Τα κόμματα μαζεύουν τα «σπασμένα» από την ψηφοφορία για αναδοχή

Τα κόμματα μαζεύουν τα «σπασμένα» από την ψηφοφορία για αναδοχή

Η επίσημη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «υπερ» της διάταξης όπως και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ επέλεξαν το «κατά»

jason_arthro
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το άρθρο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς δείχνει πως η πλειοψηφία της Βουλής έδωσε ισχυρή στήριξη στη διάταξη. Οι συνολικά 161 βουλευτές από 5 διαφορετικά κόμματα που ψήφισαν υπερ της επίμαχης ρύθμισης σχηματίζουν πλειοψηφία που ξεπερνά τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ωστόσο, τα ποιοτικά συμπεράσματα από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και από την συζήτηση του νομοσχεδίου που προηγήθηκε δείχνουν πως τα περισσότερα κόμματα διχάστηκαν και δεν κατάφεραν να εκπέμψουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το αν είναι υπερ ή κατά της ρύθμισης.

Η επίσημη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «υπερ» της διάταξης όπως και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ επέλεξαν το «κατά».

Ωστόσο, οι γραμμές και των 4 Κοινοβουλευτικών Ομάδων «έσπασαν» κατά την ψηφοφορία αν και το επίμαχο ζήτημα αφορά τα παιδία και τις οικογένειες (και δευτερευόντως δυνατότητες κοινωνικών ομάδων) και άρα μέρος του ιδεολογικού πυρήνα των κομμάτων. Το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων και η Χ.Α. εκφράστηκαν με ομοφωνία.

Πέραν αυτών, το επίμαχο νομοσχέδιο υπενθύμισε ότι η αποκλειστική συγκολλητική ουσία του κυβερνητικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο είναι το μνημόνιο καθώς μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα λαμβάνουν χωρίς απώλειες την κοινή στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Είναι ενδεικτικό ότι το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια έλαβε μόλις 138 θετικές ψήφους από σύνολο 154 που σχηματίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από επίπονες προσπάθειες κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες, από 15 βουλευτές αρχικά σε 5. Οι κ.κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θεόδωρος Παραστατίδης καταψήφισαν ενώ οι Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Καραγιάννης προτίμησαν να εκφράσουν την διαφωνία τους δια της αποχής.

Απόντες, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει πολιτικό περιεχόμενο η απουσία τους ηταν οι: Αννα Βαγενά, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Κατρούγκαλος και Σταύρος Κοντονής.

Από τους 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις ψήφισαν θετικά, κόντρα στην γραμμή του κόμματος ενώ οι Πάνος Καμμένος και Ελενα Κουντουρά απουσίαζαν.

Κλείσιμο
Η ισορροπία που φαίνεται πως επιδίωξε η Νέα Δημοκρατία, να καταψηφίσει δηλαδή την επίμαχη διάταξη αλλά και να επιλέξει ως εισηγήτρια μια βουλευτή που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο διαλλακτική πολιτική, απέτυχε εκ του αποτελέσματος. Η κυρία Κατερίνα Μάρκου που επι δεκαπέντε ημέρες, ως εισηγήτρια του κόμματος, επιχειρούσε να πείσει την εθνική αντιπροσωπεία πως το «όχι» στο άρθρο 8 είναι κοινωνικά αποδεκτή στάση και πολιτικά ορθή επιλογή, τελικά ψήφισε «ναι» εκθέτοντας τελικά την ΝΔ. «Υπέρ» του άρθρου ψήφισαν επίσης οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νίκη Κεραμέως.

Μετά από αμφιταλαντεύσεις η ΔΗΣΥ ενημέρωσε την Ολομέλεια πως θα στηρίξει την επίμαχη διάταξη ωστόσο οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Καρράς και Μιχάλης Τζελέπης εξέφρασαν την διαφωνία τους επιλέγοντας την αποχή.

Πάντως, οι ηγεσίες και των τεσσάρων κομμάτων φαίνεται πως είχαν αντιληφθεί από νωρίς ότι η ρύθμιση δεν απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη των βουλευτών τους γι αυτό και φρόντισαν να επισημάνουν πως δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αλλά ψήφου κατά συνείδηση. Υπο αυτά τα δεδομένα δεν αναμένονται κυρώσεις ή συστάσεις προς τους αντιφρονούντες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης