Τσαβούσογλου: Υπέγραψε συμφωνία για έρευνες στη Λιβύη από τουρκικές εταιρείες

Τσαβούσογλου: Υπέγραψε συμφωνία για έρευνες στη Λιβύη από τουρκικές εταιρείες

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου», διεμήνυε νωρίτερα η ελληνική πλευρά - Η συμφωνία όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προβλέπει εξερεύνηση και γεώτρηση σε ξηρά και θάλασσα σε συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιρειών

tsavousoglou-livyi-5
Συμφωνία (Μνημόνιο Κατανόησης) υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του.

Νωρίτερα σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε διαρρεύσει πως η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό πλήρως το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Δείτε την ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

Στην συνέντευξη Τύπου που  παραχώρησε με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νέκλα Μανγκούς, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.  «Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε υπογράφοντας σήμερα ένα μνημόνιο κατανόησης στο κοίτασμα φυσικού αερίου». είπε.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι “παρόχθιες χώρες” πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.

Για τις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες». 



Η τουρκική αντιπροσωπεία είναι πολυπληθής και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.

turk1__1_
turk2
turk4
Κλείσιμο


Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου Ιμπραήμ Καλία. Μετά τις επαφές τους στην Τρίπολη, η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το βράδυ.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να προστεθεί στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο και παραχαράσσοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου αλλά και γεωγραφίας, Τουρκία και Λιβύη μοιράζονται κοινή ΑΟΖ, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

tourkoliviko-mnimonio-1
Ο χάρτης με το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο… εφευρίσκει κοινή ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.


Αθήνα: «Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου»

Νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.




Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ερντογάν στην Πράγα με τους κανόνες Ευρώπης και Ελλάδας

Τραγωδία στην Ινδονησία: Πρώτα πέθαναν δυο αστυνομικοί και μετά ρίξαμε τα δακρυγόνα, λένε οι αρχές

Νέος κρατικός προϋπολογισμός με φιλόδοξους στόχους και αστάθμητους παράγοντες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης