Άνοιγμα Τσίπρα στην αντιμνημονιακή κεντροαριστερά

Άνοιγμα Τσίπρα στην αντιμνημονιακή κεντροαριστερά

Πρόταση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκροτηθεί μια πλατιά συμμαχία, ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές

Μεγάλη νίκη η Καβάλα στην Τρίπολη (Video)
 Άνοιγμα Τσίπρα στην αντιμνημονιακή κεντροαριστερά
Κρίσιμη θεωρείται για την στρατηγική των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σήμερα και αύριο στην Αθηναΐδα. Πρόκειται για τη συνεδρίαση κατά την οποία θα αποτιμηθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα συζητηθεί η περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη νίκη και στις εθνικές εκλογές.

Οι εργασίες ανοίγουν με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση προς όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, πρωτίστως προς την αριστερά (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Πρόταση του κ. Τσίπρα είναι να συγκροτηθεί μια «πλατιά δημοκρατική, προοδευτική, ριζοσπαστική συμμαχία, ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές».

Κλείσιμο
Η νέα αυτή στρατηγική συμμαχιών και κυρίως το άνοιγμα προς δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ συναντά αντιδράσεις από την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία θα καταθέσει σχετική τροπολογία (και άλλη μία για την εσωκομματική λειτουργία) ζητώντας να επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιδίωξη συνεργασίας με τη ριζοσπαστική αριστερά.

Στο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, η εισήγηση της πολιτικής γραμματείας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Βλέπουμε τις διεργασίες που συντελούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς κατανοώντας ότι αυτός ο πολιτικός χώρος βρίσκεται σε κινητικότητα.

Στη βάση των πολιτικών σχεδίων είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με εκείνους που αντιλαμβάνονται πλέον ότι η λύση για τη χώρα δεν μπορεί να έρθει με τα κεντρώα σενάρια, στον αστερισμό της ΝΔ, ούτε φυσικά με την αναβάπτιση του παλαιού, φθαρμένου και διεφθαρμένου στελεχικού δυναμικού του πάλαι ποτέ δικομματισμού, αλλά σε εκείνους που έρχονται σε ρήξη με τα μνημόνια, που αναζητούν πολιτική διέξοδο για τη χώρα σε αριστερή, αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους παραπάνω συνολικά και στον καθένα ξεχωριστά. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, αλλά και με την αποφασιστικότητα που μας επιβάλει η κρίσιμη ιστορική συγκυρία να προχωρήσουμε μπροστά. Και τους καλούμε όλους, χωρίς συνδιαλλαγές και υποσχέσεις, να κάνουν το αυτονόητο βήμα, να αναλάβουν το μερίδιο της ιστορικής ευθύνης που τους αναλογεί».

 
Τι λέει ο Λαφαζάνης

Ανάμεσα στα άλλα η τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για τις συνεργασίες, αναφέρει και τα εξής, εν μέσω σφοδρής επίθεσης προς την κεντροαριστερά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να «στρογγυλέψει» τις θέσεις του στην κατεύθυνση του Κέντρου, ή να επιχειρήσει ανοίγματα προς το χώρο της αποκαλούμενης Κεντροαριστεράς και πολύ περισσότερο συνεργασίες συνολικά ή επιλεκτικά με δυνάμεις της αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντι τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα.

Είναι σωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδαχτεί και να αποφύγει την επανάληψη του τραύματος της ΕΔΑ, η οποία από αξιωματική αντιπολίτευση το ΄58 έπεσε  στο 14% το ΄61.

Για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην κάνει όπως τότε το λάθος της στροφής προς το κέντρο, θεωρώντας περίπου αναπόφευκτη τη συμμαχία μαζί του και ότι χωρίς τη συμμετοχή του είναι αδύνατη η προσέγγιση της Αριστεράς στην κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υποβοηθήσει να ξαναστηθεί στα πόδια της η ηττημένη και σε γενική χλεύη Κεντροαριστερά όλων των αποχρώσεων είτε ενσωματώνοντας δυνάμεις της στους κόλπους του είτε συνεργαζόμενος μαζί της, τροφοδοτώντας έτσι την ανασυγκρότησή της.

Ένα μπλόκ Αριστεράς και Κεντροαριστεράς είτε στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη μορφή της συνεργασίας αριστερών και Κεντροαριστερών δυνάμεων δεν θα μετατόπιζε την Κεντροαριστερά σε αριστερές θέσεις αλλά και με την βοήθεια των κυρίαρχων τάξεων, ειδικά της μιντιοκρατίας, θα καθιστούσε σταδιακά τον ΣΥΡΙΖΑ αναξιόπιστο, απονευρωμένο και όμηρο του συστήματος.

Σήμερα η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση της Αριστεράς ικανής με την αξιοπιστία, το ριζοσπαστισμό και το πρόγραμμά της να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να ενώσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι μια κυβέρνηση την οποία θα ποδηγετεί στην ουσία η Κεντροαριστερά ή μια κυβέρνηση της λεγόμενης εθνικής σωτηρίας».

 
Γκρίνια για έλλειψη εσωκομματική δημοκρατίας

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα καλούνται πάντως να απαντήσουν και στις επικρίσεις πολλών πλευρών (αριστερή πλατφόρμα, Κίνηση 53 κλπ) για έλλειψη δημοκρατίας και συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων. Στην εισήγηση της πολιτικής γραμματείας υπάρχει έντονη αυτοκριτική και δεσμεύσεις για βελτίωση της εσωκομματικής λειτουργίας, ωστόσο αναμένεται να γίνει έντονη συζήτηση επ’ αυτού.

Στη σχετική τροπολογία της η αριστερή πλατφόρμα αναφέρει: «Χρειάζεται επειγόντως ουσιαστική δημοκρατική και αποτελεσματική αλλαγή της λειτουργίας του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερο βάρος χρειάζεται στην ανάπτυξη συλλογικής πολιτικής λειτουργίας των οργανώσεων μελών με σχέδιο, με μαζική δράση και πρωτοβουλίες στην περιοχή ευθύνης τους ,ώστε να είναι το κόμμα στο χώρο τους. Απαιτείται επίσης η ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των ενδιάμεσων οργάνων, η κατάκτηση του επιτελικού ρόλου των κεντρικών οργάνων και η ακόμη πιο αναβαθμισμένη στράτευση των στελεχών. Η αναγκαία μαζικοποίηση των οργανώσεων δεν είναι απλά ένας αριθμητικός στόχος, δεν είναι  η αξιοποίηση της προοπτικής ενός εν δυνάμει κυβερνητικού κόμματος,  που ελκύει ανθρώπους που προσκολλώνται στην εκάστοτε εξουσία, δεν είναι η αύξηση των μελών στα χαρτιά  που συμμετέχουν μόνο στη διαμόρφωση εσωτερικών συσχετισμών  αλλά θα πρέπει να  έχει κυρίως  ποιοτικά χαρακτηριστικά και να αφορά την ένταξη μελών-αγωνιστών και τη διαμόρφωση  δραστήριων και ριζοσπαστικών στελεχών με πρωτοπόρα κομματική δραστηριότητα αλλά και δραστήρια πολιτικοκοινωνική παρέμβαση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης