Τσίπρας: «Περιορισμένη» η καταστροφή από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική!

Τσίπρας: «Περιορισμένη» η καταστροφή από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική!

Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλασια έκταση, είπε ο πρωθυπουργός - Επιθεώρησε από ελικόπτερο τις καμένες εκτάσεις και ενώ απουσίαζε επί τρεις ημέρες βαυκαλίστηκε ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα»

«Περιορισμένη» βρήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την καταστροφή στην Ανατολική Αττική από την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι επί τέσσερις ημέρες, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα καταπράσινου δάσους και προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες κατοικίες.Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έπειτα από τέσσερις ημέρες που δεν τον είχε δει κανείς και πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες εκτάσεις το πρωί της Τετάρτης
. Αφού ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και δήλωσε επανειλημμένως ευγνώμων για την προσπάθειά τους, ανακοίνωσε πως «αποφύγαμε τα χειρότερα» και πως «η εικόνα αυτή την ώρα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης». 

Τσίπρας: Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλάσια έκταση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση που είδε από ψηλά, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης. Τώρα θα πάμε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, για να δούμε άμεσα τα μέτρα αποκατάστασης. Θέλω να πω, όμως, ότι η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη. Γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη. Αυτό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ανθρώπων, μέρα και νύχτα αυτά τα τέσσερα εικοσιτετράωρα και της τοπικής κοινωνίας. Αποφύγαμε τα χειρότερα. Αυτό έχει σημασία. Και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Το λέω και στις κάμερες, το είπα και στους ίδιους: ένα μεγάλο ευχαριστώ, μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες, όλες αυτές τις ημέρες, κατάφεραν να προστατέψουν τον δασικό πλούτο και τις περιουσίες των πολιτών, εδώ στην ευρύτερη περιοχή».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με πυροσβέστες και άκουσε από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, που ήταν στα μέτωπα της φωτιάς αδιαλείπτως όλο αυτό το διάστημα, πως το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου η κατάσταση ήταν απελπιστική, όμως με ολονύκτια υπερπροσπάθεια οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να την περιορίσουν. «Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο», είπε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι πως έγιναν όλα χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Ειδικά όσον αφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων, είπε: «Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό, μου είπε ο αρχηγός ότι πήρατε τα παιδάκια στα χέρια, η μία κατασκήνωση κινδύνεψε πραγματικά».


«Ευχαριστούμε θερμά» τους πυροσβέστες

Ο κ. Τσίπρας μέσω του ασυρμάτου ενός πυροσβεστικού οχήματος απευθύνθηκε σε όλους τους πυροσβέστες και εξέφρασε «αμέριστη συμπαράσταση και την απέραντη ευγνωμοσύνη, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού για την σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε», όπως είπε.  

Εδώ και τέσσερις ημέρες είστε ασταμάτητα εδώ αλλά καταφέρατε να περιορίσετε την καταστροφή, σας ευχαριστούμε θερμά, είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να είμαστε σε εγρήγορση γιατί τα μελτέμια κρατούν όλο το μήνα και να έχουμε το νου μας για τις αναζωπυρώσεις». 

Ο Αλέξης Τσίπρας στο ελικόπτερο πάνω από τα καμένα
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φωτιές
Τέσσερις μέρες αφότου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική και αφού σήμερα παρουσιάζει σαφώς καλύτερη εικόνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ηγήθηκε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου που ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικων Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου καθώς και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής στο Καπανδρίτι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνουν λόγο για περίπου 20.000 στρέμματα, αν και ο πρωθυπουργός από την περιοχή όπου βρέθηκε σήμερα έκανε λόγο για 15.000 καμένα στρέμματα...

Όπως διαρρέουν στελέχη από την κυβέρνηση, μέχρι στιγμής φέτος το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στη χώρα δεν ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα, νούμερο το οποίο είναι το μικρότερο τα τελευταία 15 χρόνια. Ενδεικτικό, όπως αναφέρουν,  είναι ότι στη φωτιά του 2009 στην Ανατολική Αττική είχαν καεί περίπου 150.000 στρέμματα. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζουν, οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τείνουν να επιβεβαιώσουν πως μέχρι στιγμής πρόκειται για μία χρονιά καλύτερη από κάθε άλλη την τελευταία 15ετία στο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς και ότι η εικόνα καταστροφολογίας από τη ΝΔ και τα μιντιακά συμφέροντα που συστοιχίζονται πίσω της δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση στην πραγματικότητα. 

Σε αυτό, όπως τονίζουν, βοήθησε και η χρήση των μικρών αεροσκαφών Πετζετέλ, τα οποία έγιναν λειτουργικά επί σημερινής διακυβέρνησης, καθώς στο παρελθόν ήταν επί της ουσίας παροπλισμένα. 

ΣΧΟΛΙΑ (368)

Α.Ζ

ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟΣ ΨΕΎΤΗΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΑΡΗΦΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ.ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΊΡΕΣΤΕ.

Stelaras

Ζήλεψε ο τσιπράκος τον ψεκασμένο τετραπόδαρο Ψημμένο που ανέβηκε στο F16 φορώντας ΧΧΧΧL στολή Αεροπορίας, και έβαλε στο κεφάλι του ακουστικά για να δείξει ότι δεν φοβάται τα ύψη !!! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ κοροϊδα που τον ψηφίσατε ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ κοροϊδα.......

@@@

Στην πρώτη φωτογραφία είναι λες και γυρνούν από καμμία εμποροπανήγυρη ντίρλα στα τσίπουρα. Ή μήπως είναι έτσι σε όλες τις φωτογραφίες ;;;;

Νίκος . ΧΒ

Ωραία. Να το δεχτώ αυτό που λέει το Αστεροσκοπείο. Και τι φταίει η Κυβέρνηση όταν πολλοί Έλληνες είναι ψυχοπαθείς και βάζουν φωτιές; Πόσα αεροπλάνα γιά τέτοιες περιπτώσεις νάχει; Κάθε ένας ατομικά να μάθει να είναι υπεύθυνος γιά την πατρίδα του όπως και γιά το σπίτι του. Αυτή είναι η ορθή ματιά στο πρόβλημα. Ωραία και πήγε ο Πρωθυπουργός στα καμένα. Και τι έγινε δηλαδή; Χρειάζεται γι αυτές τις δουλειές να πάει ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Δεν υπάρχει καταμερισμός εργασίας και αρμοδιοτήτων ανά κλάδο και ανά επάγγελμα σε αυτήν την Χώρα; Μα όταν και οι ίδιοι οι Πολίτες την ΚΑΙΝΕ; Τι να πεις τότε; Γραφικός τότε γίνεσαι να τρέχεις από εδώ και από εκεί γιά να την σβήσεις...

Τσαριτσάνη

Ο Λάκης , πού είναι;Τί σκέφτεται αυτό το παληκάρι του Αγώνα και της Αντίστασης;

Ο τσιπρας

υπερηφανευεται οτι το 2009 οι δικοι του εμπρηστες εκαψαν περισσοτερα.Αυτο ειναι αληθεια στα σαμποταζ οι αριστεροι ειχαν δασκαλο ολοκληρη την ΕΣΣΔ.

Bill

Αυτός ο άνθρωπος χωρίς να κάνω πλάκα η οτιδήποτε άλλο .... Πρεπει να λαμβάνει ψυχοφαρμακα και πολύ φοβάμαι οτι ειναι φάρμακα για σχιζοειδη προσωπικότητα μαζί με αγχολυτικα για να ανταπεξερχεται στις ευθηνες που του φόρεσαν , ειδάλλως δεν εξηγείται, .... Μακάρι να τον βοηθήσει ο ύψιστος..... Η πρεπει να του αλλάξουν γιατρό....

Νικόλαος Τσουκαλάς

Την έχω πιο μεγάλη (την ενσυναίσθηση), αλλά δεν το έκανα βούκινο στα κανάλια. Εσείς που την έχετε πιο μικρή (την καταστροφή), ισοφαρίσατε τους άλλους που την είχαν πιο μεγάλη (την καταστροφή επίσης). Η συζήτηση στην απόλυτα Ελληνική διάστασή της-όχι εγώ κυρία, ο πισινός μου το πέταξε το βελάκι στον πίνακα, ο μπαμπάς μου έχει πιο μεγάλο (τουτούνι), το δικό μας είναι έτσι ενώ το δικό σας είναι γιουβέτσι, και πάει λέγοντας...και αυτοί κλήθηκαν να κυβερνήσουν. Μπράβο μας!!!

Απέμειναν 639 ημέρες στους συγκυβερνώντες λεχρίτε

Θεωρώντας ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές την 19η Μαίου 2019, απομένουν στους συγκυβερνώντες λεχρίτες 639 ημέρες, ενώ έχουν ήδη παρέλθει 936 ημέρες πανάθλιας διακυβέρνησης της πατριδας μας από αυτούς, (από την 25η Ιανουαρίου 2015).

Γιώργος

ΧΑ...ΧΑ...ΧΑ...τι ωραία κάηκαν μόνο 18.500 στρέμματα δάσους ...η καταστροφή ήταν περιορισμένη ..αφού δεν κάηκε το Μέγαρο Μαξίμου και η Βουλή..!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης