Διαγραφή Μπογδάνου: Από τη Σλοβενία η εντολή Μητσοτάκη

Διαγραφή Μπογδάνου: Από τη Σλοβενία η εντολή Μητσοτάκη

Ήταν ζήτημα χρόνου η διαγραφή - «Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» οι... γιορτές στο Βίτσι, αλλά και η επίκληση, από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, της φράσης που αποδίδεται στον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα: «Οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους» - Η «έκρηξη» Δένδια, η απόφαση Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις, το παρασκήνιο

bogdanos-0
Στη Σλοβενία ερρίφθη ο κύβος για την αποπομπή του βουλευτή Α' Αθηνών, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων.

Παρότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Λιουμπλιάνα, μόλις πληροφορήθηκε τα τεκταινόμενα στη Βουλή, έκοψε το νήμα που συνέδεε τον κ. Μπογδάνο με το κοινοβουλευτικό σώμα της ΝΔ. Αφορμή για τη διαγραφή του νεαρού βουλευτή από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτέλεσαν οι αναφορές του στους κομμουνιστές, όπως και στις «γιορτές» στο Βίτσι, αλλά και η επίκληση της φράσης που αποδίδεται στον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, ότι δηλαδή οι «κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους».

Νέα Δημοκρατία: Διεγράφη ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την Κ.Ο. ΕΡΤ 5/10/2021


Η αποστροφή του κ. Μπογδάνου είχε ως αποτέλεσμα την οργισμένη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, με τον οποίο ο διαγραφείς βουλευτής αντάλλαξε έντονες στιχομυθίες, αλλά και την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε έντονο ύφος, ο οποίος εγκάλεσε δημόσια τον πρώην βουλευτή της ΝΔ.

«Έκρηξη» Δένδια

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον».

Κλείσιμο
«Εγώ δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη» συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στον βουλευτή του κόμματός του.

Συνεχίζοντας την παρέμβαση του, υπογράμμισε: «Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι».

Σαφή μηνύματα

Η επιλογή του κ. Μπογδάνου να κατευθύνει τη συζήτηση στην περίοδο του Εμφυλίου και τους κομμουνιστές έφερε σχεδόν αναπόδραστα την απομάκρυνσή του από τους κόλπους της ΝΔ, καθώς τελούσε σε καθεστώς «επιτήρησης» τουλάχιστον τις τελευταίες 15 ημέρες. Το πρώτο σκηνικό ρήξης με τη «γαλάζια» παράταξη σημειώθηκε, άλλωστε, στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Μπογδάνος αναπαρήγαγε στο Διαδίκτυο μια λίστα με ονόματα παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγείο στο κέντρο της Αθήνας, στοχοποιώντας τα προσφυγόπουλα στο σχολικό αυτό συγκρότημα.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να σηκωθεί... κύμα αντιδράσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να καταδικάζει το περιστατικό, επισημαίνοντας πως «η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος. Ήταν ένα λάθος που αναγνώρισε μεν, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά».

Αυτό υπήρξε και το κύριο σήμα που έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου προς τον νεαρό βουλευτή, απευθύνοντάς του στην πραγματικότητα ευθεία προειδοποίηση για το μέλλον του στους κόλπους της ΝΔ, με τη μορφή «κίτρινης κάρτας». Για τον λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της διαγραφής, πως «είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον».

«Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά, το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού, δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας πως «εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τη διαγραφή Μπογδάνου από τη Νέα Δημοκρατία σχολίασαν από το πρώτο σχεδόν λεπτό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν ήδη θέσει στο στόχαστρο της κριτικής τους τον βουλευτή, μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των παιδιών του νηπιαγωγείου.

«Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε να διαγράψει από την Κ.Ο. του κόμματός του τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, αφού πρώτα τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα ο κ. Δένδιας. Η φασιστική και αποτρόπαια δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα νηπίων μεταναστών δεν ήταν ικανή, μέχρι που ο Μπογδάνος άγγιξε και το περιβάλλον του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε στη Βουλή ότι στις γιορτές μίσους σε Γράμμο - Βίτσι παρευρέθηκε μαζί με την επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου, αλλά και τον βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

«Συνεπώς, για να είναι ειλικρινής η στάση του κ. Μητσοτάκη, εκτός από τον Μπογδάνο θα πρέπει να διαγράψει άμεσα και τον βουλευτή Τζηκαλάγια και να αποπέμψει την κα Αντωνίου από το Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στις γιορτές μίσους μαζί με της Χ.Α. και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Και μετά ας πάρουν σειρά οι ακροδεξιοί πρωτοκλασάτοι υπουργοί του» τόνισε η αξιωματική αντιπολίτευση, καταλήγοντας πως «διαφορετικά, αυτή η σημερινή του απόφαση θα είναι υποκριτική και θα επιβεβαιώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει και ανέχεται ακροδεξιούς στο κόμμα του και την κυβέρνησή του».

Θέση για τη διαγραφή Μπογδάνου πήρε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, σημειώνοντας «είχαμε προειδοποιήσει για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Η διαγραφή Μπογδάνου δεν την αναιρεί».

«Πολύ λίγο, πολύ αργά, πολύ υποκριτικά» ήταν το σχόλιο του ΜέΡΑ25, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η συγκεκριμένη δεξαμενή ψήφων στην οποία στόχευε το κυβερνών πλέον κόμμα, δεξαμενή στην οποία κολυμπάνε ακόμα ανενόχλητοι όχι απλά βουλευτές αλλά και Υπουργοί, ήταν, είναι και παραμένει εμφυλιοπολεμική, μισάνθρωπη και ακροδεξιά, όσο κι αν για πρόσκαιρους επικοινωνιακούς λόγους, αποφασίζεται ότι θα τηρούνται κάποια προσχήματα».

Υπό αυτό το πρίσμα, καταλήγει το ΜέΡΑ 25 στην ανακοίνωσή του, «έχει πολύ δρόμο η συγκεκριμένη κυβέρνηση μέχρι την κάθαρση από ακροδεξιά βαρίδια. Προς το παρόν, βαρύνεται για το ότι έβαλε στη Βουλή αυτά τα βαρίδια, όπου παραμένουν ακόμα και κατόπιν της υποκριτικής διαγραφής τους από το κομματικό μαντρί».

Το παρασκήνιο

Παρότι τα προειδοποιητικά μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν φτάσει στα αυτιά του πρώην, πλέον, βουλευτή της ΝΔ, η σημερινή ρητορική του αποδίδεται από κάποιους παρατηρητές στον υψηλό πήχη που διαμορφώνεται εκλογικά στη Νέα Δημοκρατία στην Α' Αθηνών, καθώς φημολογείται έντονα πως στην ίδια περιφέρεια θα πολιτευθούν πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι ίδιοι παρατηρητές βλέπουν στην «κίνηση υψηλού ρίσκου» του βουλευτή να επιστρέψει στην… ιστορία του Εμφυλίου και κάποια απόνερα του ανασχηματισμού, καθώς αυτός δεν ήταν δομικός, ώστε να συμπεριλάβει και νεότερα μέλη του Κοινοβουλίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Στον εισαγγελέα o 30χρονος ακροδεξιός που συνελήφθη για την επίθεση κατά μελών της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Unicef: Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της covid-19

Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp - Πού απέδωσε ο όμιλος το crash των 6 ωρών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης