Τηλεφωνήματα Μητσοτάκη με Κουτσούμπα-Βαρουφάκη για το γεύμα με Ερντογάν

Τηλεφωνήματα Μητσοτάκη με Κουτσούμπα-Βαρουφάκη για το γεύμα με Ερντογάν

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα πλαίσιο που ενισχύει τις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και τροφοδοτεί ένα “παζάρι” για διευθετήσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών “εταίρων”, λέει το ΚΚΕ -  Η εκ των υστέρων ενημέρωση δεν βοηθά στην οικοδόμηση μιας εθνικής στρατηγικής, αναφέρεται από το ΜέΡΑ25

koutsoubas_varoyfakis_15_03_22
Συνέχεια υπήρξε σήμερα στον κύκλο τηλεφωνικών επαφών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με το Γ.Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ακολούθως με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τέλος το Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση του πρωθυπουργού προς τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε χθες με τα τηλεφωνήματά του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα και του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, σύμφωνα με τον Περισσό ο κ. Κουτσούμπας «ζήτησε διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό, καθώς είναι μεγάλη η ανησυχία στον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολύ περισσότερο που αυτές οι σχέσεις - εξαιτίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία – διαμορφώνονται με βάση το στόχο για τη συνοχή στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκονται οι δύο χώρες», όπως τόνισε.

«Αυτό το πλαίσιο διαχρονικά ενισχύει τις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και τροφοδοτεί ένα “παζάρι” για διευθετήσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών “εταίρων”, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» εκτίμησε το ΚΚΕ, τη στιγμή που θεωρεί ότι «η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά σχέδια - και μάλιστα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη - όχι μόνο δε συνιστά “ασπίδα” έναντι του τουρκικού “αναθεωρητισμού”, αλλά μπορεί να εμπλέξει τη χώρα και το λαό σε μεγάλους κινδύνους».

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε στον πρωθυπουργό «απαράδεκτα φαινόμενα αντικομμουνισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των θέσεων του ΚΚΕ που εκπορεύονται από δυνάμεις και κύκλους της ΝΔ (π.χ. από τη ΔΑΠ στο χώρο της νεολαίας), με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά γενικεύοντας και για όλη την ιστορική του διαδρομή».

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχήθηκε στον πρωθυπουργό περαστικά και ταχεία ανάρρωση από τον κορονοϊό.

Κλείσιμο
Για την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με το Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ25 ανέφερε σε ανακοίνωση του πως «ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε το ήπιο κλίμα, στο οποίο διεξήχθη η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και την εκτίμησή του ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «ήσυχοι» επειδή ο κ. Ερντογάν, θορυβημένος από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, αποφάσισε να ρίξει τις εντάσεις στο Αιγαίο. Αν και αυτό δεν λύνει τα χρόνια προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τουλάχιστον εξασφαλίζει ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων στο Αιγαίο».

«Ο κ. Βαρουφάκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ενημέρωση, σημείωσε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη της μη εκ των προτέρων συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκρίνοντας, αντ’ αυτής, μια εκ των υστέρων ενημέρωση που δεν βοηθά στην οικοδόμηση μιας εθνικής στρατηγικής – η οποία θα ενδυνάμωνε την θέση του ίδιου του Πρωθυπουργού σε τέτοιες συναντήσεις»επισήμανε ακόμη το ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι «επιπλέον, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 θύμισε στον κ. Μητσοτάκη την πάγια πρόταση του κόμματος για αποφυγή διμερών διαπραγματεύσεων που αποτελούν παγίδα για τη χώρα μέσω επίσημης πρόσκλησης της Αθήνας σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε Περιφερειακή Διάσκεψη με μόνο θέμα την από κοινού χάραξη των θαλάσσιων ζωνών. Είτε ο κ. Ερντογάν συμφωνήσει είτε διαφωνήσει μια τέτοια πρόσκληση θα δημιουργούσε ερείσματα για την χώρα και προοπτική διεξόδου. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε αδιέξοδες διμερείς διαπραγματεύσεις».

«Τέλος, αφού ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε τη θέση του ΜέΡΑ25 για επίλυση του Ουκρανικού στη βάση συμφωνίας κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν (όπου η διεθνής κοινότητα θα εγγυάται την ανεξαρτησία μιας ουδέτερης Ουκρανίας με αντάλλαγμα την απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων καθώς και την ματαίωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας), έθεσε το ίδιο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη που έχει καταθέσει και επίσημα ως επίκαιρη ερώτηση που εκκρεμεί να συζητηθεί στη Βουλή: Ποια πρόταση επίλυσης του Ουκρανικού καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ;», κατέληξε το ΜέΡΑ25.

Ειδήσεις σήμερα:

Βαρβιτσιώτης: Καμιά ανοχή σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να επαναχαράξουν τα σύνορα

Φωτιά σε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στη Λάρνακα

«Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι για συμφωνία με τη Ρωσία» λέει το Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης