει κατι....γιαυτο κ το 3% εγινε 35... 2) ο Γεωργιου για πλακα δικαζεται?? αν δεν φοβαται γιατι ειναι εξαφανισμενος στις ΗΠΑ?? κ η κυρια Γεωργαντα που κατειγγειλε εσκεμμενα πειραγμενα τα στοιχεια της Ελστατ?? το εκανε για την πλακα της?? κ εκεινο το περιεργο τροχαιο που ειχε στην εθνικη απο ενα μαυρο τσιπ?? 3)εθνικη ομοψυχια κ αλλα ευχολογια....τι κανατε σαν πασοκ τοσα χρονια για την ελληνικη αμυντικη βιομηχανια?? ποσες μιζες πηρατε για αγορα ελλιπων αμυντικων οπλων??? 4)ποιο το λαθος του Καμμενου ως υπ.Αμυνας??? (περα απο την λανθασμενη σταση στο μακεδονικο)..ανασυστασε τη ΜΟΜΑ, πεταξε παλι τα orion P3 που φαγωθηε τοτε το 1 θεμα για πεταμενα λεφτα (τα ματια του στρατου στο βυθο ειναι αυτα τα αεροσκαφη) 5)σχετικα με το καραμανλη : εχει δικιο αλλα ....το πασοκ δεν εχει ευθυνη στην ελληνικη χρεοκοπια???δεν ηταν μηπως ο πατερας του που αρχισε τα μοιραζει αερα τα λεφτα απο το 1981??? τσοβολα δωστα ολα κτλ??? 6)καλυτερα να εξαφανιστει γιατι οσο μιλαει μας οργιζει....

Δεν ηξερε (9)

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο…«.. Ήμουν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν σκληρά μέτρα αμέσως μετά από τις εκλογές του 2009. Δυστυχώς, ήταν άλλες οι προτεραιότητες εκείνη την περίοδο. Θεωρώ ότι αν είχαμε δράσει εγκαίρως, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει μεγάλο μέρος των όσων ακολούθησαν. Μάλιστα, η κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ηγεσία του Κινήματος ότι γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά θέλησε να κρύψει την πραγματικότητα. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πορεύθηκε χωρίς πυξίδα και άρχισε τους πειραματισμούς με ερασιτεχνικό τρόπο. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπανδρέου για ερασιτεχνική άμυνα στις επιθέσεις των αγορών. Η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ακόμα ότι, στο γραφείο του Παπακωνσταντίνου, τον Οκτώβριο του 2009, του έλεγε να πάρει επειγόντως μέτρα, και αυτός την κοίταγε σαν ούφο

Μαύρο στο ΠΑΣΟΚ

Ο Παπανδρέου ήταν στρατευμένος με στόχο τη διάσωση των Γαλλικών και των Γερμανικών τραπεζών. Γιαυτό και έφερε τα μνημόνια χωρίς να ρωτήσει κανέναν απο κυβέρνηση, Βουλή και κόμμα. Μαυρίστε το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, θα βγεί αυτός ως πρώην πρωθυπουργός.

Δεν ηξερε (5)

Προβόπουλος «ο κ. Παπανδρέου ήταν ενήμερος ήδη από την προεκλογική περίοδο για την δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο.>>

bas

Μάθε τώρα εσύ . << Οι εκτιμήσεις που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στην Εurosta στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείματος ηταν εξαιρετικά αισιόδοξες. Πρόκειται για αναφορά στην εκτίμηση της κυβέρνησης Καραμανλή ,ότι το έλλειμμα του 2009 θα έκλεινε στο 5.9 % του ΑΕΠ>> Εγγραφο υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος προς τον διοικητή της Γίωργο Προβόπουλο στις 6/10/2009 με τίτλο << ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΘΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΦΑΝΟΥΣ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΥ>> Αποκάλυψη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 8/1/2018

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης