Παππάς: Επιμένουμε στην αναστολή και όχι κατάργηση του ν. 4339 και στις 4 άδειες

Παππάς: Επιμένουμε στην αναστολή και όχι κατάργηση του ν. 4339 και στις 4 άδειες

Προσωρινό το φρένο του ΣτΕ - Μόνη αλλαγή η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τις άδειες - Δεν μπορεί η ΝΔ να συγκυβερνήσει δια του θεσμικού εκβιασμού - Προφανώς δεν θα μπορούμε να δώσουμε άδειες αλλά μια στοιχειώδης ρύθμιση πρέπει να υπάρχει

Παππάς: Επιμένουμε στην αναστολή και όχι κατάργηση του ν. 4339 και στις 4 άδειες
Κατηγορηματικός ότι «θα επιμείνουμε στον όρο αναστολή για το νόμο 4339 και θα φέρουμε ρύθμιση που θα κάνει σύμφωνη τη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών» εμφανίστηκε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή
ο
Νίκος Παππάς.

Κλείσιμο
Επισήμανε ακόμα ότι «ο αριθμός 4 για τις τηλεοπτικές άδειες
είναι αυτός που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Ο νόμος ακόμα υπάρχει. Ξέρουμε ότι προσεβλήθησαν οι διοικητικές πράξεις από την τροπολογία 2Α που μετέφερε την αρμοδιότητα. Εάν αυτές οι διοικητικές πράξεις ακυρωθούν, γυρίζουμε στον 4339 ως είχε. Γυρίζουμε σε έναν νόμο η καρδιά του οποίου έχει ψηφιστεί και από τα άλλα κόμματα». Κατά τον κ. Παππά εξάλλου «τυπικά στο νομικό σύμπαν ο νόμος δεν έχει καταπέσει»

Επανέλαβε, δε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί και η μόνη αλλαγή στην αρχική εκδοχή του νόμου είναι η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ που γίνεται σύμφωνη».

Υποστήριξε επίσης ότι «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή «προσαρμόζει» τη νομοθεσία στη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ» ενώ δεν παρέλειψε να καρφώσει το ανώτατο δικαστήριο λέγοντας ότι «το ΣτΕ στη συγκεκριμένη υπόθεση ενήργησε με υπόθεση διαστημική, σε άλλες υποθέσεις καθυστερεί περισσότερο».



Υποστήριξε ότι «δεν είναι προς θάνατον να έχουν μετακινηθεί όλοι» επιμένοντας ότι «οι δικές μας ενέργειες (σ.σ. για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήταν πράξεις ανάγκης γιατί είχαμε την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ». Χαρακτήρισε, δε, «φτωχή κριτική ότι κάναμε ενέργειες μόνο και μόνο για να φύγει η Λίνα Αλεξίου από τη θέση της προέδρου του ΕΣΡ».

«Εγώ αισθάνομαι ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία ένα προσωρινό φρένο αλλά ότι και αυτή η διαδικασία που ταλαιπώρησε το πολιτικό σκηνικό έχει οδηγήσει τα κόμματα στο δρόμο της λογικής» συνέχισε ο υπ. Επικρατείας.

Δεν μετάνιωσα για τον αριθμό 4

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν μετάνιωσα για τον αριθμό 4 στις τηλεοπτικές άδειες. Δεν ακούω κανέναν να λέει αυτή τη στιγμή ότι δεν πρέπει να εκδοθούν άδειες ή να εισπραχθεί τίμημα και αυτό το θεωρώ κέρδος για την ελληνική πολιτεία».

Όσον αφορά τι θα γίνει από εδώ και πέρα σημείωσε ότι «υπάρχουν δύο θέματα: το τι θα γίνει με την αδειοδότηση και το τι θα γίνει μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

«Εάν βγει ΕΣΡ την επόμενη εβδομάδα, διαβουλευθούμε και μας εγγυηθεί ότι σε μικρό διάστημα θα εκδοθούν άδειες, θα συζητήσουμε, αν μας πει ότι χρειάζεται δύο χρόνια τότε η κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος θα βρεθεί προ των ευθυνών του».

«Ακόμα και κάποιος που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται διαγωνισμός πρέπει να απαντήσει τι θα γίνει αν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που είναι περισσότεροι από τις άδειες στις οποίες θα συνομολογήσουμε» πρόσθεσε.

Υπερασπιζόμενος το νόμο 4339 είπε ότι «εμείς οργανώσαμε έναν διαγωνισμό που εξασφάλισε το υψηλότερο τίμημα για το ελληνικό δημόσιο» σημειώνοντας ότι για το νόμο αυτό το ζήτημα του τιμήματος μπαίνει τελευταίο αφού πρώτα ο ενδιαφερόμενος περάσει τον πήχη τον ποιοτικών προϋποθέσεων.

Η ΝΔ δεν μπορεί να συγκυβερνά δια του θεσμικού εκβιασμού

Όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ είπε ότι αφαιρεί δύο βασικά χαρακτηριστικά: τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ερωτηθείς για το τι θα άλλαζε με την εμπειρία των προηγούμενων μηνών απάντησε ότι «αυτό που θα κάναμε θα ήταν να μην καθυστερήσουμε. Δείξαμε κατανόηση μέχρι να βγάλει νέα ηγεσία η ΝΔ».

Στην ερώτηση το αν θα προχωρήσει αν θα προστρέξει σε όσα ζητά η ΝΔ απάντησε «θα ήθελα να μείνω στο γεγονός ότι η ΝΔ έκανε το βήμα και πρότεινε πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Θα περιμένω την τοποθέτησή της και σήμερα. Δεν μπορεί η ΝΔ να συγκυβερνήσει δια του θεσμικού εκβιασμού επειδή δεν αναλαμβάνει τις συνταγματικές της υποχρέωσεις».

Χαρακτήρισε, ωστόσο, «πάρα πολύ αρνητικό» το να μην υπάρξει αποτέλεσμα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα. «Θα είναι μια έκφραση αποσταθεροποίησης της πολιτικής σταθερότητας από την πλευρά της ΝΔ δια των προβλέψεων για την συγκρότηση πλειοψηφίας 4/5 για το ΕΣΡ. Από εκεί και πέρα επειδή παρανομούμε, πρέπει να βρεθεί μια λύση». 

«Η μη συγκρότηση του ΕΣΡ θα είναι ένα πολιτικό γεγονός. Προφανώς δεν θα μπορούμε να δώσουμε άδειες αλλά μια στοιχειώδης ρύθμιση πρέπει να υπάρχει» συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα ο υπουργος Επικρατείας.

Ερωτηθείς για το βράδυ της απόφασης του ΣτΕ είπε ότι «στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ για την απόφαση του ΣτΕ γιατί είχε παραχθεί ένα οικονομικό αποτέλεσμα και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν» προσθέτοντας ότι «δεν κρύφτηκα μετά την απόφαση γιατί βγήκα στην ΕΡΤ και το ίδιο βράδυ και το επόμενο πρωί».

Η αποστολή μου στη Βενεζουέλα ήταν πολιτική

Όσον αφορά το ταξίδι στη Βενεζουέλα ο κ. Παππάς είπε ότι «έγινε 1,5 χρόνο πριν έρθουμε στην κυβέρνηση. Οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας όταν η κυβέρνηση αυτής της χώρας ήθελε να αναπτύξει τις σχέσεις με ευρωπαϊκή χώρα».

Η αποστολή μου ήταν πολιτική η γνωριμία με την πολιτική ηγεσία της χώρας, εγώ έκανα πολιτικές συναντήσεις, είπε ο κ. Παππάς ο οποίος σημείωσε ότι «ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το να ξεθάβεται ένα ταξίδι είναι μια ανεπιτυχής προσπάθεια συμψηφισμών».

Χαρακτήρισε προπαγάνδα τα όσα γράφονται λέγοντας ότι «η προπαγάνδα δοκιμάστηκε αυτή και στην Ισπανία ανεπιτυχώς ότι η αριστερά χρηματοδοτείται απο τη Βενεζουέλα».

«Έχω δει 100-150 επενδυτές, τι να κάνω να κυνηγάω την κάθε σπέκουλα;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας. 

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν έχει οικονομικές σχέσεις προσθέτοντας ότι «θα ήταν ευχής έργον για να έχει η χώρα κάποια ωφελήματα γιατί η Βενεζουέλα έχει αποθέματα πετρελαίου»

Εξήγησε, δε, ότι η αναφορά του σε αγορές προϊόντων από σούπερ μάρκετ έγινε γιατί «εκεί τα κρατικά σούπερ μάρκετ προμηθεύονται προιόντα με διακρατικές συμφωνίες και η Ελλάδα έχει παραγωγή για να προωθήσει».

Κατέληξε, τέλος, ότι «ο κ. Αρτεμίου είναι ο αρμόδιος να αποκαλύψει ό,τι θέλει να αποκαλύψει»

Άνθρωπος απολύτως ακέραιος ο Κοτσακάς
Κληθείς να σχολιάσει την επιλογή Κοτσακά για τη θέση του επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ορόκειται για άνθρωπο απολύτως ακέραιο» και χαρακτήρισε «ανήθικη τη σπέκουλα που δέχεται». «Θα συμβάλει στην ανάπτυξη του κόμματος με την πείρα του. Εμείς πρέπει να κάνουμε μια συζητηση στην Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο για το πώς θα ευθυγραμμίσουμε τη γραμμή μας με την πολιτική βάση» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας. 

Είπε, επίσης, ότι «πρέπει να διευρύνουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία» τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ο κορμός της αριστερής έκφρασης στη χώρα».

Απαντώντας δε στην κριτική για το θέμα των συντάξεων υποστήριξε ότι «αν ήταν άλλες οι πολιτικές επιλογές το Σεπτέμβρη οι επικουρικές συντάξεις θα είχαν εξαϋλωθεί και δεν θα μιλάγαμε μόνο για το κακό στοιχείο της συμφωνίας που φέρνει περικοπές σε 250.000 συνταξιούχους».



Το χρέος να λυθεί μέσα στο 2016

Μιλώντας για θέματα οικονομίας χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την υπογραφή του 4ου Μνημονίου τονίζοντας ότι η υπόθεση του χρέους πρέπει να έχει λυθεί μέσα στο 2016.

«Υπάρχει ένας πολιτικός ανταγωνισμός που είναι ξεκάθαρος. Οι χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας θέλουν να καθυστερήσουν τα πράγματα περιμένοντας καλύτερους συσχετισμούς για να μην τηρήσουν τα συμφωνηθέντα» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Για την παρουσία του ΔΝΤ είπε ότι «είναι στο πρόγραμμα επειδή το επιθυμούσαν άλλες χώρες». «Εμείς δεν λέμε μέσα ή έξω αλλά να τα βρουν γρήγορα. Εδώ έχουμε μια συμφωνία που όλοι καλούνται να τηρήσουν» τόνισε ο κ. Παππάς.

Για το ύψος των πλεονασμάτων παρατήρησε ότι «ο κ. Σαμαράς είχε υπογράψει πλεονάσματα που δεν θα έβγαιναν καθ ομολογία Χαρδούβελη. Εμείς έχουμε πιάσει τους στόχους, το δύσκολο είναι το 3,5% και πρέπει να μειωθεί ο στόχος αυτό».

Δεν είναι σωστό να κλιμακώνεται η αντιπαράθεση εκκλησίας-κυβέρνησης

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο ΣΚΑΪ είπε ότι «είναι ένας άνθρωπος που μας έχει συνηθίσει σε λόγο κατανόησης στο διαφορετικό. Εύχομαι αυτό να το συνεχίσει. Δεν είναι σωστό να κλιμακώνεται η αντιπαράθεση από τη μια ή την άλλη πλευρά. Είμαστε υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους».

Κατέληξε τέλος για το θέμα των εκλογών λέγοντας ότι «δεν βλέπω εκλογές» και χαρακτηρίζοντας αστεία πράγματα ότι μετά το 14-11 το ΣτΕ και το ΕΣΡ θα πάμε σε εκλογές».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης