Τηλεφώνημα του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα

Τηλεφώνημα του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες - Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για ένα πρόγραμμα που θα βάζει τέλος στη λιτότητα - Οι Ευρωπαίοι να συμβιβαστούν με την Ελλάδα συστήνει υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου

Τηλεφώνημα του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα
Από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δέχτηκε την Παρασκευή τηλεφώνημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Λιου «τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και την σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Κλείσιμο
Επιπλέον ο κ. Λιου «υπογράμμισε παράλληλα, την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες». 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας «επισήμανε την σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για συμφωνία με τους εταίρους, επί ενός προγράμματος που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς σκληρής προσαρμογής και θα θέτει σε προτεραιότητα τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».  

Υπέρ ενός περαιτέρω συμβιβασμού των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη τάχθηκε την ίδια ώρα η Κάρολιν Άτκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας με εξειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα.

Παράλληλα, όμως, κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας στο ινστιτούτο Chatham House πρόσθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας».

Η Κάρολιν Άτκινσον χαρακτήρισε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας «χλιαρή» κι επισήμανε ότι είναι βραδεία σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να μειώσει την ανεργία —που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα—, καθώς και το γεγονός ότι οι διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ανισομερείς επιδόσεις.

«Βεβαίως αυτό που πιστεύω, αυτό που πιστεύουμε, είναι ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες για επενδύσεις... και ίσως η τόνωση της κατανάλωσης σε έναν βαθμό, θα βοηθούσαν (...) να μειωθούν οι μεγάλες ανισορροπίες στις εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας της ίδιας, ενώ θα βοηθούσαν επίσης να τονωθεί η ζήτηση και αλλού», ανέφερε η Άτκινσον.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης