«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ

29 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ετάχθησαν υπέρ της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, 22 προέκριναν τη λύση της αποχής και δύο ψήφισαν λευκό

dimar_simfonia_prespon
Μετά την Εκτελεστική Γραμματεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών εξουσιοδοτώντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία που αναμένεται για την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, σημερινός αρχηγός της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αυτό τον τρόπο διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή της ΔΗΣΥ και τις αποφάσεις των βουλευτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έλαβε 29 «ναι». 22 μέλη του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου της ΔΗΜΑΡ ετάχθησαν υπέρ της αποχής από την επικείμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής και δύο ψήφισαν λευκό.

Με την σημερινή απόφαση ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαχωρίζει τη θέση του από τους μέχρι πρότινος συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για να στοιχηθεί εκ νέου τον δρόμο για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη αποχώρησαν από τον Συνασπισμό τον Ιούνιο του 2010.

Κλείσιμο
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να προκαλέσει τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

H απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς

Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και ψηφίστηκε η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με 29 ψήφους υπέρ («ναι» στη «Συμφωνία των Πρεσπών»), 22 ψήφους κατά (αποχή από την ψηφοφορία), 1 παρών και 1 λευκό.

“Σε μια περίοδο που ο εθνικισμός βρίσκεται σε έξαρση και παρουσιάζεται ως η εναλλακτική λύση στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης από αυταρχικές και ακροδεξιές δυνάμεις, τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απ’ όλα τα δημοκρατικά κόμματα με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια. Με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι το πολιτικό κόστος. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εργαλειακής διαχείρισης.

Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι η Ελλάδα -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης- πρέπει, με βάση και αφετηρία την Ευρώπη, να ασκεί εξωτερική πολιτική με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι σε θετική κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή, επισημάναμε ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως τα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας. Η «συμφωνία των Πρεσπών» όμως αποτελεί έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Βέβαια, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών.

Δυστυχώς, όμως, η συζήτηση στη χώρα μας διεξάγεται σε ένα ζοφερό κλίμα. Τεχνητή πόλωση, διχασμός, άγονες συγκρούσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που υπονομεύει την συζήτηση.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση φέρουν ακέραια την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση. Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά, αν η κυβέρνηση είχε επιδιώξει από την αρχή τη συναίνεση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα φρόντισε να ενεργήσει μονομερώς, με ελάχιστη πληροφόρηση προς τα κόμματα και τους πολίτες χωρίς την απαραίτητη εθνική συνεννόηση και επιχειρώντας να αξιοποιήσει ένα εθνικό ζήτημα με μικροκομματική στόχευση. Από την άλλη, η ΝΔ σταδιακά διολίσθησε σε μια αδικαιολόγητη ρητορική, μακριά από την εθνική θέση. Υποχωρεί απέναντι στον εθνικολαϊκισμό, επιχειρώντας να κερδοσκοπήσει εκλογικά. Η ΝΔ, που φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της, αντί να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής, επιχειρεί να καβαλήσει το κύμα του νέου εθνικολαϊκισμού των συλλαλητηρίων. Εξάλλου, με τον ίδιο τρόπο είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να καβαλήσει το κύμα του αντιμνημονιακού λαϊκισμού.

Εμείς, επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι θέλουμε βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».

Διαχρονικά, εξάλλου, ο πολιτικός μας χώρος υπήρξε υπέρμαχος της επίλυσης του προβλήματος. Ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος που το 1993 στο «Αδιέξοδο βήμα του Εθνικισμού» έγραφε για «μια ιστορική ευκαιρία που αν την “άρπαζε” η χώρα μας θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη διεθνή της θέση για δεκαετίες». Ήταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης που το 1992 έλεγε ότι «οι υπερβολές και οι παλικαρισμοί στα εθνικά θέματα έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε “απρόβλεπτες” για τους υπαίτιους καταστροφές».

Με αυτή την παρακαταθήκη θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Επιδιώκουμε σταθερά μια κοινά αποδεκτή λύση και όχι τη συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου. Η λύση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία. Είναι καιρός να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 26 χρόνια, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των δυο χωρών, πρόβλημα που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίζει «παιχνίδια προστασίας» των βαλκανικών λαών που δήθεν απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά και ένα πρόβλημα που τροφοδοτεί το μίσος.

Για αυτό η ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα.

Για εμάς, αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Αυτός είναι ο πατριωτισμός μιας αληθινά προοδευτικής παράταξης και όχι η υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, οι υποχωρήσεις απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό τροφοδοτούν την άνοδο των εθνικολαϊκιστικών και όχι των προοδευτικών δυνάμεων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή, σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και η Σοσιαλιστική Διεθνής του Γιώργου Παπανδρέου, χαιρέτισαν αυτή τη συμφωνία.
Οφείλουμε να κινηθούμε με βάση τις αρχές και τις θέσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά και της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Όπως ακριβώς πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Με αίσθημα ιστορικής συνείδησης στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος. Χωρίς ετεροκαθορισμούς και μικροκομματικές στοχεύσεις που πηγάζουν από μια συγκυριακή πρόσληψη της πραγματικότητας. Τασσόμαστε σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ λέει ΝΑΙ στη «συμφωνία των Πρεσπών».

Δεν είναι δυνατόν τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού και μιας επικοινωνιακής διαχείρισης της πραγματικότητας. Δεν είναι δυνατόν όποιος ψηφίσει τη «συμφωνία των Πρεσπών» να θεωρείται ότι στηρίζει μια κυβέρνηση, της οποίας η θητεία ούτως ή άλλως λήγει σε μερικούς μήνες, και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες.

Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες, για αυτό εξάλλου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταψηφίσαμε στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Το ίδιο, ακριβώς πράξαμε και τον Ιούνιο του 2018, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά και πριν ένα μήνα καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, καθώς αυτή η κυβέρνηση ασκεί μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση.

Στην προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είχαμε τονίσει ότι όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή πρέπει να συνοδεύεται από δέσμευση για εκλογές εφόσον δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Οι εκλογές συνεχίζουν και είναι απαραίτητες αλλά από τη στιγμή που υπάρχει νέα κυβερνητική πλειοψηφία αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πλέον ούτε προϋπόθεση ούτε άλλοθι για την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία αποσυνδέθηκε από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Το Σεπτέμβριο του 2015 συγκροτήσαμε το συνασπισμό κομμάτων Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τον οποίο συμμετέχουμε στη Βουλή.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΗΜΑΡ λειτουργεί απολύτως προωθητικά. Προτείναμε και πιέσαμε για ενέργειες, όπως την εκλογή επικεφαλής από τη βάση και την συμπόρευση όλων των δυνάμεων για έναν ισχυρό φορέα. Σημαντικές προτάσεις μας βέβαια, που θεωρούμε ότι θα οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα, δεν υιοθετήθηκαν, όπως η δημιουργία ενιαίου φορέα καθώς τα υπόλοιπα κόμματα προέκριναν την ύπαρξη στο μεταβατικό στάδιο ενός πολυκομματικού φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ’ όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ιδέες, αρχές, αξίες και θέσεις και με αυτές συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών. Με καθαρή θέση και τη μέγιστη δυνατή ενότητα το κόμμα μας θα πετύχει τους στόχους του.

Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής με τις εμπειρίες της και τους αγώνες της Ανανεωτικής Αριστεράς για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Με το ιστορικό και αξιακό μας φορτίο συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην προοπτική μιας μεγάλης δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης. Ο καθένας και η καθεμιά με τη δική του πολιτική ευθύνη και τις δικές του αποσκευές μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Μέσα από το Κίνημα Αλλαγής πορευόμαστε με τις πολιτικές μας αποσκευές. Αυτή είναι η δύναμή μας όλα αυτά τα χρόνια. Στόχος είναι η πρόσθεση και πολλαπλασιασμός των δυνάμεων και όχι η αφαίρεση και η διαίρεσή τους. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να αξιοποιήσει τη θέση μας και στο Μακεδονικό, ώστε να εκφραστούν και εκείνοι οι κεντροαριστεροί και προοδευτικοί πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης.

Η θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αντιστρατεύεται την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που ξεκινήσαμε από το 2015 μαζί με το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια και με άλλες δυνάμεις και πέρασε σήμερα στην φάση του Κινήματος Αλλαγής.

Η ΔΗΜΑΡ μέσα από αυτό το σχήμα επιδιώκει να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες. Έχουμε επίγνωση ότι η συμπαράταξη των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας θα κινηθεί σε ριζική αντιπαράθεση με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές αποτελεί και δικό μας στόχο. Η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα αποτελεί ένα στοιχείο συσπείρωσης και κοινού αγώνα.

Όπως τα καταφέραμε το 2015, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να μείνουν ζωντανές οι ιδέες μας. Με γνώση των δυσκολιών, με πίστη στη συλλογικότητα και με αποφασιστικότητα.
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την χώρα με ανοιχτά εθνικά ζητήματα και την οικονομική κρίση στην κορύφωσή της, ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη Κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την προοπτική για να υπάρξουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Η ΔΗΜΑΡ και ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς μπορεί και θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Με τις ιδέες, τις θέσεις, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στις επερχόμενες εξελίξεις. Με πίστη στις δυνάμεις μας και στην συλλογικότητά μας.

Από εμάς εξαρτάται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και θα σταθούμε, αρκεί να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την δευτερολογία του ανέφερε: «Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης