Ο Τσίπρας όχι μόνο βλέπει ανάκαμψη, αλλά αρχίζει να την μοιράζει

Ο Τσίπρας όχι μόνο βλέπει ανάκαμψη, αλλά αρχίζει να την μοιράζει

Σε κίνδυνο η ανάκαμψη λόγω του προσφυγικού, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό 

Ο Τσίπρας όχι μόνο βλέπει ανάκαμψη, αλλά αρχίζει να την μοιράζει
Την αισιοδοξία του ότι το τρίτο τρίμηνο του 2016 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι μια σειρά από γεγονότα το αποδεικνύουν. 

Όπως τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία, η χώρα μας είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα δώσει, όπως είπε το έναυσμα για την αφομοίωση του χρέους.  

«Είμαι βέβαιος πως πάρα τις δυσκολίες, το 2016 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης
είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει μια συζήτηση για το χρέος και αυτό θα έχει αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις και βεβαίως θα έχουμε τη δυνατότητα να αρθούν και τα capital controls και θα οδηγήσουν στην άρση της αβεβαιότητας και οι επενδυτές θα εμπιστευτούν μαζικά την Ελλάδα», σημείωσε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι από εδώ και στο εξής συζητάμε, όχι μόνο την ανάκαμψη, αλλά πως θα μοιράσουμε δίκαια του καρπούς της και πως θα επουλώσουμε τα τραύματα των τελευταίων πέντε χρόνων. 

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός μάλιστα εξήγγειλε την επανεξέταση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, που όπως είπε πρέπει να αυξηθεί καθώς είναι κάτω από το μισθό των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ. 

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει το κρίσιμο ζητήματα ελάφρυνσης του χρέους. «Να ελαφρύνουμε το κόστος εξυπηρέτησης να μειωθούν τα βάρη και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης».

Βασική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ συμμερίζεται την άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάκαμψη, φέτος. 

O Πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με του θεσμούς, τονίζοντας ότι «διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα».

Όπως είπε, η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν, δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας, της σημασίας καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε στην διαπίστωση ότι η ανάκαμψη στην χώρα μας μπορεί να επηρεαστεί λόγω του προσφυγικού.

Σύμφωνα και με την έκθεση του ΟΟΣΑ που παρέδωσε ο Ανχελ Γκουρία, στον Έλληνα πρωθυπουργό, η ανάκαμψη στη χώρα μας είναι πιθανό να χάσει το κέρδος που μπορεί να έχει πετύχει, λόγω του προσφυγικού. 

«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει μεγάλη βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Ανχελ Γκουρία. 

Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσα από μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντας ότι τα νούμερα είναι θετικά, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο κ. Γκουρία εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεργασία ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα αρχίζει να καρποφορεί και να επιφέρει τα πρώτα αποτελέσματα.

«Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μία άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση», ανέφερε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ προσθέτοντας ότι η υψηλή αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις έβαλε πάλι την οικονομία σε αρνητικό πρόσημο το 2015. Ωστόσο, όπως είπε, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που περιμέναμε.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης