Μοσκοβισί: Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με Grexit

Μοσκοβισί: Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με Grexit

«Η Ελλάδα και ο λαός της έχουν κάνει πάρα πολλά πράγματα και έχουν υποστεί πολλές θυσίες», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων


Μοσκοβισί: Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με Grexit
Την άποψη πως θα είναι «κρίμα» η Ελλάδα να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη και πάλι με Grexit «μετά τη σημαντική δουλεία που έχει κάνει», εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, έπειτα από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

O Eπίτροπος είπε ότι ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές «την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την προληπτική γραμμή» που θα προστατεύει τη χώρα μας κατά το πρώτο μετα-μνημονιακό έτος, το 2015.

Κλείσιμο
Έπειτα από τη συνάντηση -η οποία διήρκεσε 45 λεπτά- και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ.  Μοσκοβισί έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειωθεί  τα τελευταία χρόνια και μήνες και τόνισε ότι κανείς στην Κομισιόν δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.



Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αν και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και συγκεκριμένα «τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ».

«Αν, όμως, δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία, ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επιμηκύνεται για δύο μήνες, για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης». 

Έτσι, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να ολοκληρώσει τους υπόλοιπους δύο μήνες το πρόγραμμα, την αξιολόγηση και: «να πάμε σε μια νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας και Κομισιόν». 

Πάντως, σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, ο Επίτροπος απάντησε πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική. 

«Δεν είναι το πεδίο μου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος και με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.  Πρόσθεσε, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Γκίκα Χαρδούβελη, πρώτον για να χαιρετήσει την πρόοδο, που έχει γίνει, δεύτερον για να επισημάνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τρίτον για «να πάμε στην επόμενη σχέση με την Ελλάδα, με συνεργασία». 

«Οι πολίτες πρέπει να είναι γνώστες αυτών. Να γνωρίζουν, δηλαδή, για την προληπτική γραμμή στήριξης και - γιατί όχι - με γραμμή στήριξης και με το ΔΝΤ. Εργαζόμαστε για να έχουμε κάτι καθαρό, μετά από αυτό το πρόγραμμα. Είμαι εδώ σαν φίλος, αλλά και σταθερός στις αρχές μου», συμπλήρωσε. 

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είπε ότι θα ήταν κρίμα να επιστρέψει το «Grexit», καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα, «που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία». 



Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ερωτηθείς για τη συνάντηση, είπε πως δεν  συζήτησαν καθόλου για τα πολιτικά, αλλά ότι μίλησαν για τη νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη την νέα χρόνια.
Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε πως έχουμε κάνει τις περισσότερες και για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να τις θέλει και θα το κάνει, όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του.
Είναι σημαντικό, σημείωσε, το 2015, υπογραμμίζοντας πως τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν και η ανεργία θα πέφτει.
«Η Ευρωζώνη μάς έχει στηρίξει, αλλά είναι σταθερή στη θέση ότι κι εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι το πώς θα φτιάξουμε θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ευρωπαίου αξιωματούχου, έπειτα από τη συνάντηση με τα στελέχη της κυβέρνησης θα συνομιλήσει με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη.

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας Κ. Σκρέκα και Ι. Βρούτση, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρα.
  
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ», λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο άνθρωπος που έχει περισσότερο από κάθε άλλον επιφορτιστεί στην Ευρώπη με τον έλεγχο της προόδου της ελληνικής οικονομίας, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο του εκμοντερνισμού της οικονομίας της και των μεταρρυθμίσεων αν θέλει να προσδοκά βοήθεια από τους εταίρους.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα δείχνουν να περιπλέκονται επικίνδυνα. 

«Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη-ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας», είπε, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά το τοπίο ως προς το ποιες είναι οι απαιτήσεις των Βρυξελλών για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης