Η τελευταία μάχη και το μεγάλο δίλημμα της κυβέρνησης, που ίσως φέρουν εκλογές

Η τελευταία μάχη και το μεγάλο δίλημμα της κυβέρνησης, που ίσως φέρουν εκλογές

Το συνολικό πακέτο «β’ αξιολόγηση, χρέος, νέα μέτρα» που ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα, πιθανόν να φέρει τον Α. Τσίπρα σε σταυροδρόμι: θα ρωτήσει τον ελληνικό λαό ή θα το «φορέσει» στη χώρα με θριαμβολογίες;

Η πολιτική συμφωνία, για την οποία πλέον μιλούν Αθήνα και Βρυξέλλες,  ανάμεσα σε όλες τις πλευρές των δανειστών για το ελληνικό ζήτημα, είναι, εκτός απρόοπτου, μάλλον θέμα μερικών εβδομάδων και διαμορφώνει πλέον το νέο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Κατά τα φαινόμενα προκύπτει μία ισορροπία τρόμου για τη χώρα μας, καθώς η διαφαινόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (για δύο ή τέσσερα χρόνια) οδηγεί μοιραία στην εξής «λύση»: θα δοθεί στην Ελλάδα μία ουσιαστική λύση για το χρέος, αλλά θα υπάρξει και απαίτηση για τη λήψη νέων μέτρων, ώστε η χώρα να εξακολουθήσει και μετά το 2018 (χρονιά για την οποία έχει συμφωνηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) και για τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια, να έχει αυτής της τάξης δημοσιονομικές επιδόσεις. Για τις  οποίες επιδόσεις οφείλει από τώρα να δώσει τις ανάλογες εγγυήσεις: Το ΔΝΤ ζητά συγκεκριμένα νέα επώδυνα μέτρα, όπως η μείωση κατά ένα δις ετησίως των δαπανών για τις κύριες συντάξεις, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η μείωση του αφορολόγητου στις 5000 ευρώ και πιθανόν, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Πρακτικά ένα πακέτο μέτρων, που πιθανόν ξεπεράσει και τα 6 δις ευρώ!

Με εγγύηση τη διαρκή δημοσιονομική «εξυγίανση», θα δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση και διευκολύνσεις για το χρέος, αρχής γενομένης με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που έχει ήδη ετοιμάσει ο ESM και φαίνεται να αποδέχεται το Βερολίνο, και σύμφωνα με τα οποία θα μειωθεί το χρέος κατά 35 με 40 δις περίπου έως το 2060. Παράλληλα θα δοθεί στην Ελλάδα και ο οδικός χάρτης για την έξοδο στις αγορές κάποια στιγμή σε ορατό μέλλον, αλλά και εργαλεία για την ανάπτυξη, με πρώτο βήμα την ένταξή της στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η συμφωνία «ψήνεται» τις τελευταίες ημέρες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και πιθανόν να έχει διαμορφωθεί έως το τέλος του χρόνου, καθώς οι περισσότερες πλευρές δείχνουν επιθυμία να τελειώσει η υπόθεση πριν να αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου ο Ντόναλντ Τραμπ και πριν η κατάσταση στην Ευρώπη αρχίζει να γίνεται ανεξέλεγκτη, λόγω Ιταλίας και εκλογών στη Γαλλία την άνοιξη.

Η πρώτη κίνηση προς τη συνολική συμφωνία θα γίνει με το eurogroup της Δευτέρας, όπου θα εκτιμηθεί η πορεία της β’ αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος. Στα βασικά σημεία αυτής της διαπραγμάτευσης υπάρχει σύγκλιση όλων των πλευρών, με μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα ακόμα, τα εργασιακά, όπου συζητούνται κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να έχει και η ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να ισχυριστεί ότι κέρδισε κάτι, στη γενική υποχώρηση που σάλπισε, ιδίως στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων.

Στο eurogroup δεν θα υπάρξει τυπικό κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, είτε για λόγους ουσίας, είτε για λόγους διαπραγμάτευσης του συνολικού πακέτου. Θα καταγραφεί όμως η σημαντική πρόοδος και επιπλέον θα πέσει, ως «τυρί» περισσότερο, στο τραπέζι το σχέδιο των δανειστών για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα γα το χρέος.

Στη συνέχεια θα εξελιχθεί η πολιτική διαπραγμάτευση, παράλληλα με τις τεχνικές προετοιμασίες, όπου θα ανοίξουν εντελώς τα χαρτιά τους όλοι: από τον «σιωπηλό» τις τελευταίες ημέρες Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έως το «αναποφάσιστο» ΔΝΤ και φυσικά την Αθήνα, στο βαθμό που η θέση της μετράει για τις αποφάσεις των δανειστών. Πιθανόν να υπάρξουν και επαφές του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες (ο πρωθυπουργός θα δει άλλωστε την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ) στο Άμπου Ντάμπι στο περιθώριο διεθνούς συνόδου, ενώ εξετάζεται έκτακτο eurogroup για πριν τα Χριστούγεννα. 

Η τελευταία μάχη 

Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη να εξασφαλίσει μεν τη συνολική συμφωνία, που θα έχει τα σημαντικά μέτρα για το χρέος, χωρίς όμως η ίδια να δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα μετά το 2018, ούτε φυσικά να συμφωνήσει στα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ. Θέλει ένα σαφώς πιο ήπιο πακέτο μέτρων, καθώς διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι θα πετύχει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέσω της ανάπτυξης – όταν δεν διαπραγματεύεται τη μείωσή τους, ισχυριζόμενη ότι δεν απαιτούνται πλέον τέτοιες δημοσιονομικές προσαρμογές, αφού το χρέος έχει ελαφρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως ζητά να μην «ονομαστικοποιηθούν» τα όποια μέτρα στο τελικό πακέτο, ώστε να μπορεί να κάνει την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της τελικής συμφωνίας, αποφεύγοντας να κατηγορηθεί ότι σέρνει τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο και σε νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας και περικοπών και φόρων.

Και το... δίλημμα 

Εάν η πολιτική διαπραγμάτευση που κάνει και θα κάνει εντός του μήνα η κυβέρνηση για «λειάνει» τις «γωνίες (άλλως: σκληρά μέτρα) του συνολικού πακέτου αποδώσει, με αξιοποίηση τυχόν διάθεσης των Ευρωπαίων να μην αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση, εν μέσω της γενικότερης ευρωπαϊκής πυρκαγιάς από την άνοδο των ακροδεξιών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, έχει καλώς. Ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι η δύσκολη προσπάθεια για το χρέος πέτυχε, χωρίς να αναγκαστεί η χώρα να καταβάλλει νέο μεγάλο και επώδυνο τίμημα, παρά μόνο με κάποιες αναγκαίες, τελευταίες και σχετικά μικρές θυσίες.

Εάν όμως το πακέτο της συνολικής συμφωνίας, που θα δοθεί στην Ελλάδα από τους δανειστές είναι στη χειρότερη εκδοχή του, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για σκληρά μέτρα για περίοδο πέραν της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει ισχυρό δίλημμα: με κίνδυνο να μην μπορέσει να το υποστηρίξει πολιτικά και να το εφαρμόσει αποτελεσματικά σε μία κοινωνία ήδη παραπαίουσα και με μία κυβέρνηση που πέφτει δημοσκοπικά και αμφισβητείται κοινωνικά, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού ή θα δοκιμάσει να συνεχίσει την πορεία μέσα σε εκρηκτικό μεν πεδίο, αλλά με «όπλο» τις δυνατότητες που θα δίνει για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, η ρύθμιση του χρέους την οποία θα έχει πετύχει.  

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εκτιμήσει σε εκείνο το σημείο εάν το πρόγραμμα, που θα του δοθεί από τους δανειστές όντως «βγαίνει» ή οδηγεί τη χώρα σε νέα αδιέξοδα και ανακύκλωση της κρίσης, με πολιτικό θύμα, αργά ή γρήγορα και την κυβέρνησή του. Και αναλόγως να κινηθεί, είτε με σκοπό να «φορτώσει» τη νέα επώδυνη συμφωνία στους «άλλους», αναμένοντας μελλοντικό ναυάγιο τους, είτε να παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας – καθώς υπολογίζει αρκετά στην πόλωση και την υπεροχή του έναντι του Κ. Μητσοτάκη σε μία μείζονα πολιτική μάχη όπως είναι οι εκλογές – και να συνεχίσει με νωπή όμως τη λαϊκή εντολή. 

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Τι εγινε το δημοψηφισμα αληταρα? Γαργαρα?

Η εντολη που ειχε στο δημοψηφισμα ηταν ξεκαθαρη με 65% αλλα ο αληταρας εκανε τα ακριβως αντιθετα απο αυτα που ελεγε! Πως ειναι δυνατον να συμβαινουν αυτα σε μια δημοκρατικη χωρα?

Νιάου νιάου στα κεραμίδια

Το δημοψήφισμα έγινε για εσωκομματική κατανάλωση, για να σώσει ότι μπορούσε από την εικόνα του ο πρόεδρος του 15μελούς. Καλά ήταν στην αντιπολίτευση Αλέξη, που ζούσατε με τις ιδεοληψίες σας...

dim

Εχει καμια εντολη απο τον λαο να ψηφισει νεα μετρα? η μηπως ψηφιστηκε για να κανει ολα αυτα τα αισχη? δεν πρεπει να δικαστει για τα ψεμματα του και για εσχατη προδοσια?

ουστ ανοητε, φασιστα, ψευτη...

ο ανοητος μασονος, ανθελληνας, ανεπαγγελτος και ψευτοαριστερος καταληψιας σε μια δημοκρατικη χωρα θα σαπιζε στην φυλακη οπως και ολοι οσοι υπεγραψαν μνημονια χωρις την εντολη των Ελληνων. Απο το 2010 ολοι κυβερνουν παρανομα με 50 εδρες δωρο και 28% ισα ισα να περνανε τα μνημονια, αλλα κανεις δεν μιλαει! Μιλαμε για τετοια χουντα! Οι αθεοι - φιλης - μας κανουν μαθηματα περι θρησκειας, οι φοροφυγαδες - σταθακηδες - μας κανουν μαθηματα φοροσυνειδησης και οι προδοτες - τσιπρας και σια - μας κανουν μαθηματα πατριωτισμου! Μεχρι ποτε ρε θα αντεχετε αυτη την ξεφτιλα? Παρτε τηνκατασταση στα χερια σας, μην περιμενετε τιποτα απο κανενα, ολοι πιασμενοι ειναι, δικαιοσυνη, δημοσιογραφοι, φορεις, ολοι τον εχουν βουλωσει! Ξεσηκωθειτε πριν σας καταντησουν λαθρομεταναστες στην χωρα σας...Οτι κανουν ειναι παρανομο και αντισυνταγματικο αλλα κανεις δεν μιλαει....Εχουν στησει μια εγκληματικη οργανωση που λεγεται πολιτικο συστημα και σας πινουν το αιμα οι φασιστες....Αποκατασταση της δημοκρατιας τωρα και κατηργηση ολων των βουλευτικων δικαιωματων! Για ποιο λογο ειναι υπερανω νομου οι υπαλληλοι σας ρε μαγκες? Ειναι δημοκρατια αυτο? Υπαξόι σας ειναι και τιποτα παραπανω! καταλαβετε το επιτελους, μονο εσεις μπορειτε να ριξετε την χουντα τους και την ψευτοδημοκρατια τους!

Κοκορικος

Ποιες εκλογές ρε σεις; τρελοί είστε; που θα ρίξουμε αλλού τόσο γελιο ;

No Hope

Παλι αύξηση φορών εισφορών και μείωση μισθών και συντάξεων ως λύση,το να μειωθεί η σπάταλη στα δημοσια τεμπελχανεια ουτε λογος,κουβέντα,κιχ,αλλά τι λέω εδώ δεν του έφταναν οι 2000 μετακλητοι καρανικες που εχει διορισει απ την στιγμη που ανελαβε πρωθυπουργος πηγε και άνοιξε παραρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη για να διορίσει τις αδελφές Νοτοπουλου,την ηθοποιό του δρόμου και την αλλη την μις μπουτια που χόρευε pole dancing στα μαγαζιά

Efstathios Efstathios

Δεν θέλουμε εκλογές, διότι οι κοπριές θα γυροφέρνουν πάλι στα κέντρα αποφάσεων. Θέλουμε Πραξικόπημα να ξεβρομίσει ο τόπος από αλήτες και πολιτικούς της μίζας (βλ. Siemens, Εξοπλιστικά, Δημόσια Έργα που βεβαίως απολύτως κανένα δεν είναι της προκοπής).

τα γνωστα

Απλα θα πεσει στα τεσσερα λεγοντας ναι σε ολα και θα βαλει τα παπαγαλακια του να μιλανε για σκληρες διαπραγματευσεις , εν συνεχεια εμπλοκη στις διαπραγνατευσεις , αγκαθια και στο τελος θα επελθει η συμφωνια με σκληρα μετρα αλλα αναγκαια !.. Στο ιδιο εργο θεατες.

απο το στομα σας και στου θεου το αυτι

αντε μπασ και ξεκουμπιστει το τσιρκο κουβανο

uli chris

Ποιό δίλημμα και ποιες εκλογές ωρές αφίφηδες? Θα μας φέρετε το Κούουουλιςςςς στο πιάτο δηλαδής? (Να ήταν καμιά.... Κούλα, δε θα λέγαμε όχι , αλλά.... το Κούουουουλιςςςς μωρε αθεόφοβοι αμαρτωλοί?). Εκεί που πρέπει να κάνετε αν φέρουν μέτρα οι δανειστές, είναι δημοψήφισμα για ευρώ ή εθνικό νόμισμα. Και αυτήν τη φορά ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ!!! Κι όποιος σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της εκλεγμένης κυβέρνησης.... well.... πάρτε μαθήματα από τον Ερντογάν! Πιό μάγκας είναι αυτός δηλαδής? Δεν κατάλαβα!

ΦΑΝΙΤΣΑ

ΧΕΖΕ ΨΗΛΑ ΚΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzanak-tsi1

«Απλώνει» τον κοινοβουλευτικό χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις κάλπες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ως τώρα ο χρόνος ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών - Συνεδριάζει στις 10.30, το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το πρωθυπουργό

fofi-gennimata-ena

Αυστηρό τελεσίγραφο από την Φώφη Γεννηματά σε όσους ψηφίσουν - Η σιωπή Θεοχαρόπουλου, οι πληροφορίες για δήλωση Παπανδρέου και η φλυαρία Κρεμαστινού σήμαναν συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη