O Ζάεφ παίζει καθυστερήσεις και ο Τσίπρας περιμένει πάνω από το τηλέφωνο

tsiprasmesa


Τα Σκόπια θέλουν να βάλουν πάλι στο τραπέζι το όνομα «Μακεδονία - Σκόπια» - Η Αθήνα ποντάρει στα στενά χρονικά πλαίσια ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την προ-ενταξιακή διαδικασία της γείτονος

Από αναβολή σε αναβολή πάει το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη διαπραγμάτευση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα Σκόπια φαίνεται να ροκανίζουν χρόνο, ενώ καλούν την Αθήνα σε επαναδιαπραγμάτευση. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τις αλλαγές που επιθυμούν ξαφνικά να κάνουν σε μία συμφωνία, η οποία υποτίθεται ότι έχει "κλείσει" εδώ και μέρες από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτροφ. Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής είναι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, και η απόπειρα από πλευράς ΠΓΔΜ να επανέλθει στη διαπραγμάτευση και πάλι πρόταση για το όνομα «Μακεδονία - Σκόπια», ενώ είχαν καταλήξει ήδη οι υπουργοί, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στα γνωστά τρία αποδεκτά ονόματα. Η Αθήνα, μάλιστα, φωτογραφίζει μία Βρετανίδα νομικό, επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων ως την πέτρα του σκανδάλου που εγείρει συνεχώς εμπόδια. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για άτομο που πρωταγωνίστησε και τα προηγούμενα χρόνια στις διαπραγματεύσεις ως εκλεκτή του Γκρουέφσκι.

Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ Σκοπίων επισημαίνει: «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιδείχθηκε καλή θέληση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε διαδικασία παρόμοιας φύσης, είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να μετουσιωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας, που θα απεικονίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις ουσιαστικές παραμέτρους της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο «καλός» Ζάεφ και ο κακός Ντιμιτρόφ

Ωστόσο, από τις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαφαίνεται ότι χρησιμοποιεί διαφορετικό τόνο. Δήλωσε ότι η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί «από μέρα σε μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα, διαβεβαίωσε ότι θα γίνει, αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία. Είναι προφανές, ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιλέξει τον ρόλο του καλού αστυνομικού, υιοθετώντας, όμως, μία διγλωσσία. Από τη μία δηλώνει αισιόδοξος και από την άλλη δυσκολεύεται να κάνει πράξη τις ελληνικές απαιτήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύει σε παρασκηνιακά τηλεφωνήματα να μην πάρει κανείς σοβαρά τα λεγόμενα Ντιμιτρόφ και από την άλλη δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ τους. Πηγές αναφέρουν ότι σε επικοινωνία που είχε πολύ πρόσφατα με διεθνή παράγοντα, ο Ζόραν Ζάεφ είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ θέλω να τελειώνω, μην υπολογίζετε τα θέματα που θέτει το υπουργείο Εξωτερικών».

Παράγοντας χρόνος

Ο χρόνος τελειώνει για τα Σκόπια, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το σκέλος της προ-ένταξής τους στην Ε.Ε, καθώς τέλη του τρέχοντος μηνός, πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής. Σε αυτό ποντάρει η Αθήνα, ελπίζοντας πως οι εσωτερικές αντιστάσεις θα σπάσουν και ο Ζάεφ θα αναγκαστεί άμεσα, εν όψει των ευρωπαϊκών διαδικασιών, να συνθηκολογήσει στο "έναντι όλων" με αποδοχή όσων συμφωνήθηκαν παράλληλα μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Εξάλλου, μονόδρομο για την είσοδο της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε χαρακτηρίζει η Αθήνα τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, σχολιάζοντας τις εμφανείς διαφορές στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Το ίδιο σκεπτικό, αλλά από την ανάποδη, έχουν τα Σκόπια. Θεωρούν ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να κάνει βήματα πίσω, ρίχνοντας νερό στο κρασί της, έτσι ώστε να μην βρεθεί υπόλογη στο blame game για το ποιός και τί είναι αυτό που έριξε τελικώς τη διαπραγμάτευση στα βράχια, στην περίπτωση αποτυχίας.

Εσωτερικές συγκρούσεις

Τεταμένο παραμένει και το ελληνικό μέτωπο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στην πάγια θέση τους, όσον αφορά στο όνομα της γειτονικής χώρας και στη μη αποδοχή της χρήσης του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στα κάγκελα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διγλωσσία, μυστική διπλωματία και απαξίωση κάθε κριτικής φωνής. «Ο κ. Κοτζιάς όχι μόνον επιμένει στην πολιτική παραπλάνησης του ελληνικού λαού, αλλά το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι συνεχίζει με τις τοποθετήσεις του να αποδυναμώνει τα πάγια διπλωματικά επιχειρήματα της Ελλάδος ενισχύοντας έτσι -συνειδητά ή ασυνείδητα- τις αλυτρωτικές αξιώσεις των Σκοπίων», σημειώνει η ΝΔ.
Σε άλλη ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι, όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της πΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα η «μακεδονική», αλλά στις εν λόγω διασκέψεις του ΟΗΕ είχε αντιδράσει δύο φορές επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά το 2007 και το 2012. Επισημαίνει ότι «οι επιφυλάξεις της μάλιστα, υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, κάτι που παραδόξως δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας Διάσκεψης του ΟΗΕ (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Ως απάντηση, το γραφείο τύπου του Νίκου Κοτζιά κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συνεχίζει να μην μιλάει για την ταμπακιέρα, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μπερδεύει τις γλώσσες που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ ως επίσημες για τις εργασίες του, με την επίσημα αναγνωρισμένη γλώσσα εκάστου κράτους-μέλους.
Τι θα γίνει αν δεν χτυπήσει το τηλέφωνο μέσα στις επόμενες ώρες; Απλούστατα, η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε ναυάγιο και δύσκολα αυτό θα μπορέσει να αποτραπεί, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα δε, θα αρχίσει το blame game ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, και στις δύο χώρες, για το ποιος θα ευθύνεται για το ναυάγιο.

ΣΧΟΛΙΑ (53)

PΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ

Βγηκατε μια φορα κατα λαθος και δεν προκειτε να ξαναβγειτε ουτε σε 100 χρονια και θα τα ξεπουλησετε ολα ακομα και την Μακεδονια μας.Περιμενετε και με αγωνια να σας παρουν τηλεφωνο οι Σκοπιανοι.Παρτε τα βρωμοχερα σας απο την Μακεδονια αυτο ειναι ιερο εθνικο θεμα και μονο με δημοψηφισμα λυνεται.Καμενε και Παυλοπουλε γιατι δεν παραιτηστε να πεσει η κυβερνηση ,τοσο αναπαυτικια ειναι η καρεκλα σας και την βαζετε πανω απο την πατριδα.Θα μεινετε στην ιστορια σαν μεγαλοι προδοτες.

Αλβέρτος

Ο Ζαεφ φοβάται τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως τον Ιβανοφ τον Πρόεδρο της χώρας. Κατ εμέ πρέπει ο Ζαεφ και ο Τσιπρας να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να προχωρήσουν, οι πολίτικοι είναι για να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, σίγουρα για καμιά από τις 2 χώρες δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι αυτό θα είναι για το καλό των χωρών στο μέλλον και θα το καταλάβουν αυτό οι πολίτες των χωρών. Άπαρτε τη δύσκολη απόφαση και προχωρήστε στη συμφωνία διαφορετικά οι χώρες θα παραμείνουν έρμαιο των εθνικιστών.

Που να προχωρησουν...

...να πανε βρε ανοητε? Να δωσει δηλαδη η χωρα μας το οκ για να χαθει το ονομα και η ιστορια της Μακεδονιας? Πας με τα καλα σου? Με αυτα που γραφεις η ξενος εισαι η συριζαιος εθνομηδενιστης.

Περιμενοντας το εγκλημα...

Λενε οτι αν η Ελλαδα δεχτει να δωσει το ονομα της Μακεδονιας στους σκοπιανους η χωρα θα εχει πολλα οφελη αλλα οταν ρωτανε τα στελεχη της κυβερνησης ποια θα ειναι αυτα τα οφελη ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ! Ετσι... πετανε λογια του αερα χωρις να εχουν τιποτα να πουν. Με λιγα λογια ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ! Επειδη οι ιδιοι ειναι δουλακια και δεν εχουν την ψυχη να προστατευσουν τα δικαια της Ελλαδας και της Μακεδονιας θελουν με μπαρουφες να χαμηλωσουν τις αντιστασεις του λαου και να κανουν την εθνικη προδοσια χωρις ιδιαιτερες αντιδρασεις. Λες και αν υπηρχαν πραγματικα οφελη οι Ελληνες θα συμφωνουσαν στη παραχωρηση του ονοματος! Δεν εχουν καταλαβει ΤΙΠΟΤΑ! Βρισκουν δικαιολογιες οπως το τι εχουν κανει οι προηγουμενοι για αυτο το θεμα αλλα ξεχνουν οτι οι ιδιοι ειναι κυβερνηση και οχι η ΝΔ η το Πασοκ. Πολλοι λενε οτι ο τσιπρας θα υπογραψει ...βραδυ, αυτο ομως δεν γινεται να το κανει γιατι εδω εχουμε δημοκρατικο πολιτευμα και θα ειναι εκτροπη του πολιτευματος αν προχωρησει σε υπογραφη χωρις την εγκριση της βουλης. Αλλωστε δεν νομιζω οτι ο ΠτΔ θα επιτρεψει την υπογραφη ενος τοσο σοβαρου εθνικου ζητηματος χωρις την υπερψηφιση της βουλης και μαλιστα με 180 εδρες (σε αυτον τον αριθμο εδρων αναφερεται το Συνταγμα οτι χρειαζεται οταν προκειται περι σοβαρου εθνικου ζητηματος). Εκτος αν ο Τσιπρας την εχει δει Παπαδοπουλος η' Ιωαννιδης οποτε αλλαζει το πραγμα και τα επομενα συλλαλητηρια ειναι σιγουρο οτι θα ειναι καθαρα αντικυβερνητικα και με αλλο χαρακτηρα.....

Μιχαλης

Γιατι αγανακτειτε ολοι.οσυριζα ειναι ποστος στις ιδεες τους.το αιγαιο ανηκει στα ψαρια του οι μακεδονες ειναι αδερφεια μας αυτοι δεν τα λεγανε .το προβλημα δεν ειναι αυτοι αλλα το 36 τοις εκατο που τους ψηφισε και τωρα αντιδρα

Ηρθε η αναπτυξη Ηρθε η καθαρη εξοδος Ηρθε η Μακεδονια των Σκοπίων..και ο Τσιπρας μενει στη καρεκλα

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ !!!!!!! ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΙ............ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ 200 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΕΡΕΤΖΕΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΕΧΕΙ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΧΏΡΑ ... ΣΕ καμμια δεκαριά χρόνια ΛΟΙΠΟΝ θα τους δειτε τους φερετζεδες πως θα τους χρησιμοποιει η Τουρκία ..που εχει δηλώσει πνευματικός τους καθοδηγητης ..θα τους δειτε τους φερετζεδες πως θα αρχισουν τα μαχαιρωματα στους δρόμους οπως στη Γαλλία γιατι απλα δε θα εχουν ενσωματωθει γιατι η κουλτουρα - θρησκεια τους δεν τους αφηνει να ενσωματωθουν ....ααα βεβαια η μονη ενσωματωση που θα εχει επιτευχθεί με τους τουρκοφερετζεδες που μας γεμιζει ο Συριζα ..θα ειναι το ότι θα κολλανε αφισες του Συριζα

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΟΤΖΙΑΣ: ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Το πρωί σε εκπομπή ο Γεωργιάδης είπε ότι ως ερευνητης της Ιστορίας έχει σκοντάψει σε κλειστά αρχεία "απορρητα για 50, για 70, για 90 χρόνια'΄ Κι αν (υποθεση εργασίας) υποθέσουμε ότι εγινε ένα σφάλμα στο παρελθόν, προσθεσε, ο Κοτζιάς αντιμετωπίζει τον Ποινικό Νόμο α)επειδή αποκαλύπτει απόρρητα β) για να εκθεσει (δηθεν) την αντιπολιτευση, δινει επιχειρήματα στους σκοπιανούς ΜΕ ΔΟΛΟ. Συμπερασμα: Εκτος από λαικά γιούχα, διχασμό και προδοσίες, θα έχουμε και ποινικες διώξεις.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ?

Α α α συγνωμη, τωρα εχουν ν' ασχοληθουν με σοβαροτερα πραγματα, οπως το να πανε στο Athens pride! Αλλη φορα το σκοπιανο.....

ΒΕΝΤΟΥΖΑ!

ΒΕΝΤΟΥΖΑ! ΒΕΝΤΟΥΖΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ! ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΤΟΝ ΔΟΥΛΕΨΕ ΓΕΡΑ! ΠΙΟ ΜΑΓΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ 'ΜΕΙΣ ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΟ, ΝΤΑΟΥΛΙΕΡΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ "ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ" ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΡΕ! ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΟΥ! ΕΦΥΓΕΣ! ;)

ΛΟΓΙΚΟΣ

Η ΕΣΧΑΤΗ ..Ξ Ε Φ Τ Ι Λ Α .....

Ροζ γραμμή για τολμηρά αγόρια

Ανοιχτή ροζ γραμμή έχουν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ,παίρνουν τηλέφωνο ο ένας στον άλλο και σαλιαρίζονται.

Kαππαδοκία

Οι ανάξιοι ανίκανοι πολιτικοί μας αφού φόρτωσαν με χρέη τις επόμενες γενιές τωρα θέλουν να τους φορτώσουν και με άλλον ένα εχθρικό γείτονα. Βρε λεχρίτες ποιός βιάζεται εμείς ή οι σλαβοαλβανοί ΠΡΩΗΝ γιουγκομακεδόνες?

MNX

Προφανώς ο τσιπρας εκβιάζεται ή ακολουθεί πιστά τις εντολές των μεγάλων δυνάμεων.. θέλουν οι Γερμανοί αμερικανοί να μπουν τα σκοπιά στο ΝΑΤΟ τραβάνε το αυτάκι του Αλέξη.. τελείωνε του λενε λεφτά γιόκ.. όποτε σαν υπόδουλος ο αλλους τρέχει.. δεν ειμαςτε ισχυρό κσι δυνατό κράτος.. εχει δίκιο ο τούρκος πιυ λέει ειμαςτε τελειωμένοι.. δεν εχουμε φράγκο μας κρατανε κσι ομήρους 2 Έλληνες στρατιώτες και σφυρίζουμε αδιαφορα.. τα γκει πραιντ μας μαράνανε..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

21523459

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι κι ελπίζουμε να συνεχίσει σε αξιακό και ηθικό επίπεδο να κινείται έτσι, γιατί αποτελεί πλέον παράδειγμα για πολλούς νέους ανθρώπους στην Ελλάδα στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας

mitsotakis_macron1

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Βυζαντινό Μουσείο – Έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο

38
raixel

«Η Γερμανία αισθάνεται ντροπή για τον τρόμο και τα δεινά που σκόρπισε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ερνστ Ράιχελ - Στα ελληνικά μιλά ο πρέσβης στην αρχή και στο τέλος του μηνύματος

panagiotopoylos

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στο Δ' Σώμα Στρατού, στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της σημερινής περιοδείας του σε μονάδες της ζώνης ευθύνης του σχηματισμού

areios_pagos1

Επτά ψήφους έλαβε ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και πέντε ψήφους ο Δημήτρης Δασούλας - Ικανοποίηση από τους περισσότερους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου και του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου γιατί υπήρξε σεβασμός στην αρχαιότητα και την επετηρίδα

2