Ινδονησία: Στους 125 οι νεκροί, πρώτα πέθαναν δυο αστυνομικοί και μετά ρίξαμε τα δακρυγόνα λένε οι αρχές

Ινδονησία: Στους 125 οι νεκροί, πρώτα πέθαναν δυο αστυνομικοί και μετά ρίξαμε τα δακρυγόνα λένε οι αρχές

Στους 125 οι νεκροί, οι περισσότεροι έχουν ποδοπατηθεί ή πνιγεί μέχρι θανάτου - Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες - Η αντίδραση του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

cars-indonesia
Τουλάχιστον 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου της Ινδονησίας όταν  αγανακτισμένοι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα προκαλώντας πανικό που οδήγησε εκατοντάδες οπαδούς στην προσπάθεια τους να αποχωρήσουν από το γήπεδο να ποδοπατηθούν.

Η τραγωδία το βράδυ του Σαββάτου στη μητρόπολη του Μαλάνγκ, η οποία άφησε επιπρόσθετα πάνω από 300 τραυματίες, ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα της τοπικής Αρέμα με την Περσεμπάγια Σουραμπάγια  στο στάδιο «Kanjuruha», που βρήκε νικήτρια με 3-2 τη φιλοξενούμενη ομάδα,  οπαδοί της γηπεδούχου εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, προχώρησαν σε βανδαλισμούς και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Εκείνοι χρησιμοποίησαν χημικά για να τους απωθήσουν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός, ενώ τα επεισόδια συνεχίστηκαν και εκτός γηπέδου.

Η αστυνομία, η οποία περιέγραψε την εισβολή των οπαδών ως «ταραχές», ανέφερε ότι προσπάθησε να πιέσει τους οπαδούς να επιστρέψουν στις εξέδρες και αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων μετά τον θάνατο δύο αστυνομικών.

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής Υπουργός Ασφαλείας, επεσήμανε ότι το ξέσπασμα δεν έχει καμία σχέση με  αντιπαράθεση μεταξύ οπαδών  των δύο ομάδων, επειδή δεν επιτρεπόταν στους οπαδούς της Περσαμπάγια να παρευρεθούν στον αγώνα υπό τον φόβο επεισοδίων. 

Τα περισσότερα από τα θύματα έχουν ποδοπατηθεί ή πνιγεί μέχρι θανάτου.

Κλείσιμο
Το βράδυ της Κυριακής ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Ανατολικής Ιάβας, Εμίλ Νταρντάκ, ενημέρωσε πως τελικά έχουν χάσει τη ζωή τους 125 άνθρωποι και όχι 174 που είχε αναφερθεί νωρίτερα, εξηγώντας πως το λάθος έγινε λόγω διπλής καταμέτρησης κάποιον θυμάτων.

«Κάποια ονόματα έχουν καταγραφεί δύο φορές ως αποτέλεσμα του ότι είχαν παραπεμφθεί σε διαφορετικό νοσοκομείο», ανέφερε, επικαλούμενος πληροφορίες που συνέλεξε η αστυνομία από 10 νοσοκομεία.


Η αντίδραση του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου θρήνησε για την τραγωδία στην Ινδονησία με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να κάνει σε σχετική δήλωσή του λόγο για «μαύρη ημέρα για όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο» και για «τραγωδία πέρα από κάθε κατανόηση».

Η  Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ορίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση χημικά για τον έλεγχο του πλήθους σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η Ένωση Ποδοσφαίρου της Ινδονησίας (PSSI) ήταν σε επαφή με τη FIFA σχετικά με την τραγωδία, με την ελπίδα να μην της επιβληθούν κυρώσεις, ενώ έχει ενημερώσει ότι θα διεξάγει  έρευνα για το συμβάν που «αμαυρώνει το πρόσωπο του ποδοσφαίρου στη χώρα».

Οι  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, η Λίβερπουλ, αλλά και η Μπαρτσελόνα δημοσίευσαν μηνύματα στο Διαδίκτυο, ενώ αρκετές ομάδες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στους αγώνες της Κυριακής ως ένδειξη σεβασμού.










Η γερμανική ποδοσφαιρική ένωση και η ιταλική Serie A έστειλαν επιπλέον τα συλλυπητήρια τους στο Twitter.




Ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας και τη χρήση δακρυγόνων

Βίντεο από το γήπεδο δείχνουν οπαδούς να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο μετά το τελευταίο σφύριγμα που σηματοδότησε την ήττα των γηπεδούχων με 2-3, και η αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα ως απάντηση. 







Indonesia: Hundreds Killed in VIOLENT Football Match Riots


Άλλα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν οπαδούς να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες για να ξεφύγουν ενώ μερικά βίντεο φαίνεται να δείχνουν άψυχα σώματα στο πάτωμα.



Από την αστυνομία, είπαν πως πρώτα η κατάσταση ξέφυγε και μετά έκαναν χρήση δακρυγόνων. «Είχε γίνει άναρχο. Άρχισαν να επιτίθενται σε αξιωματικούς, κατέστρεψαν αυτοκίνητα. Περίπου 3.000 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο!», δήλωσε ο Νίκο Αφίντα, αρχηγός της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα, προσθέτοντας ότι δύο αστυνομικοί ήταν μεταξύ των νεκρών.



Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή «βγήκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Μετά στριμώχτηκαν και εκείνη τη στιγμή, υπήρχε δύσπνοια, έλλειψη οξυγόνου», πρόσθεσε ο αξιωματικός.



Είχαν πουληθεί παραπάνω εισιτήρια για τον αγώνα από το επιτρεπόμενο όριο

Κάτι ακόμα που γεννά ερωτήματα είναι το γεγονός πως ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας Mahfud MD δημοσίευσε στο Instagram ότι είχαν πουληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο, το οποίο έχει δηλωμένη χωρητικότητα 38.000!

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Οι επιζώντες περιέγραψαν τις σκηνές χάους καθώς τα δακρυγόνα έπεφταν πάνω τους.

«Οι αξιωματικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα και οι άνθρωποι έσπευσαν να βγουν έξω, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον», ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο 43χρονος θεατής Ντόνι.

«Τίποτα δεν συνέβαινε, δεν υπήρχε ταραχή. Δεν ξέρω ποιο ήταν το πρόβλημα, έβγαλαν δακρυγόνα. Αυτό με συγκλόνισε, δεν σκέφτηκαν τα παιδιά, κορίτσια;».

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν στο BBC ότι η αστυνομία είχε εκτοξεύσει πολλά δακρυγόνα «συνεχώς και γρήγορα» αφού η κατάσταση με τους οπαδούς ήταν «τεταμένη».

Περιγραφές ατόμων που ήταν εκεί, αναφέρουν- σχολιάζοντας την απόγνωση που επικρατούσε εκείνη την ώρα- πως δίπλα σε μια πύλη εξόδου υπάρχει μια τρύπα στον τοίχο από άτομα που προσπάθησαν με αντικείμενα να βρουν μια διέξοδο για να ξεφύγουν ενώ οι ίδιες οι πόρτες έχουν κλίση προς τα έξω, ένα σημάδι της πολλής δύναμης που ασκούσαν από μέσα.

Σε μια άλλη πύλη, υπάρχουν κεριά τα οποία έβαλαν οι οπαδοί για να θυμούνται τα θύματα.






Ο Muhamad Dipo Maulana, 21 ετών, που ήταν στον αγώνα, είπε στο BBC Indonesian ότι μετά το τέλος του αγώνα, μερικοί οπαδοί της Arema βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν με τους παίκτες των γηπεδούχων, αλλά τους αναχαίτισε αμέσως η αστυνομία και τους «χτύπησαν».

Στη συνέχεια περισσότεροι οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είπε άλλος οπαδός, προσθέτοντας ότι η κατάσταση ήταν πολύ «τεταμένη».

«Η αστυνομία με σκυλιά, ασπίδες και στρατιώτες ήρθε μπροστά», πρόσθεσε ο Dipo στο BBC, σημειώνοντας ότι είχε ακούσει πάνω από 20 πυροβολισμούς προς τους οπαδούς στο γήπεδο.

«Υπήρχαν πολλά μπαμ μπαμ μπαμ! Ο ήχος ήταν συνεχής και γρήγορος και δυνατός και κατευθυνόταν σε όλες τις κερκίδες», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι υπήρχαν πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι που επλήγησαν από τα δακρυγόνα.

Indonesia football stampede: At least 174 people dead after violence at match

Many dead in Indonesia stadium crush


Μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες τραγωδίες σε γήπεδο.

Το 1964, συνολικά 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχής σε προκριματικό Ολυμπιακό Περού-Αργεντινής στη Λίμα.

Το 1985, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 600 τραυματίστηκαν στο στάδιο Heysel στις Βρυξέλλες του Βελγίου, όταν οπαδοί συντρίφθηκαν σε έναν τοίχο που στη συνέχεια κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του τελικού του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ (Αγγλία) και της Γιουβέντους (Ιταλία).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τραγωδία σημειώθηκε στο στάδιο Χίλσμπορο στο Σέφιλντ το 1989, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 97 οπαδοί της Λίβερπουλ που παρευρέθηκαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ.



Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Δένδιας: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με βάση το Διεθνές δίκαιο, αλλά και για όλα τα ενδεχόμενα»

Ιράν: «Πνίγει στο αίμα» τις διαδηλώσεις το καθεστώς - Τουλάχιστον 92 οι νεκροί - Δείτε βίντεο

Διπλό έγκλημα στην Καβάλα: «40 χρόνια ιατροδικαστής, σπάνια έχω δει να σκοτώσουν εν ψυχρώ 11 μηνών μωρό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης