Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνει τα πάντα ώστε «οι πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πεταχτούν στα Τάρταρα. Να έχουν έκφραση, εργαλεία και ευρύ πεδίο συμμετοχής»

Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς
Αποφασισμένη να διατηρήσει ζωντανή την καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ακόμα και αν χρειαστεί, όπως αναφέρει στο στενό της περιβάλλον, να «μεταμοσχευθεί σε άλλο σώμα». 

Στην προκειμένη περίπτωση ως μόνος συμβατός δέκτης εμφανίζεται η πολιτική δύναμη που πιθανότατα θα προκύψει από τη νεοσύστατη Κοινοβουλευτική Ομάδα Λαϊκή Ενότητα, την οποία έχουν συγκροτήσει στελέχη προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
  
Για την ώρα πάντως η ίδια απέχει από κάθε προεκλογική διεργασία, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν φιλοδοξεί να γίνει επαγγελματίας πολιτικός καθώς θα τα κατάφερνε καλύτερα στη δικηγορία. Γι’ αυτό και δυσφορεί με δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να αναζητεί κυνικά πολιτικό όχημα για την επόμενη ημέρα και να φλερτάρει πολιτικά με όρους ντιλαρίσματος ή ανταλλαγμάτων με τη Λαϊκή Ενότητα. Ωστόσο, φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί στους συνεργάτες της ότι θα κινηθεί με βάση την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην κοινωνία, στη νέα γενιά και την Αριστερά. Επισημαίνει δε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνει τα πάντα ώστε «οι πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πεταχτούν στα τάρταρα. Να έχουν έκφραση, εργαλεία και ευρύ πεδίο συμμετοχής». Η συγκεκριμένη φράση περιγράφει και το ουσιαστικό, πολιτικό της όραμα ή την προγραμματική συμφωνία για οποιαδήποτε συνεργασία: να δημιουργηθεί ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του παλιού. Η ίδια άλλωστε εκτιμά πως με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον ένα κουφάρι χωρίς ιδέες, αρχές και αξιοπιστία. 

Παράλληλα, φέρεται να επισημαίνει ότι ο ιδεολογικός πυρήνας του πραγματικού ΣΥΡΙΖΑ συντηρείται από εκείνους που καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και πλέον έχουν αποχωρήσει από το κόμμα. Οχι μόνο γιατί κάτω από τους ασφυκτικούς εκβιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου παρέμειναν πιστοί στις βασικές τους προεκλογικές αρχές, αλλά κυρίως γιατί, όπως η ίδια φέρεται να υποστηρίζει, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του «όχι» ήταν αυτή που πήρε στις πλάτες της τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές του νίκες. Η αλήθεια δε είναι πως τουλάχιστον 16 βουλευτές του «όχι» ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς στις περιφέρειές τους κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Η ίδια έφερε στο κόμμα της την πρωτιά στο «δεξιό κάστρο» της Α’ Αθήνας συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 50% των σταυρών. Αρκετοί από αυτούς, ελλείψει κομματικού μηχανισμού, έδωσαν μοναχική μάχη ως υποψήφιοι περιφερειάρχες, ενώ πολλοί ανέλαβαν αυξημένα κοινοβουλευτικά καθήκοντα είτε ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είτε ως πρόεδροι επιτροπών. 

Κλείσιμο
Οι επόμενες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες

Επιπροσθέτως, το στενό περιβάλλον της επισημαίνει ότι οι δυνάμεις που συγκροτούν τη Λαϊκή Ενότητα δεν προέρχονται αποκλειστικά από την Αριστερή Πλατφόρμα. Δεν κρύβουν μάλιστα τον προβληματισμό τους για το αν οι συντονισμένες προσπάθειες να περιχαρακωθεί ιδεολογικά το νέο εγχείρημα γύρω από  το πρόσωπο του κ. Λαφαζάνη προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτιμούν πως οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα τρέμουν την ιδέα συγκρότησης ενός νέου αριστερού πόλου με ιδεολογική καθαρότητα που θα επαναφέρει την ατζέντα του προκυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί ταύτιση του νέου κόμματος με την επιστροφή στη δραχμή. 

Πάντως, οι όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα, καθώς για την ώρα η πρόεδρος της Βουλής φέρεται διατεθειμένη να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με τα θεσμικά της καθήκοντα. 

Γι’ αυτό και πραγματοποίησε διάσκεψη των προέδρων της Βουλής χθες το απόγευμα προκειμένου να καθοριστεί το κοινοβουλευτικό έργο της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να οριστούν συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών όχι για επεξεργασία νομοθετημάτων καθώς η κυβέρνηση είναι υπό παραίτηση, αλλά για εξέταση άλλων ζητημάτων, όπως αυτά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να επαναφέρει το ζήτημα της εξέτασης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και το θέμα του ΕΣΡ, καθώς η νομική υπηρεσία της Βουλής έχει έτοιμη τη γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία τα τέσσερα μέλη της Αρχής νομίμως ασκούν τα καθήκοντά τους και ότι η κυβέρνηση οφείλει να πληρώσει μόνο τις τρεις κενές θέσεις.

Γαλλική καραμπόλα 

Την ίδια ώρα, το χάσμα που χωρίζει την κυρία Κωνσταντοπούλου με τον κ. Τσίπρα είναι τεράστιο. Η στενή προσωπική τους σχέση έχει γίνει πλέον σκόνη και θρύψαλα και έχει αντικατασταθεί από ανταλλαγή ανακοινώσεων με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, σκληρές καταγγελίες και αιχμηρούς υπαινιγμούς. 

Το πρόσφατο επεισόδιο έγινε με αφορμή τον τρόπο διεξαγωγής των διερευνητικών εντολών, ενώ τα απόνερα της σύγκρουσης είχαν ως θύμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επί της ουσίας και της διαδικασίας, η άποψη της προέδρου συμβαδίζει με τις συνταγματικές επιταγές. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Προεδρία της Δημοκρατίας επέδειξαν προχειρότητα και προχώρησαν στις διερευνητικές εντολές χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν από την πρόεδρο της Βουλής για την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «άκυρη» τη διαδικασία προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των άλλων πολιτειακών παραγόντων. Αρχικά κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες». Ακολούθως η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για «θεσμικές γελοιότητες από την απελθούσα πρόεδρο της Βουλής». 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επανήλθε και με δηλητηριώδη καρφιά επισήμανε τις πράξεις και παραλείψεις του απερχόμενου πρωθυπουργού, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μεμιάς διέλυσε κυβέρνηση, κόμμα και Βουλή, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες έχουν «βαθιά περιφρόνηση για το Σύνταγμα». Τόνισε ότι δεν υπάρχει «απελθούσα πρόεδρος» αλλά «απελθούσα κυβέρνηση, η οποία έχει άλλωστε αποχωρήσει και από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ». Μίλησε για «άρτι παραιτηθείσα κυβέρνηση των 4 κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων» και υπενθύμισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτό που άνοιξε τη Βουλή αιφνιδιαστικά για να ψηφιστεί «η άκυρη και αντισυνταγματική μνημονιακή εξουσιοδότηση στις 13 Αυγούστου». Υποστήριξε δε πως με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο «δρομολόγησε διαδικασίες διερευνητικών εντολών με ορίζοντα τις εκλογές», ενώ κατηγόρησε τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τον κ. Παυλόπουλο ότι είχαν ενημερώσει για τις εκλογικές τους προθέσεις «τους εκβιάζοντες δανειστές (και συμφωνήσει μαζί τους), σύμφωνα με τις απερίφραστες δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν και της Καγκελαρίας της Γερμανίας, την ώρα που κρατούσαν τους πάντες και τη Βουλή στο σκοτάδι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης