Τσίπρας: «Πολιτική αλλαγή» το σύνθημα για τις αυριανές εκλογές αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: «Πολιτική αλλαγή» το σύνθημα για τις αυριανές εκλογές αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ

Να στείλουν πίσω «συστημένο» το λογαριασμό στο Μέγαρο Μαξίμου καλεί τους πολίτες με την ψήφο τους αύριο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

tsipras_syriza1
Λίγες ώρες απομένουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης για την ανάδειξη του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αύριο κι ενώ η 15η Μαΐου έχει από καιρό επισημανθεί στο ημερολόγιο της Κουμουνδούρου ως η αφετηρία στην πορεία της για την «πολιτική αλλαγή».

Με στόχο το μήνυμα της πολιτικής μεταστροφής υπέρ μιας προοδευτικής πλειοψηφίας να ηχεί καθαρά και ισχυρά αύριο το βράδυ, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου έχουν επιμεληθεί και την τελευταία λεπτομέρεια για την εσωκομματική διαδικασία, η οποία, ωστόσο, υπερβαίνει σε επίπεδο πολιτικών αναγνώσεων και συμβολισμών, τα στενά κομματικά όρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, κορυφώνοντας χθες τον κύκλο περιοδειών του ανά την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε από την Άρτα πως «ο πήχης είναι να ξαναγυρίσει η ελπίδα στον τόπο» ως το διακύβευμα της αυριανής διαδικασίας για το κόμμα του και διευκρίνισε ακόμη ότι «εμείς τον πήχη τον βάζουμε στο να σταματήσει αυτή η κοινωνική λεηλασία, να σταματήσουν τρομακτικές ανισότητες, να στηριχτεί ο εργαζόμενος ο συνταξιούχος ο μεσαίος επιχειρηματίας και τα μαγαζιά που αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου».

Με αυτό το ζητούμενο, η αυριανή ημέρα αποκτά χαρακτήρα στοιχήματος (και «προσωπικού» για τον Αλέξη Τσίπρα) ως προς τη διαμόρφωση συνθηκών «πολιτικής αλλαγής», με το επόμενο αποφασιστικό βήμα να τοποθετείται πια την πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών, στον «οδικό χάρτη» δυναμικής επανόδου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό προσκήνιο. Ξεκινώντας από την 15η Μάϊου ωστόσο, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για «να ανοίξουμε το δρόμο. Να δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να στείλουμε καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής» και πρόσθεσε από το Αγρίνιο πως «η άλλη κρίσιμη Κυριακή θα είναι αυτή της εθνικής κάλπης, όποτε κι αν αποφασίσει να την στήσει ο κύριος Μητσοτάκης».

Ως «αγγελιοφόρους» του μηνύματος της «πολιτικής αλλαγής» ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τους αυριανούς συμμετέχοντες στην διπλή ψηφοφορία, αποβλέποντας στην μαζική συμμετοχή των πολιτών. «Θέλουμε τα 1.000 εκλογικά κέντρα να γίνουν 1.000 “ταχυδρομεία” μέσα από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν συστημένο το λογαριασμό σε αυτόν που μας οδήγησε σήμερα εδώ, στο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χθες από την Άρτα, ενώ χαρακτήρισε την ψήφο στη διπλή κάλπη της 15ης Μαΐου ως «μήνυμα ανατροπής αυτής της πραγματικότητας, μήνυμα στήριξης της κοινωνίας των πιο αδύναμων».

Μετά τις δύο «κρίσιμες» Κυριακές, όμως, «γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα, αλλά με δικαιοσύνη μπορούμε να δώσουμε στήριξη στους αδύναμους, στους μεσαίους, στους μη προνομιούχους, αυτούς που θέλουμε να εκφράσουμε» δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ παρομοίασε την αυριανή εσωκομματική ψηφοφορία με «μία οργανωμένη απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα της αισχροκέρδειας των λίγων και της ανέχειας των λογαριασμών της ΔΕΗ που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις της πρωτοφανούς ακρίβειας που αναγκάζει τους πολίτες να μην μπορούν να μπουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν προϊόντα βασικής κατανάλωσης».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών του, ο ίδιος εξήγησε πως «δεν ζητάμε να ανακαλύψουν λεφτόδεντρα, ζητάμε να κλαδέψουν τα κλεφτόδεντρα των φίλων τους που πλουτίζουν, των γαλάζιων golden boys που έχουν κάνει επέλαση στον δημόσιο πλούτο σαν τις ακρίδες» και απηύθυνε ευρύ κάλεσμα να έρθουν όλοι να ψηφίσουν στις κάλπες της Κυριακής.

Βολές για τα sms

Κλείσιμο
Στον πανηγυρικό τόνο που η Κουμουνδούρου επιχειρεί να προσδώσει στην αυριανή διαδικασία, την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ προκάλεσαν τα γραπτά μηνύματα που έλαβαν στελέχη, αλλά και ψηφοφόροι των δύο κομμάτων, με την μορφή πρόσκλησης για την προσέλευση των πολιτών στην αυριανή κάλπη.

«Επειδή προφανώς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αρκετά, ο κ. Τσίπρας στέλνει μαζικά μηνύματα και στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας να πάνε να τον ψηφίσουν την Κυριακή. Καλεί επίσης τα 15χρονα και όποιον βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια. Δεν ξέρουμε αν εξαιρούνται οι τουρίστες» σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, καταλήγοντας πως «του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Και λιγότερο άγχος. Την Κυριακή θα νικήσει τον αντίπαλό του και θα εκλεγεί».

Από πλευράς του Περισσού, «η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε, ούτε μας απασχολεί για το πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τις εσωκομματικές του εκλογές. Άλλωστε είναι διαδικασίες που τις δανείστηκε από τους «μετρ» του είδους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ». «Ωστόσο, ο εκφυλιστικός έως γελοίος χαρακτήρας αυτών των διαδικασιών φτάνει μέχρι του σημείου να στέλνονται επανειλημμένα και ενοχλητικά μηνύματα σε κινητά μελών και στελεχών του ΚΚΕ, ακόμη και σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές, για να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας μάλιστα σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση «για το πού και πώς ψηφίζουν» επισημαίνεται σε υψηλούς τόνους από το ΚΚΕ, το οποίο καταλήγει πως «να το χαίρονται αυτό το «απαύγασμα της δημοκρατίας» και τις δήθεν «σύγχρονες διαδικασίες» που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική και πραγματική συμμετοχή του λαού στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

Στην ομοβροντία πυρών από άλλους πολιτικούς χώρους για εισπήδηση μέσω… sms, η Κουμουνδούρου μοιάζει μάλλον απορημένη αφού η κομματική προτίμηση δεν δηλώνεται πουθενά ως στοιχείο ταυτότητας (πέραν της μυστικότητας της ψήφου), ενώ πρόκειται για μια νόμιμη και προωθητική ενέργεια, όπως επισημαίνουν πηγές της, οι οποίες μεταφράζουν τα αντιπολιτευτικά πυρά ως ένδειξη αμηχανίας μπροστά στο κοινωνικό ρεύμα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες υπέρ της «πολιτικής αλλαγής».
Ειδήσεις σήμερα:

Αγνοείται 17χρονη Ιρανή αρσιβαρίστρια που μετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στο Ηράκλειο

Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Άμπου Ντάμπι

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται σε δηλητηρίαση από κεταμίνη, αναφέρει το πόρισμα των ιατροδικαστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης