Ο Κάρολος στην Αθήνα: Ελληνικές διαχύσεις και βρετανικό τακτ

Ο Κάρολος στην Αθήνα: Ελληνικές διαχύσεις και βρετανικό τακτ

Σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα κύλησε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης - Ένθερμος φιλέλληνας ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου - Δεν έλειψαν τα φάλτσα όπως η πρωτοβουλία της Μπέτυς Μπαζιάνα να ακουμπήσει τον Κάρολο στον ώμο - «Είμαστε όλοι Έλληνες» διακήρυξε ο Κάρολος

karolooos_arthroo1
Η φράση «μακραίωνοι δεσμοί φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία» θα πρέπει να ήταν αυτή που επανέλαβε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλην ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε κλίμα διάχυτης εγκαρδιότητας, ο Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα ακολούθησαν το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης, η οποία είναι η πρώτη ύστερα από δεκαετίες μιας αμήχανης «ψυχρότητας» σε ό,τι αφορά στις ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο ηγετών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Πρίγκηπας φρόντισε να διαλύσει κάθε σύννεφο στις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας διακηρύσσοντας ότι «είμαστε όλοι Έλληνες». Εξάλλου, του αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους, μολονότι τύποις είναι ακόμη ο μέλλων και όχι ο νυν κάτοχος του στέμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιθανώς θέλοντας να προλάβει τον Βρετανό διάδοχο, ο οποίος είχε ήδη δηλώσει ότι «έχω την Ελλάδα στο αίμα μου», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ έδωσε το πρώτο δείγμα υπερβάλλοντος ζήλου και διαχυτικότητας, κυριολεκτικά αμέσως μόλις το πριγκηπικό ζεύγος πάτησε ελληνικό έδαφος: Κρατώντας γερά ολόκληρο το χέρι του Καρόλου και επί αρκετά δευτερόλεπτα πέραν του συνηθισμένου σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Κουίκ συστήθηκε, σαν απόγονος Βρετανών αλλά και ως... οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κουίκ στον Κάρολο: Με λένε Κουίκ και είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


Ο Κάρολος αντιμετώπισε με χιούμορ τις πρώτες περιττές πληροφορίες της ημέρας του και όδευσε προς τον Άγνωστο Στρατιώτη. Εκεί κατέθεσε στέφανο φτιαγμένο από παπαρούνες και σε σχήμα που θύμιζε βασιλική κορώνα -πιθανώς σαν μια συμβολική υποδήλωση πίστης στον θεσμό της μοναρχίας. Ακολούθως ο Πρίγκηπας της Ουαλίας είχε συναντήσεις διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό στα αντίστοιχα κτίρια της Ηρώδου Αττικού.

Κλείσιμο
karolos_photo07
karolos_photo08
karolos_photo05


Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον Κάρολο όπως ο ίδιος θα το επιθυμούσε, δηλαδή σαν κάτι περισσότερο από φίλο και μάλλον σαν έναν φιλέλληνα που επιστρέφει στη χώρα που σέβεται και αγαπά. Παρόλ' αυτά, ο κ. Παυλόπουλος αποπειράθηκε να υπενθυμίσει την προηγούμενη συνάντησή του με τον Κάρολο, η οποία είχε συμβεί στην Ιερουσαλήμ προ διετίας. Εξ αφορμής της κηδείας του Ισραηλινού ηγέτη Σιμόν Πέρες, ο Έλληνας ΠτΔ είχε μεταβεί στο Ισραήλ, όπως και δεκάδες ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο. Ο Κάρολος φημίζεται για το τακτ και το εύρωστο μνημονικό του, παρόλ' αυτά δεν έδωσε συνέχεια στην «πάσα» του κ. Παυλόπουλου για εκείνη τη συνάντηση.

Πάντως, στην επόμενη επαφή τους, μετά από λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια των προσφωνήσεων προ του δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ανακινούσε το ζήτημα των Ελγινείων. Κάτι που, ενδεχομένως, θα μπορούσε να συζητηθεί με τον Κάρολο σε άλλη περίσταση, σε διαφορετικό περίγυρο κ.ο.κ. Εν πάση περιπτώσει, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας στην αντιφώνησή του αρκέστηκε να επαναλάβει πόσο ειλικρινής είναι η αγάπη του για την Ελλάδα, μια χώρα που, όπως χαρακτηριστικά είπε «στο κάτω κάτω είναι η γενέτειρα του πατέρα μου».

Ομιλία - Δείπνο


Ο δε πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Κάρολο με τη, συνήθη πλέον, νευρικότητα που τον διακρίνει σε επισκέψεις ξένων ηγετών. Σαν να μην καθόταν άνετα στην πολυθρόνα του, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Κάρολο χαμογελαστός, άνετος, σε αγγλικά προβαρισμένα αλλά και μη: Εκτός κειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Κάρολο για την... ελληνομάθεια της πρέσβειρας της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ. Λέγοντας ξεκαρδισμένος στα γέλια ότι «τα ελληνικά της είναι καλύτερα από τα δικά μας».

channel1 2018 05 09 15 49 56


Την ώρα που ο Κάρολος κινούνταν μεταξύ Προεδρικού και Μεγάρου Μαξίμου, η σύζυγός του, Καμίλα, τη συνοδεία της Μπέτυς Μπαζιάνα ξεναγήθηκε στο παρακείμενο Μουσείο Μπενάκη. Γνωστή φιλότεχνος, η Καμίλα έδειξε ενθουσιασμένη από τον πλούτο των εκθεμάτων, πιθανώς και από την θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε η συμβία του Αλέξη Τσίπρα.

4453478
4453453
4453484
4453480


Η προσφώνηση του Προκόπη Παυλόπουλου στο πριγκηπικό ζεύγος του Ηνωμένου Βασιλείου

Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης, στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε έχετε επισκεφθεί ιδιωτικώς πολλές φορές στο παρελθόν, δείχνοντας έτσι την ειλικρινή αγάπη σας για την Χώρα μου. Αυτή την χαρά την ενισχύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πραγματοποιείται η πρώτη σας επίσημη επίσκεψη αφότου, με απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, επιλεγήκατε ως ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Και δεχθείτε, παρακαλώ, τα θερμά μας συγχαρητήρια γι’ αυτό.

Γνωρίζουμε την εκτίμηση, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον σας για την Χώρα μου και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Γνωρίζουμε επίσης και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείτε, μ’ έμφαση στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας και του Περιβάλλοντος. Ιδίως η φιλανθρωπική σας δράση είναι σημαντική, και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας που έχουν στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον Κόσμο.

Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.

Πέραν των ιστορικών δεσμών, οι Λαοί μας μοιράζονται μια μεγάλη ναυτική παράδοση. Η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, όπως καταδεικνύει η δυναμική κοινότητα εφοπλιστών και Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας, συντείνει και η μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και η διμερής συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν. Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί.

Η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη.

Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συλλογικά τις προσπάθειές μας για να σώσουμε ζωές, να καταπολεμήσουμε την στυγνή εκμετάλλευση του Ανθρώπου, να ενισχύσουμε την συνεργασία για την διαχείριση των συνόρων και ν’ αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης, εστιάζοντας στα πολλαπλά αίτιά της. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίκεντρο και το έμβλημα του κοινού μας Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Άνθρωπος. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, ως Χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι, παράλληλα, η Χώρα βρισκόταν σε μιαν εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει, ιδίως μετά την έξοδό της από την βαθιά οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε επώδυνες θυσίες στον Ελληνικό Λαό, ν’ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ειρήνη, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Μέση Ανατολή.

Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα ευνοήσει σημαντικά την περαιτέρω, σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών και των Λαών μας, επ’ αγαθώ και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Και με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα και να ευχηθώ, για μιαν ακόμη φορά, σ’ εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης υγεία και ευτυχία.

Η αντιφώνηση του Καρόλου στον ΠτΔ

Στην αντιφώνησή του στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρίγκηπας Κάρολος τόνισε: «Είμαστε όλοι Έλληνες: Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, όλα, έχουν ρίζες στην Ελλάδα. Από την πλευρά μου, οι δεσμοί με την Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στο κάτω-κάτω, η Ελλάδα είναι η χώρα του παππού μου».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρίγκηπας Κάρολος άρχισε και ολοκλήρωσε την ομιλία του με κάποιες φράσεις στα ελληνικά.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του στο δείπνο αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, στο θάρρος με το οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις απροσδόκητες προσφυγικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους κοινούς δεσμούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς, που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα για την επανοικοδόμηση της οικονομίας τους, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για λογαριασμό όλων μας, μια απροσδόκητη ροή προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις επιδεικνύοντας φοβερό χαρακτήρα, θάρρος και καρτερία και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θαυμάσει την επιμονή τους.

Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών εστίασε στις διαχρονικές τους προσπάθειες για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία μεταξύ των λαών μας που μας συνδέουν όπως η εξωστρέφεια και η ναυτική παράδοση, που αποδεικνύουν στην πράξη, ότι κοιτάμε εκτός συνόρων για νέες εμπειρίες, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα την ίδια μας την θέση στον κόσμο.

Υπογράμμισε, επίσης, τους προσωπικούς τους δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε, όπως είπε για πρώτη φορά πριν από 54 χρόνια και ακόμα θυμάται την εξαιρετική εντύπωση που είχε αποκομίσει από εκείνη την επίσκεψη, αλλά και όλες τις υπόλοιπες φορές, που είχε την ευκαιρία σε ιδιωτικό επίπεδο να επισκεφθεί την χώρα μας και να γνωρίσει τις ομορφιές της.

Εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν και τόνισε την ιδιαίτερη χαρά τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο δείπνο προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους παρευρέθηκαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και εξέχοντα στελέχη του επιχειρηματικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και της διανόησης από Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.

dinner1

Η φωτογραφία αποτυπώνει το ολίσθημα της Μπέτυς Μπαζιάνα που έπιασε τον πρίγκιπα Κάρολο στον ώμο. Το άγγιγμα του σώματος ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας είναι κάτι που απαγορεύεται ρητά από το πρωτόκολλο.

dinner2




dinner3

dinner4


Κάρολος και Καμίλα με το ζεύγος Προκόπη Παυλόπουλου πλαισιωμένοι από κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές
dinner5

Χαμόγελα ανάμεσα στη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και τη σύντροφο του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα

dinner6


Η επίσκεψη του Καρόλου και της Καμίλας στην Ελλάδα συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη στην Αθήνα, πριν από την μετάβασή τους στην Κρήτη, την Παρασκευή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης