Με δέκα προτάσεις Αβραμόπουλου η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την ΕΕ

Με δέκα προτάσεις Αβραμόπουλου η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την ΕΕ

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση καταρτίζει εθνικό σχέδιο δράσης και συντονίζει τις δράσεις της με Ισπανία και Ιταλία

Με δέκα προτάσεις Αβραμόπουλου η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την ΕΕ
Καθώς τα ναυάγια των δουλεμπορικών στη Μεσόγειο με θύματα τους πρόσφυγες τείνουν να γίνουν καθημερινή υπόθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να κινητοποιείται έστω και καθυστερημένα με την υιοθέτηση κοινών προτάσεων από τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών χθες και την σύγκλιση Συνόδου Κορυφής την προσεχή Πέμπτη μετά τα αιτήματα Ολάντ, Ρέντσι και Τσίπρα. 

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση καταρτίζει εθνικό σχέδιο δράσης και προσανατολίζεται σε συντονισμό των ενεργειών με την Ισπανία και την Ιταλία υπό την εποπτεία της ΕΕ ενώ στο εσωτερικό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η μεν αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση ότι για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων στα ελληνικά νησιά ευθύνεται η πολιτική ανοικτών συνόρων η δε κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις και προβάλλει ότι τα ναυάγια στην Ιταλία δείχνουν πως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό ενώ κατηγορεί την αντιπολίτευση για μικροκομματική σκοπιμότητα και λαικισμό. 

Χθες, Δευτέρα, το κοινό συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησε ομόφωνα το σχέδιο των 10 προτάσεων του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Κλείσιμο

Μεταξύ άλλων προβλέπεται: 


-Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

-Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. 

-Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμότων λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων. 

-Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης

-Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και εφαρμογή  διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε.για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσαςπροστασίας.

-Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

-Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη.

-Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

-Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης κοινής πολιτικής Ελλάδας - Ιταλίας - Ισπανίας υπό την εποπτεία της ΕΕ θα υπάρξουν συναντήσεις του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους υπουργούς των τριών χωρών. Ο κ. Αβραμόπουλος θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Ισπανία και Ιταλία και το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα έχει συσκέψεις με τους συναρμόδιους υπουργούς. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται το δικό της εθνικό σχέδιο ενώ εξελίσσονται διαρκείς συσκέψεις σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό των υπηρεσιακών παραγόντω, λιμενικών, εκπροσώπων δήμων και περιφερειών. Όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης το το Λιμενικό Σώμα θα λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά, χωρίς να διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και να δυσκολεύει το έργο των δουλέμπορων αλλά και να μην επιβαρύνονται τα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου. Οι μετανάστες στα νησιά δεν πρέπει να παραμένουν περισσότερες από τρεις ημέρες, ενώ η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί πλοίο με ειδικό σκοπό «να περνά από τα νησιά για να παίρνει αυτόν τον κόσμο». 

Ο κ. Βούτσης απάντησε και στη ΝΔ λέγοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα και σήμερα που είχαμε αυτά τα δραματικά ναυάγια αντί να σκύψει στο πρόβλημα και να δει ότι το ζήτημα έχει ευρωπαϊκή διάσταση επιδίδεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις στα όρια πολιτικού κυνισμού». Επανέλαβε δε ότι δεν είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που ενθάρρυνε το κύμα προσφύγων αφού αυτό το κύμα, πολλαπλάσιο σκάει στην Ιταλία και Ισπανία.

Χθες, Δευτέρα, πάντως η ηγεσία της ΝΔ επανέλαβε τις κατηρορίες εναντίον της κυβέρνησης διαρρέοντας μέσω κύκλων ότι «η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που προσελκύει λαθρομετανάστες. Αυτό δεν το κάνει ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Μάλτα, ούτε η Κύπρος. Αντίθετα, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ενθαρρύνει το φαινόμενο και προσελκύει λαθρομετανάστες, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα σε καλοθελητές να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός της Συνθήκης Σένγκεν. Οι διακινητές - δουλέμποροι της ανθρώπινης δυστυχίας έχουν αναθαρρήσει και εδώ αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα που εκπέμπει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης