Σπαρτιάτες: Μόνος εναντίον «9» ο Στίγκας για τον Κασιδιάρη - Το παρασκήνιο του «εμφυλίου» και τα σενάρια διάλυσης

Σπαρτιάτες: Μόνος εναντίον «9» ο Στίγκας για τον Κασιδιάρη - Το παρασκήνιο του «εμφυλίου» και τα σενάρια διάλυσης

Εννέα βουλευτές κατά του προέδρου του κόμματος - Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση για τον Βασίλη Στίγκα και ποιο το μέλλον των Σπαρτιατών

spartiates_vouli_xr
Στις 10 το πρωί αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του, o πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας για το αν θα διαγράψει, όπως είχε την πρόθεση να κάνει, ή όχι τον βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο «ο οποίος ενήργησε αυτοβούλως» και ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον δήμο Αθηναίων.

@ellada24.gr

Άρχισαν να τρώγονται οι Σπαρτιάτες: “Μοναδική ελπίδα η υποψηφιότητα Κασιδιάρη για την Αθήνα” – “Ο βουλευτής ενήργησε αυτοβούλως. Θα λάβω μέτρα” #greeknews #spartiates #ellada24 #vouli #kasidiaris #politiki #tiktokgr #greektiktok #fyp

♬ πρωτότυπος ήχος - Ellada24.gr - Ellada24.gr

Το δημόσιο άδειασμα του πρόεδρου των Σπαρτιατών, προκάλεσε μια πρωτοφανή κίνηση των βουλευτών. Εννέα από τους έντεκα συνολικά βουλευτές, υπέγραψαν δήλωση στην οποία καταδικάζουν τον πρόεδρο του κόμματος. Μάλιστα, πηγές του κόμματος, υποστηρίζουν ότι η δήλωση αυτή έχει τη στήριξη και των άλλων δύο βουλευτών Ασπιώτη – Γαυγιωτάκη.

Κλείσιμο
epistoli_spartiates

Ο Βασίλης Στίγκας, δεν θέλησε να προχωρήσει σε καμία δήλωση χθες, τηρώντας σιγή ιχθύος απέναντι στο «αντάρτικο» των βουλευτών του. Την ίδια ώρα, όλα τα σενάρια για το πως θα ενεργήσουν οι βουλευτές, σε περίπτωση που πράγματι διαγράψει τον βουλευτή Φλώρο είναι ανοιχτά. Οι ίδιοι, αποφεύγουν να πούν τι πρόκειται να κάνουν, ωστόσο αποκαλύπτεται ότι διατηρούν στενή σχέση με τον Ηλία Κασιδιάρη. Άλλωστε, η πλειοψηφία των βουλευτών, έχει καταβολές από το μόρφωμα του Κασιδιάρη «Έλληνες» το οποίο «μπλοκαρίστηκε» από σχετική τροπολογία.

Ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι να αποστείλουν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και να ανεξαρτητοποιηθούν, διαλύοντας έτσι τους «Σπαρτιάτες». Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να συσταθεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα αφού συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό των 10 βουλευτών (συνολικά θα είναι 11), να αλλάξουν όνομα αλλά και επικεφαλής.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού της βουλής, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται σε δέκα. Αν μείνουν κάτω από πέντε βουλευτές σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, τότε διαλύεται.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο, είναι ο Βασίλης Στίγκας να αποδεχθεί την απομόνωση του και να κάνει ένα βήμα πίσω, να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Τότε, θα επιλεγεί νέος πρόεδρος, ο οποίος θα ηγείται των Σπαρτιατών.

Και ένα άλλο σενάριο, είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση και να λήξει το θέμα εκεί. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ο Στίγκας θα θεωρείται ένας πρόεδρος - «κέλυφος».

Το παρασκήνιο

Οι δημόσιες δηλώσεις υπέρ του Ηλία Κασιδιάρη από βουλευτές του κόμματος ήταν ένα συχνό φαινόμενο, υποδηλώνοντας την στενή σχέση που έχει ο φυλακισμένος και καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με το κόμμα.

Ωστόσο, οι κινήσεις του Ηλία Κασιδιάρη, να επιθυμεί να κινεί τα νήματα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών φαίνεται ότι ενόχλησε τον Βασίλη Στίγκα. Το πραγματικό ρήγμα φάνηκε από την ξαφνική αναδίπλωση και την αλλαγή στάσης των βουλευτών στο νομοσχέδιο που αφορούσε τους Απόδημους.

Παρότι αρχικά οι βουλευτές είχαν δηλώσει υπέρ του νομοσχεδίου, φημολογείται ότι υπήρξε παρέμβαση του Κασιδιάρη. Τότε, άλλαξαν στάση, εκθέτοντας τον Βασίλη Στίγκα και καταλήγοντας να επιλέγουν το «παρών».

Ειδήσεις σήμερα

Υποχωρεί από σήμερα ο καύσωνας: Στους 37 ο υδράργυρος, βοριάδες μέχρι και 7 μποφόρ

Μπαράζ συλλήψεων για αυθαιρεσίες και παραβάσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις σε Τήνο, Σύρο, Ρόδο

Ψυχραιμία στην κυβέρνηση για υποψηφιότητα Κασιδιάρη στην Αθήνα, «αντάρτικο» στους Σπαρτιάτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης