Ομοβροντία καταδίκης του τουρκικολιβυκού μνημονίου - Απειλεί ο Ακάρ - Έτοιμη για όλα η Αθήνα

Ομοβροντία καταδίκης του τουρκικολιβυκού μνημονίου - Απειλεί ο Ακάρ - Έτοιμη για όλα η Αθήνα

Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία και Αίγυπτος απορρίπτουν την τουρκολιβυκή συμφωνία και τονίζουν την ελληνικότητα των νησιών - Ο Ακάρ θέλει τώρα να «μοιράσει τα πλούτη του Αιγαίου» - «Θα υπερασπιστούμε την ύπαρξή μας» απαντά η Αθήνα

dendias-akar-0
«Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου». Με αυτήν την φράση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έριξε σήμερα φως στους μύχιους πόθους της Άγκυρας και συνέχισε το γαϊτανάκι των προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας λέγοντας ότι το ναυτικό και η αεροπορία της Τουρκίας έχουν σαφείς διαταγές για να υπερασπιστούν τα τουρκικά συμφέροντα!  

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ σημειώθηκαν ένα μόλις 24ωρο πριν την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως είναι γνωστό, στην Σύνοδο της Πράγας θα μετάσχει τελικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο εκπρόσωπος του οποίου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν υπάρξει πρωτοβουλία από ελληνικής πλευράς.  Στην πράξη όμως η Άγκυρα είναι εμφανές ότι δυναμιτίζει κάθε προοπτική του διαλόγου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Αθήνα συνεχίζει το μπαράζ των διπλωματικών επαφών  προκειμένου να καταδείξει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μέσογειο με τις νομικά έωλες συμφωνίες που υπέγραψε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Μετά τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αίγυπτο και το Βερολίνο, σήμερα ήταν η σειρά του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκαθαρίσει ότι η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά δεν αμφισβητείται, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών από τη Βαρσοβία που βρίσκεται εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις που παίρνουν οι ξένες κυβερνήσεις.  

Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι δημοσίως αποκηρύττουν τις πρακτικές της Τουρκίας. Επισημαίνουν ότι η νυν κυβέρνηση Τρίπολης δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Τα 2 ΜoU είναι παράνομα, άκυρα & κενά περιεχομένου ανέφερε συγκεκριμένα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία με όλα τα μέσα

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο Warsaw Security Forum και με τις δηλώσεις του έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπεραπιστεί την εδαφική της κυριαρχία με όλα τα διαθέσιμα, νόμιμα μέσα

Ειδικά για την Ανατoλική Μεσόγειο και την εμπλοκή Τουρκίας στη Λιβύη, είπε ότι μετά την ενημέρωση στους Ευρωπαίους συναδέλφους και στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νιούλαντ τον Σεπτέμβριο, παρατηρείται κλιμάκωση των ρητορικών προκλήσεων από την Τουρκία που φτάνει σε νέα υψηλά, πολλές φορές και σε προσωπικό επίπεδο.

«Να είμαι ειλικρινής: δεν θα μας αποτρέψει, αλλά δεν θα μπούμε και σε ρητορικό διαγκωνισμό. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπεραπιστεί την εδαφική της κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ύπαρξή της με όλα τα διαθέσιμα, νόμιμα μέσα» τόνισε με έμφαση ο Νίκος Δένδιας

Οι προκλητικές δηλώσεις Ακάρ

Σε νέο επιθετικό κρεσέντο κατά της Ελλάδας επιδόθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που χαρακτήρισε τη χώρα μας χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας».

«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε βήμα πίσω, ούτε χιλιοστό. Ό,τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό, έχει γίνει και γίνεται. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους (από την Ελλάδα), είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε.

Κλείσιμο
Ο Χουλουσί Ακάρ μιλούσε στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου από την αρχή έθεσε το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων. «Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφερε.

«Τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν»

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε όσα είπε ο Ερντογάν, ότι πίσω από την Ελλάδα κρύβονται άλλες δυνάμεις και επανέφερε τη Μικρασιατική καταστροφή.

«Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα κάποιων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες», είπε.

Στο ίδιο μοτίβο, υποστήριξε ότι υπάρχουν παραδείγματα γι’ αυτό που λέει, και ειδικότερα η περίοδος 1919-1922. «Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και κατέληξαν, με το να πέσουν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία. Θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε “Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε”».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει οπλισμό σε νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, παραβιάζοντας, σύμφωνα με τον Ακάρ, το διεθνές δίκαιο.

«Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από τότε, αλλά τα Ίμια είναι ένα ορόσημο. Δεν υπάρχει μετά από αυτό θέμα για να κάνουν βήμα», τόνισε.

Κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα προβάλλει απαράδεκτες αξιώσεις κατά της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η Αθήνα «προσπαθεί να θέσει τον εαυτό της σε κατάσταση θυματοποίησης με την πολιτική της συκοφαντίας και του ψεύδους. Υπάρχει μια “Μεγάλη Ιδέα” που συνεχίζεται εδώ και αιώνες».

Μάλιστα, έστειλε μήνυμα και σε τρίτες χώρες, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. «Επειδή είναι προκατειλημμένοι, ανίκανοι να απομονωθούν και ασχολούνται, αγνοούν αυτό που κάνει η Ελλάδα και μαλακώνουν. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλουν να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην εγκαταλείψετε αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίξετε την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους».

Βρετανία: Δεν τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

Τo Foreign Office απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ανέφερε ότι αυτή δεν τελεί υπό αμφισβήτηση.

«Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

O Θοδωρής Μαραντίνης ζητά για πρώτη φορά τη συνεπιμέλεια των παιδιών του

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου με τις κρυφές κάμερες στη Χαλκιδική «επέμενε να δώσει στο ζευγάρι το δωμάτιο»

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enagas - Στο τραπέζι η προοπτική νέων επενδύσεων
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης