Παπανδρέου: Η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ είναι μία αφετηρία

Screen-Shot-2018-03-16-at-9_24_05-PM-820x490

Όχι στο... όχι της ΝΔ λέει ο πρώην πρωθυπουργός - «Tώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί, με μια λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή» προσθέτει σε δήλωσή του για το Σκοπιανό

Η προτεινόμενη συμφωνία αποτελεί μια αφετηρία, δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου
και επισημαίνει ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία γιατί «στα Σκόπια
 υπάρχει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική, μετριοπαθής, φιλοευρωπαϊκή, που κατανοεί ότι, λύση χωρίς αμοιβαίους συμβιβασμούς δεν μπορεί να υπάρξει».

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να καταγράψει τις πτυχές που δημιουργούν προβληματισμό και να εξαντλήσει τα περιθώρια βελτιώσεων» προσθέτει και στέκεται ιδιαίτερα στα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας.

Σε ότι αφορά στο δικό του ρόλο και τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής
αναφέρει πως « ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι, με εποικοδομητικές ιδέες και πυξίδα μας: εθνικό το αληθές. Από την πλευρά μου, είναι καθήκον μου να εργαστώ για να διασφαλιστεί η ενότητα της προοδευτικής παράταξης, ώστε να επιτελέσει το ιστορικό της χρέος. Να είναι χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου:

Στη νεότερη ιστορία μας, τα μεγάλα εθνικά θέματα έχουν προκαλέσει συχνά διχασμούς που έφεραν αρνητικά, ακόμη και καταστροφικά, αποτελέσματα. Γι' αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη. Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα.

Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή βρισκόμαστε και τώρα, με τη συζήτηση γύρω από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Είναι μια συγκυρία όπου κυριαρχεί διεθνής αστάθεια, ανταγωνισμός δυνάμεων στην περιοχή μας, προσπάθεια της Τουρκίας να περιθωριοποιήσει την Ελλάδα, ενώ πολλές δυνάμεις έχουν στόχευση να αλώσουν, με κάθε μέσο, το ζωτικό χώρο των Βαλκανίων.

Το 2003, στη λογική να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκό πόλο ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επί κυβέρνησής μας με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, με σκληρές διαπραγματεύσεις πετύχαμε να ανοίξει η προοπτική για την Ευρωπαϊκή ένταξη των Βαλκανίων. Έτσι, ήρθε στο Συμβούλιο Κορυφής της Θεσσαλονίκης η απόφαση για τους βαλκανικούς λαούς – ένα καθοριστικό βήμα για τη σταθεροποίηση μιας περιοχής που επί δεκαετίες ολόκληρες υπέφερε από βίαιες συγκρούσεις και έξωθεν παρεμβάσεις.

Tο πλαίσιο αυτής της απόφασης, έδωσε μια νέα διάσταση στις προσπάθειες που ξεκίνησαν το 1995 επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, με την Ενδιάμεση Συμφωνία για την επίλυση του ονόματος των Σκοπίων. Ένα θέμα, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί, με μια λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή.

Σε μια τέτοια συγκυρία, ποια η στάση της κυβέρνησης; Διαπραγματεύεται μόνη της, δεν προσπαθεί έγκαιρα να καλλιεργήσει το απαραίτητο πνεύμα εθνικής συνεννόησης και στο τέλος, θριαμβολογεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η σε γενικές γραμμές ισορροπημένη συμφωνία, βασίζεται στις μακρόχρονες προσπάθειες πολλών άλλων και θα ήταν πολύ χειρότερη αν μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαμε δώσει μάχη για σημαντικές κόκκινες γραμμές.

Θα μπορούσε ωστόσο, να ήταν και πολύ καλύτερη, αν είχαμε ενώσει όλοι τις δυνάμεις μας. Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, ποια η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πασχίζει να αποφύγει το πολιτικό κόστος απομακρυνόμενη ακόμα κι από τη συμφωνημένη εθνική γραμμή. Μια γραμμή που διαμορφώθηκε με τη συνεννόηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 2008. Το ΠΑΣΟΚ παραμέρισε τους μικροκομματικούς υπολογισμούς για να συμβάλει στην εθνική αυτή υπόθεση εποικοδομητικά. Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει το αντίθετο. Αθετεί ακόμα και τις δικές της αποφάσεις πασχίζοντας να μην αλλάξει τίποτα. Έτσι, όταν φτάνουν τα δύσκολα, αυξάνει απλά τη στείρα κριτική και τις ρητορικές κορώνες.

Λέμε ΟΧΙ στο όχι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν απορρέει από γνήσια πατριωτική στάση αλλά από επιζήμιο οπορτουνισμό. Στην κοινωνία, στα κόμματα, όπως και στο Κίνημα Αλλαγής, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι διαφορετικές απόψεις, όταν είναι πέρα από φανατισμούς, έχουν προστιθέμενη αξία. Η αποδοχή ενός ουσιαστικού διαλόγου δοκιμάζει και εμπεδώνει κάθε μέρα τη δημοκρατική μας κουλτούρα.

Με νηφαλιότητα, είναι χρήσιμο να συζητήσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, γιατί μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε ένα επωφελές για τη χώρα αποτέλεσμα. Η δύναμη της συλλογικής επεξεργασίας είναι τεράστια, όπως και η διχαστική πολιτική επιζήμια για την πατρίδα. Για εμάς, το βασικό ερώτημα είναι, αν η συμφωνία ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο εθνικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε από κοινού.

Η προτεινόμενη συμφωνία αποτελεί μια αφετηρία. Αποτελεί πραγματική ευκαιρία, ότι στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική, μετριοπαθής, φιλοευρωπαϊκή, που κατανοεί ότι, λύση χωρίς αμοιβαίους συμβιβασμούς δεν μπορεί να υπάρξει. Στην Ελληνική Κοινωνία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για ειδικές παραμέτρους του θέματος και πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει ακόμα δυνατότητα να βελτιωθούν τα προβλεπόμενα για την εθνότητα και τη γλώσσα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μπροστά μας πολλά κρίσιμα βήματα ακόμα, βήματα που σε μεγάλο βαθμό αφορούν αποκλειστικά την ΠΓΔΜ. Ασφαλώς, θα πρέπει η κυβέρνηση να καταγράψει τις πτυχές που δημιουργούν προβληματισμό και να εξαντλήσει τα περιθώρια βελτιώσεων. Όσο λάθος είναι τα αρνητικά αντανακλαστικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, άλλο τόσο λάθος είναι να προσπερνάμε τις λογικές ενστάσεις.

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός χώρου ειρήνης, δημοκρατίας, και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, βασισμένο στις ευρωπαϊκές αξίες. Με εποικοδομητικές ιδέες, αυτόνομη κρίση και προοδευτικό πρόσημο. Πυξίδα μας: εθνικό το αληθές. Από την πλευρά μου, είναι καθήκον μου να εργαστώ για να διασφαλιστεί η ενότητα της προοδευτικής παράταξης, ώστε να επιτελέσει το ιστορικό της χρέος.

Να είναι χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα. Χρέος, που στην παρούσα ιστορική περίοδο, είναι αυξημένο, καθώς, όπως απέδειξε η αμείλικτη πραγματικότητα, είναι η μοναδική παράταξη που μπορεί να αγωνιστεί για να διαμορφωθούν οι αναγκαίες συναινέσεις μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, του Ελληνισμού στο σύνολό του, για ένα μέλλον διαφορετικό, βιώσιμο, ελπιδοφόρο και δημιουργικό.

ΣΧΟΛΙΑ (58)

Άρης

Αγαπητοί Κυριάκο και Φώφη. Αντί να λέτε και ευχαριστώ στον Τσίπρα που θα σας απαλλάξει από έναν μπελά και όταν κυβερνήσετε θα είναι λυμένο το πρόβλημα, του ζητάτε και τα ρέστα. Παίρνει αυτός το πολιτικό κόστος και κερδίζετε σεις πόντους με την ανεύθυνη και αντιευρωπαϊκή τακτική σας, κι ας το παίζετε εκσυγχρονιστές! Θα σας πω και τούτο όμως: Ο Θουκυδίδης, αναφερόμενος στον Περικλή, λέει "ουκ ήγετο υπό του πλήθους αλλ' αυτός ήγε", που σημαίνει ότι ο μεγάλος ηγέτης καθοδηγεί το λαό και δεν καθοδηγείται απ' αυτόν. Εσείς, αν δεν είχατε το επώνυμο που έχετε, δεν θα σας ήξερε ούτε και ο θυρωρός της πολυκατοικίας σας, που έλεγε και ο μακαρίτης Κατσιφάρας. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να κορδώνεστε στη Βουλή για να δείξετε στόφα ηγέτη. Δεν είναι έτσι οι ηγέτες, καμάρια μου. Ηγέτης είσαι αν μπορείς να πας κόντρα στο ρεύμα και να κερδίσεις τη μάχη. Το να σε παρασύρει το ρεύμα το πετυχαίνει ο καθένας, θέλει και ρώτημα; Μετρηθήκατε λοιπόν και βρεθήκατε λειψοί, πολύ λειψοί, γιατί, ενώ ξέρετε ότι η συμφωνία είναι -τηρουμένων των παραμέτρων-πολύ καλή, πουλάτε φτηνό πατριωτισμό που δεν σας αντιπροσωπεύει. Ειλικρινά είστε για λύπηση....

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΗΓΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΕΣΚΙΖΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ.ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ 751 ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ,ΚΑΙ 15 ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΕΓΡΑΦΕ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40000 ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΟΒΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ.ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΑΝΦΕΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΨΟΥΣ 20 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.ΕΤΣΙ?

Γιώργος

Όποιος ψήφισε αυτόν χασίκ?? ( και είναι πολλοί αυτοί που τον ψήφισαν) σας θυμίζω ο χασίκ??ς πήρε 45% εις βάρος του καλύτερου πρωθυπουργού της Ευρώπης την εποχή εκείνη είναι επιεικώς ηλίθι??. Ενα μέρος των ψηφοφόρων του χασίκ?? ψήφισαν κατόπιν τον Πινόκιο και τον Καμμένο. Και ο Τσοχατζόπουλος είναι οπαδός του Τσιπροκαμμένου.

Ένας ακόμα γιος του μπαμπά που του χαρίστηκε το μαγαζί του ....

Κληροδοτήται άραγες πολίτικο χάρισμα μέσω DNA ? Τι λέει γι αυτό η επιστήμη ?

Η επιστήμη

εν προκειμένω έχει προ πολλού σηκώσει τα πόδια ψηλά!

giorgos

Η ηλιθιοτητα ειναι ανικητη...

-

εκφυλισμενο γονιδιο και διανοητικη καθυστερηση

θυμήσου τις θέσεις του πατέρα σου!

θυμήσου τις θέσεις του πατέρα σου... "είναι ένα θέμα επικίνδυνο, εις χρόνον μακρόν" [...]

Μετά από όλα αυτά που έχουμε υποστεί να ασχολούμαστε με πολιτικά απολειφάδια ?

Μόνο ως παραδείγματα προς αποφυγή .......

EΠΕ

Μια τελική συμφωνία που αποτελεί αφετηρία. Ζούμε ένα νεοελληνικό σουρεαλισμό

VAG

Τι ελαττωματικός και κατεστραμμένος άνθρωπος είναι αυτός; Ποιος μιλάει ο ΒΛΑΚΑΣ που πήγε να βάλει την αλυσίδα του ποδηλάτου εν κινήσει.... Θα έπρεπε να ευχαριστεί τον Θεό που δεν σαπίζει στη φυλακή για το μνημόνιο του. Από το ΠΑΣΟΚ ήταν οι πρώτοι προδότες στα Ήμια, ο Σημίτης που στα τέσσερα ευχαριστούσε τους Αμερικάνους, Ο Πάγκαλος που ήθελε να αφήσει την σημαία να την πάρει ο άνεμος. Μεγάλο καρκίνωμα.

Εva

Βεβαια ...εσυ τι προβλημα εχεις? Ουτε τη γνωμη του πατερα σου δεν σεβεσαι προεδρε. Οχι οτι περιμεναμε κατι αλλο απο σενα. Απο αλλους περιμεναμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

keramews543

Η επόμενη μέρα από την ψήφιση του άρθρου 50, που δίνει τη δυνατότητα διορισμού εκπαιδευτικών, αποφοίτων Κολεγίων, στη δημόσια εκπαίδευση, ανοίγει νέα σελίδα στην Παιδεία - Τι θα ισχύει από δω και στο εξής - Η πολιτική αντιπαράθεση και οι «απαντήσεις» Κεραμέως στην αξιωματική αντιπολίτευση

22
panagiotopoulos01-mesaq

Ο,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται, επανέλαβε απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του - Η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια δήλωσε ο υπουργός Άμυνας  και πρόσθεσε ότι « η προσπάθειά μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατεινει ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός»

68