Αβραμόπουλος: Όχι στη χρήση βίας εναντίoν των αιτούντων άσυλο

Αβραμόπουλος: Όχι στη χρήση βίας εναντίoν των αιτούντων άσυλο

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης τόνισε την ανάγκη «οι συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο πρέπει να σέβονται απόλυτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να πληρούν τις ανάγκες των αιτούντων»

Αβραμόπουλος: Όχι στη χρήση βίας εναντίoν των αιτούντων άσυλο
Για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο μίλησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την Τετάρτη, στο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε ότι «τα δικαιώματα ενός ατόμου στην ελευθερία και την ασφάλεια, αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εφόσον προηγουμένως ελέγχεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της αρχής της μη – επαναπροώθησης και της αρχής της αναλογικότητας, οι χώρες μπορούν να αρνούνται την είσοδο σε άτομα που δεν εκφράζουν την επιθυμία να υποβάλλουν αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας». 

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμενε ότι «τα προβλεπόμενα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περιλαμβάνουν ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με την κράτηση των αιτούντων άσυλο. Είναι σημαντικό τα άτομα που βρίσκονται σε κράτηση να συμμορφώνονται πλήρως με τους εν λόγω κανόνες. Η κράτηση μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο ως μέτρο έσχατης λύσης και αποκλειστικά μόνο μετά την εξάντληση όλων των εναλλακτικών.
Κλείσιμο

Επιπλέον, η οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία προβλέπει ότι οι συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο πρέπει να σέβονται απόλυτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να πληρούν τις ανάγκες των αιτούντων.

Έχοντας λοιπόν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, έχουμε ήδη κατορθώσει τα μισά. Η πρόκληση συνίσταται τώρα στο να εξασφαλίσουμε μία σωστή και συνεπή εφαρμογή των κανόνων. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά εάν τα κράτη μέλη σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την κράτηση.

Τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα να μεταφέρουν την οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Η Επιτροπή έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας και έχει απευθύνει συστάσεις στα κράτη μέλη να διευκολύνουν τη συστηματική δακτυλοσκόπηση των μεταναστών.

Ο στόχος είναι να εξασφαλισθεί η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μέσω της καλύτερης εφαρμογής του κανονισμού EURODAC παράλληλα με τον απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης