Καταδίωξη στο Πέραμα: «Τέλος, απομακρυνθείτε όλες οι ομάδες» έλεγε το Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., «δεν ακούνε πάνω στη μηχανή» η ΔΙΑΣ

Καταδίωξη στο Πέραμα: «Τέλος, απομακρυνθείτε όλες οι ομάδες» έλεγε το Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., «δεν ακούνε πάνω στη μηχανή» η ΔΙΑΣ

Ηχητικά ντοκουμέντα με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους ανάμεσα στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. και τους αστυνομικούς - Είχε δοθεί εντολή για διακοπή καταδίωξης - Τι δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας - Αύριο, Τετάρτη απολογούνται οι επτά αστυνομικοί, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας 

perama-main
Το έκρυθμο σκηνικό πριν από την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, από την οποία σκοτώθηκε 20χρονος Ρομά, αποτυπώνεται μέσα από νέους αποκαλυπτικούς διαλόγους ανάμεσα στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Όπως προκύπτει και από τους νέους διαλόγους, η ΕΛ.ΑΣ. είχε δώσει σαφείς οδηγίες για διακοπή καταδίωξης. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη απολογούνται οι επτά αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Προτού πέσουν τα πυρά, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν ως εξής το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ: «Ένα Accent λευκό παραβιάζει συνεχώς τα κόκκινα». Το κέντρο της ελληνικής αστυνομίας απάντησε, με τη σειρά του: «Ελήφθη, ελήφθη με προσοχή. Ελήφθη, είναι πολλές ομάδες πλησίον, ελήφθη. Το ακολουθούμε με προσοχή, ικανή απόσταση να μην κινδυνεύσετε και θα το, όπου να΄ ναι θα το σταματήσουμε».


Λίγο αργότερα η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά στη διατύπωση της εξής οδηγίας: «400Γ τέλος, τέλος απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδέ ένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον. 400Γ για τις ομάδες ΔΙΑΣ την 503 και οποιαδήποτε άλλη ομάδα, έχει διατεθεί να ακολουθήσει το όχημα, τέλος στους τομείς σας όλοι, τώρα».

Στο τέλος του διαλόγου ανάμεσα σε αστυνομικούς και ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ λένε για εκείνους που συνεχίζουν την καταδίωξη:«Δεν ακούνε πάνω στη μηχανή, δεν ακούνε».

Οι διάλογοι που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το MEGA.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο ανεβαίνουμε την Θηβών προς Βίζας ακολουθούμε στο ύψος σχεδόν της ΔΟΥ.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Το αριθμητικό και σε ποιο ύψος της Θηβών;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο δεν σταματάει, τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Τι όχημα είναι;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Hyundai λευκό κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Accent είναι; Accent λευκό;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Ένα Accent λευκό παραβιάζει συνεχώς τα κόκκινα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ελήφθη, ελήφθη με προσοχή. Ελήφθη, είναι πολλές ομάδες πλησίον, ελήφθη. Το ακολουθούμε με προσοχή, ικανή απόσταση να μην κινδυνεύσετε και θα το, όπου να΄ ναι θα το σταματήσουμε.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο από 142 ακολουθεί και η ομάδα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ελήφθη, ελήφθη, ελήφθη. Ψυχραιμία. Προς τα πού κινούμαστε; Προς Ιερά ή γυρίζει πίσω;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Δίπλα στην πλατεία κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Βγήκαμε Θηβών.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κινούμαστε επί της Θηβών.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 503;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Πάει για παλατάκι κάτω κέντρο, από 382 ακολουθούμε ομάδες.

Κλείσιμο
Έπειτα, έρχεται η εντολή από το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ για διακοπή της καταδίωξης.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 400Γ τέλος, τέλος απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδέ ένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον. 400Γ για τις ομάδες ΔΙΑΣ την 503 και οποιαδήποτε άλλη ομάδα, έχει διατεθεί να ακολουθήσει το όχημα, τέλος στους τομείς σας όλοι, τώρα.

Ομάδα ΔΙΑΣ: …Ίσως το προλάβω.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Η εντολή είναι σαφής διακόπτουμε τώρα. όλοι οι σταυροί στους τομείς σας.

Ομάδα ΔΙΑΣ:

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 400Γ θα επαναλάβουμε τέλος, εάν δεν σταματάει το αυτοκίνητο τέλος, διακόπτουμε, διακόπτουμε, είναι εντολή του Α100 θα διακόψετε άπαντες.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο έχουν απομακρυνθεί οι ομάδες από το όχημα, έχω μείνει πίσω.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Για όλους τους σταθμούς δε θα επανέλθουμε είναι η τελευταία φορά που το διαβιβάζουμε. Για όλους τους σταθμούς τέλος. Καθένας στον τομέα του και δε θα επανέλθουμε.

Ομάδα ΔΙΑΣ: …

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 400Γ, 400Γ θα ενημερώσω τις ομάδες και εσείς, να κόψουν να ακολουθούν το όχημα τέλος.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Πέραμα στην Ελπίδος …

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ποιος σταθμός διαβιβάζει και για ποιον λόγο; Όποιος σταθμός διαβιβάζει για το Hyundai… αν ακολουθεί το Hyundai κάποιος σταθμός, θα παρακαλέσουμε, είναι η τελευταία φορά που θα το διαβιβάσουμε, οποιοσδήποτε σταθμός κι αν είναι αυτός που διαβιβάζει και δεν γίνεται αντιληπτός, να διακόψετε τώρα να ακολουθείτε το όχημα. Τώρα. κι όποιος σταθμός είναι αυτός που το ακολουθεί να ενεργήσει 1-13 με το κέντρο.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Δεν ακούνε πάνω στη μηχανή, δεν ακούνε.

«Είδα αυτοκίνητο να παρασέρνει τρεις μηχανές»

«Τα παιδιά, τα παιδιά, τα παιδιά μου», «πέσε κάτω», «μίλα, πάρε ανάσα», οι φράσεις που ακολούθησαν της καταδίωξης. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλαβες σαφείς εντολές, μέσω viber, να μην πλησιάζουν καταυλισμούς Ρομά και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να μηφθεί πρόκληση. 


Αυτόπτης μάρτυρας σοκάρει: «Είδα το αυτοκίνητο μπροστά στο λεωφορείο να κάνει όπισθεν να παρασέρνει τρεις μηχανές, χτύπησε την τέταρτη την πέταξε μέσα στο μαγαζί μου. Συνέχισε αυτός όπισθεν χτύπησε τις άλλες δύο μηχανές έκανε την αναστροφή και ακούστηκαν πυροβολισμοί, την ώρα που είχε βάλει και τον πέμπτο μπροστά και τον έσερνε».

Στις καταθέσεις τους οι επτά αστυνομικοί περιγράφουν λεπτό προς λεπτό την άγρια καταδίωξη τα μεσάνυχτα στους δρόμους της πρωτεύουσας και ξεδιπλώνουν τι συνέβη στον μικρό δρόμο της οδού Ελπίδος στο Πέραμα.

Εντύπωση προκαλεί η κατάθεση του επικεφαλής αξιωματικού στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης που παραδέχεται ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη παρά το γεγονός ότι το όχημα δεν σταμάτησε στα σήματα των αστυνομικών, έτρεχε σαν τρελό, έκανε ελιγμούς και παραβίαζε ερυθρούς σηματοδότες. Τελικά όπως προκύπτει από την δικογραφία το όχημα είχε κλαπεί από έναν Αιγύπτιο κάτοικο της περιοχής του Ρέντη.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΦ: Απαγορευτικό στη διακίνηση και διάθεση συμπληρώματος διατροφής

Σάλος με το «αηδιαστικό» βίντεο του Πολ Σκόουλς και τα... πόδια της κόρης του

Επεισόδια σε Εξάρχεια και ΑΣΟΕΕ - Τρεις τραυματίες αστυνομικοί και πέντε προσαγωγές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης