Λαγκάρντ: Προς το παρόν δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους, αλλά μεταρρυθμίσεις

Λαγκάρντ: Προς το παρόν δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους, αλλά μεταρρυθμίσεις

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μείωση επιτοκίων, είπε μετά την συνάντηση με την Μέρκελ και έστειλε μήνυμα για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα: μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και αναδιάρθρωση του χρέους - Τι φέρεται να πρότεινε η καγκελάριος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον «πολύ πιο αισιόδοξο» για την εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
, η οποία ολοκληρώθηκε, κατά πληροφορίες, περί τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).

Τόνισε όμως πως «δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους επί του παρόντος. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πριν παρουσιάσουμε τη συμφωνία στο ΔΣ του ΔΝΤ». 

Σε συνέντευξή της στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD, μετά τη συνάντησή της με την Άνγκελα Μέρκελ, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε: «Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι, μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές, που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».

Η κυρία Λαγκάρντ επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος, τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και θέτει ως προϋπόθεση, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.

«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και από το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος» συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Σχετικά ακριβώς με αυτή την αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «Αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων (σ.σ. του χρόνου αποπληρωμής), μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».

«Η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος» κατά την ίδια. «Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται πολλή δουλειά, προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ» κατέληξε.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, με τη σειρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε μια λύση δύο σταδίων: στην πρώτη μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο της αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής της Ελλάδας προς το Ταμείο, με την χρήση των περίπου 11,5 δισ ευρώ, που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών από διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν κουρεύτηκαν από το PSI.

Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνεται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα της συνολικής πρότασης του ESM για ελάφρυνση του χρέους που εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου του 2016, αλλά είναι πολιτικά ανεκτή και από την Γερμανία και την Ολλανδία, που πιέζουν, λόγω εκλογών, να μην κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Μέχρι και τις γερμανικές εκλογές το ΔΝΤ θα διατηρήσει ένα αναβαθμισμένο ρόλο στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως να προχωρήσει ακόμη στην πλήρη ένταξη, έχοντας ωστόσο δικαιοδοσία να ζητά και να επιβάλει μέτρα συμβατά με το πρόγραμμα που θέλει να δημιουργήσει το Ταμείο με την Ελλάδα.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, η Γερμανία μπορεί να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος νωρίτερα από το 2018, ώστε να γίνει η έκθεση βιωσιμότητας από το Ταμείο και να ενταχθεί πλήρως στο πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2017.

Εξάλλου, η Λαγκάρντ είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, την διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια» υπογράμμισε η Λαγκάρντ.


Φωτό από mignatiou.com: The Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), Christine Lagarde, arrives at the Chancellery for a meeting with German Chancellor Merkel in Berlin, Germany, 22 February 2017. Both politicians discussed the financial situation of Greece. EPA, FELIPE TRUEBA

Ακολούθως, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμενόταν να ζητήσει «χαλάρωση» των όρων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να πετύχει η Αθήνα, τόσο ως προς το ύψος 3,5% του ΑΕΠ όσο και ως προς το χρονικό διάστημα που θα καλείται να τα πετυχαίνει, μετά τη λήξη του προγράμματος. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αναμενόταν να προκύψει κάτι περισσότερο, από αυτό στο οποίο φαίνεται να έχουν ήδη συμφωνήσει οι δυο τους προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή, όπως έγραψε η Die Welt, το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ η συζήτηση για το ελληνικό χρέος μεταφέρεται για μετά το 2018 -και αφού προηγηθούν οι γερμανικές εκλογές.

Από την πλευρά της, η Tageszeitung, αναφερόμενη νωρίτερα σήμερα στη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ με την καγκελάριο, σημείωνε ότι στόχος είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για τον λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.

Όπως επισήμαινε η εφημερίδα του Βερολίνου, η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ».

Η ΤΑΖ έκλεινε με την εκτίμηση ότι, εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».


ΣΧΟΛΙΑ (58)

ΤΖΟΥΖΕΙ..ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΙ...!!

ΔΕΚΟ ΕΡΤ ΔΗΜΌΣΙΟ......... ΕΠΊΔΟΜΑ ΈΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΓΕΛΆΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΤΕΤΑ. 🤓 ΘΑ ΦΤΆΣΕΤΕ 80€/ΜΉΝΑ ΜΙΣΘΌ.. ΘΈΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ ΔΏΣΕ ΠΌΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΥΣ..... ΜΕ ΤΟ ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΆ ΑΡΙΣΤΕΡΆ...... ΌΠΑ ΑΣ ΞΕΞΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΊ ΣΤΟ ΣΎΝΤΑΓΜΑ ΌΠΩΣ ΠΑΛΙΆ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΟΥΛΙΕΡΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΏΝ.!!! ΠΕΙΝΑΑΑΑΑΑΑ!!

Γ-Χ

Εάν διαβάσετε έρευνες μελέτες από Αμερικανούς οικονομολόγους και κοινωνιολόγους οι οικονομική εξαθλίωση βιοτικού επίπεδου κρατών π.χ Σομαλία Νιγηρία είναι τεχνητές για να εκμεταλλεύονται το πλούσιο υπέδαφος . Το ίδιο λένε και για την Ελλάδα, κρατάνε την Ελλάδα σε ύφεση για εκμετάλλευση των εδαφών από της πολυεθνικές π.χ αεροδρόμια λιμάνια και για γεωπολιτικούς λόγους με μισθούς πείνας και το βρώμικο ρόλο τον παίζουν μαριονέτες πολιτική με την θρησκεία που τους χρηματοδοτούν , όσο και ανάπτυξη να υπάρχει ποτέ δε θα πάρει ο ανειδίκευτος μισθό Φιλανδίας 3,000 ευρώ

Παρ'όλα αυτά,Δεξιούλη,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ;

Τον χάσαμε τον Κούλη.Τόσο πολύ από κάτω τον πήρε που τελικά δεν θα γίνουν εκλογές,όπως ονειρευόταν;Και κλάμα οι Δεξιούληδες!!Χαχαχα!!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Να την κανετε και εσεις σιγα-σιγα απο την Ελλαδα,τα απολειφαδια του κομουνισμου,γιατι δεν εχετε καμια τυχη και προοπτικη στην φιλελευθερη αγορα της ΕΕ και σε πολλες Χωρες σας θετουν και''εκτος Νομου''Αντιθετα ο Μητσοτακης θα πρωταγωνιστει για πολλα-πολλα χρονια διοτι επελεξε συμμαχους,τους Ευρωπαιους, που θα ειναι κυριαρχοι και νικητες!

Αυτό που χρειάζεται

και το ξέρουν και οι τοίχοι είναι να πανε σπίτια τους μερικοί ΔΥ και να φορολογηθουν σωστα γιατροι δικηγοροι και μηχανικοι. τελος

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ναι,αλλα δε σου καθονται, οπως παλια, να τους αρμεγεις κατα βουληση, αλλα αντιδρουν και την κοπανανε Εξωτερικο και σε αφηνουν με τους ανεργους,τους εξαθλιωμενους και τους λαθρομεταναστες, να κουρευεσαι! 500 χιλιαδες,οι καλυτεροι γιοι και θυγατερες της Ελλαδας,εχουν ξενιτευτει εξαιτιας της κομουνιστικης εμμονης του Τσιπρα! Η Ελλαδα αιμοραγει!

Και κλάμα οι Δεξιούληδες,που μετά τις Γερμανικές.

...εκλογές θα υπάρξει διευθέτηση του χρέους.Πραγματικά σας λυπάμαι ρε σεις.Μείνατε χωρίς παιχνίδι.Καλή διάλυση.

Αβγ

Ρούφα κι' έρχεται!Θα τελειώνατε το μνημόνιο με ένα νόμο,ένα άρθρο και φως δε βλέπουμε.Αγκομαχάτε να φέρετε την οικονομία στο επίπεδο του '14!!!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Δεν καταλαβες καλα! γενικα στους Συριζανεληδες''δε σας κοβει'',μετα τις ''Εκλογες'', εσεις θα πατε σπιτι σας,το αστειο με τον Τσιπρα,τον ανθρωπο των Αμερικανων, που αγωνιστηκε το''φουκαριαρικο''να αποσταθεροποιησει την ΕΕ και το ευρω,αρκετα κρατησε.Ο Τσιπρας κριθηκε ηδη πολυ μικρος για τα ευρωπαικα δεδομενα Ο ελληνικος Λαος θα καλεσει ενα γνησιο Ευρωπαιο πολιτικο τον Μητσοτακη να κυβερνησει για παρα πολλα χρονια!

Δεξιος untill the bone

Ρε παιδια ο μητσοτακης που χαθηκε τις τελευταιες μερες;Γιατι δεν ακουω τιποτα για εκλογες; Η διαπραγματευση πηγε χαλια αφου!

POK

Αγγλικά μαζί με τον Αλέξη στις καταλήψεις έμαθες; Αστο καλύτερα εκτός αν σου αρέσει και σένα το ρεζίλι.

Νικος

Αφου ταχουν δωσει τα κλειδια εκτος Ελλαδος. Περιμενε εσυ τον καθε Μητσοτακη να σε σωσει. Ακομα δεν ξυονησες;

Δρ. Σόιμπλε ο Μεγαλοπρεπής

Εδω πέρα ήταν τις προάλλες ένας Ελληναράς που μου έγραφε οτι το ΔΝΤ θα φύγει. Τόσο του κοβε. Προς το παρόν τρώει μπριζολες στου μπαιρακτάρη με τα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο των φιλελλήνων ευρωπαίων. Όταν βγουμε στις αγορές εκει θα δουν την γλυκα οι τσιφτετέλληνες. Καλα αμα πάμε στη δραχμη θα παραμιλάνε απο την πείνα στον δρόμο.

Βιαζεσαι γατουλινο

H σολαριασμενη φραγκοκοτα εδωσε πιστωση χρονου μεχρι τον τρυγο στην φραου.Καλα κανω και στην δουλεια τους δεξιους τους εχω μονο για χαμαλικα.Μυαλο μηδεν.

Dimu

Lagard solarium = ΘΕΑΑ!!

Δηλαδή.....

....Μειωση Αριθμου Βουλευτών Κοινοβουλίου και Μείωση δραστική του Βουλευτικου Μισθού...Το Γραφείο Προυπολογισμού ης Βουλής δεν τα βλέπει αυτά;;;;;;;;;;

ΓΙΩΡΓΗΣ

Σιωπα καημενε πως φταιει αυτο για την οικονομικη μας κατασταση!Οσο πιο λιγοι βουλευτες τοσο πιο ρηχη γινεται η Δημοκρατια μας.Μην παιζεις κι εσυ το παιχνιδι των εχθρων του Λαου!

ELLHNAS

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΣΣΙΦΟΥ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΣΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ!! ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Κατσαπλιά.....

Σίγουρα το 2015 ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.......ξυδάκι!!!!!!!

Τζαμπατζής

Είσαι τετραμέγιστος. Πώς δεν το σκεφτήκαμε οι υπόλοιποι. Να γυρίσουμε στο εθνικό νας νόμισμα και να τυπώνουμε όσα λεφτά θέλουμε... Αμ το άλλο; Δε θα ξαναπάρουμε χαρτί υγείας γιατί θα χρησιμοποιούμε τα νέα δραχμονομίσματα... Είναι και αυτό ένα θετικό!!!

CapsLock

Μόνο αν εξαφανιστεί η φάρα σου θα βρω την ελευθερια μου. Αλλιώς, η σκλαβιά στους ηλίθιους, στα λαμόγια, και τους άχρηστους θα συνεχιστεί είτε με δραχμή, είτε με ευρώ, είτε με γρόσι.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Με το εθνικο νομισμα καθενας λαικιστης Πρωθυπουργος θα μας επιβαλλει, καθε χρονο, δικης του εμπνευσης μνημονιο, σκληροτατο και θα τον χειροκροτεις κι απο πανω και ανθρωπος δε θα τον ελεγχει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης