Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους νέους ηλικίας 18-25 ετών

Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους νέους ηλικίας 18-25 ετών

Η «freedom pass» θα αφορά νέους γεννημένους από το 1996 έως το 2003 - Θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και θα είναι διαθέσιμη πριν από το τρίτο 10ήμερο του Ιουλίου - Θα αφορά σε ταξίδια και επισκέψεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και αρχαιολογικούς χώρους - Δείτε βίντεο

mitsotakis_dilwseis_art2
Την ανακοίνωση της «Κάρτας Ελευθερίας», μιας προπληρωμένης κάρτας 150 ευρώ, που θα δίνεται από την πολιτεία σε όλους τους νέους 18-25 ετών, που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικότερα:

Με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.

Ο κ. Σκέρτσος ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στην εμβολιαστική διαδικασία στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για καθολικότητα της πρόσβασης στον εμβολιασμό σημειώνοντας πως στην Ελλάδα εμβολιάζει 100.000 πολίτες κάθε μέρα. Όπως είπε περίπου το 48% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως έως τέλος Ιουλίου. 
Παράλληλα σημείωσε πως η στρατηγική στον εμβολιασμό αναπροσαρμόζεται για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος όπως είπε η χώρα μας φαίνεται να κερδίζει την μάχη μένοντας πάντα σε επιφυλακή. Οι εμβολιασμοί απλώνονται, η οικονομική και κοινωνική ζωή επανέρχονται στην κανονικότητα είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις ανακοινώσεις λέγοντας πως ξεκινά η χορήγηση voucher ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους ηλικίας 18-25 ετών το οποίο θα καλύπτει ταξίδια, ή επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αφορά όλους τους νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν εντός του 2021.

Δείτε το βίντεο για την Κάρτα Ελευθερίας.


Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση με ένα πολύπλευρο πρόγραμμα 40 δισ. ευρώ στήριξε τον παραγωγικό ιστό και πλέον έχουμε ανάπτυξη. «Κρατάμε την μάσκα όταν είμαστε πολλοί, εμβολιαζόμαστε όταν είμαστε μόνοι μας» είπε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι «σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους όποτε θα αυξηθεί η χωρητικότητα και οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες».

«Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Πρόκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δ. είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70%, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους».

Δείτε το βίντεο:



Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα. Σύμφωνα με τον ίδιο με το Freedom Pass γίνεται μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι 18-25 να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες.
Παρουσιαση_Freedom_Pass_Page_1
Παρουσιαση_Freedom_Pass_Page_2
Παρουσιαση_Freedom_Pass_Page_3
Παρουσιαση_Freedom_Pass_Page_4
Παρουσιαση_Freedom_Pass_Page_5
Παρουσιαση_Freedom_Pass_Page_6
Παρουσιαση_Freedom_Pass_Page_7
Παρουσιαση_Freedom_Pass_Page_8

Η προπληρωμένη κάρτα θα αφορά τους νέους που είτε εμβολιάστηκαν είτε θα εμβολιαστούν και έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2003. Η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Μενδώνη για τους νέους - «Πιέστηκαν, καταπιέστηκαν και επιβραβεύονται»

«Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης συνδράμει καθοριστικά σε δυο πράγματα. Το πρώτο, γίνεται σαφές πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη δυνατότητα για επιστροφή στην κανονικότητα. Ο εμβολιασμός, ο οποίος επεκτείνεται, είναι αυτός που θα μας δώσει το τείχος ανοσίας και εμείς θα είμαστε απόλυτα υγιείς», ήταν η αρχική τοποθέτηση της κυρίας Μενδώνη.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια, η υπουργός Πολιτισμού, πρόσθεσε: «Είναι λογικό οι νέοι να πιέστηκαν και να καταπιέστηκαν, αλλά ήταν αναγκαστικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός έρχεται να επιβραβεύσει όσους εμβολιάστηκαν και όσους πρόκεται να εμβολιαστούν καθώς με τον εμβολιασμό κερδίζουμε την ελευθερία μας».

Η κυρία Μενδώνη, τόνισε για την Κάρτα Ελευθερίας: «Όμως το πιστοποιητικό εμβολιασμού δίνει και μια νέα κάρτα, την Κάρτα της Ελευθερίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους νέους μας να παρακολουθήσουν πολιτιστικά γεγονότα. Η πράξη τους δείχνει πως σκέφτηκαν και τους ηλικωμένους Η κυβέρνηση έτσι δίνει ένα αντίδωρο στους νέους για τις μετακινήσεις τους».

Μητσοτάκης: Η πολιτεία στέκεται δίπλα σας 

Στο τέλος της παρουσίασης ο πρωθυπουργός πήρε ξανά τον λόγο λέγοντας πως όλοι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν και τους κάλεσε να εκμεταλλευτούν και την δυνατότητα του Freedom Pass οι νεότεροι σημειώνοντας πως «έστω στο επίπεδο των 150 ευρώ το κράτος στέκεται δίπλα τους».

«Γνωρίζουμε πως ταλαιπωρηθήκατε, σας ευχαριστούμε για την υπομονή που δείξατε, σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες κατά κύριο λόγο δεν είχατε κάποιο οικονομικό όφελος» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Ένα μικρό ευχαριστώ από την Ελληνική Πολιτεία με μόνη υποχρέωση να κάνετε αυτό που ούτως ή άλλως θα κάνατε, δηλαδή να πάτε να εμβολιαστείτε, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους», κατέληξε.


parousiasi
parousiasi2
parousiasi3
parousiasi4
parousiasi5
parousiasi6
parousiasi7





Οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και των Υπουργών στη διάρκεια της παρουσίασης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, ύστερα από σχεδόν 16 μήνες αναμέτρησης με τον κορωνοϊό η χώρα μας φαίνεται να κερδίζει τη μάχη. Μένοντας πάντα σε επιφυλακή, σταδιακά αίρονται οι περιορισμοί. Και καθώς οι εμβολιασμοί απλώνονται όλο και πιο πολύ, η οικονομική και κοινωνική ζωή επιστρέφει ξανά στους κανονικούς της ρυθμούς.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε πρώτα από όλα το σύστημα υγείας, αλλά ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Και πράγματι ένα πολύπλευρο πρόγραμμα το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδος. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι η ύφεση συγκρατήθηκε. Ήδη έχουμε σταθερή ανάπτυξη.

Έχει έρθει, όμως, η ώρα η Πολιτεία να επιβραβεύσει και την προσπάθεια μίας κατηγορίας πολιτών που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα αυτούς τους 16 μήνες και αναφέρομαι στους περίπου 940.000 νέους μας από 18 έως 25 ετών. Είναι τα παιδιά που επί τόσους μήνες είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται, είδαν τους φίλους τους να απομακρύνονται, τα ταξίδια, τη διασκέδαση, ουσιαστικά να χάνονται.

Από σήμερα, λοιπόν, στους νέους μας ανοίγεται ένα ακόμη παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους. Με την πρώτη δόση του εμβολίου τους θα αποκτούν αυτόματα μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ.

Αυτή, όπως θα δούμε και στη συνέχεια πιο αναλυτικά, θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία αλλά και την είσοδο σε χώρους πολιτισμού, σε συναυλίες, σε σινεμά, σε θέατρο, σε μουσεία.

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή. Η κάρτα θα δημιουργείται αυτόματα με τον ΑΜΚΑ του κάθε νέου που θα έχει εμβολιαστεί μέσα στο 2021.

Αφορά δηλαδή όλους τους νέους μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και όσους θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής. Η κάρτα αυτή θα έχει προπληρωθεί από το κράτος και θα εξαντλείται σταδιακά ανάλογα με τη χρήση της μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό ή μέσω μίας ειδικής βεβαίωσης για τους λίγους νέους μας που μπορεί να μην διαθέτουν έξυπνη συσκευή, έξυπνο τηλέφωνο.

Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι κάτοχοι θα μπορούν να κάνουν πιο άνετες διακοπές, είτε να χαλαρώσουν σε χώρους πολιτισμού και διασκέδασης.

Πρόκειται, όπως είπα, για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα δώρο ευγνωμοσύνης, ιδίως μπροστά στο καλοκαίρι που έρχεται, ένα ευχαριστώ για την υπομονή τους και την επιμονή τους.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν ειδικά οι νέοι οι οποίοι από την φύση τους συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Και όσο αυτοί θα θωρακίζονται τόσο η μετάδοση του ιού θα περιορίζεται. Και το τελευταίο αποκτά μια ξεχωριστή σημασία ειδικά τώρα που η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας συγχρονίζεται με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Είναι μια μετάλλαξη που ξέρουμε ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα, στοχεύει πρωτίστως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά μας απειλεί όλους με μια νέα περιπέτεια το φθινόπωρο.
Γιατί η γενική ανοσία περνά τελικά μέσα από την ανοσία του καθενός μας.

Και μπορεί οι νεότεροι να πιστεύουν ότι οι ίδιοι είτε δεν θα νοσήσουν καθόλου, είτε θα νοσήσουν πιο ανώδυνα, όμως θα παραμένουν σιωπηλοί αναμεταδότες του ιού βοηθώντας τον και να απλώνεται αλλά και να μεταλλάσσεται.

Είναι αυτοί, λοιπόν, που έχουν τη δυνατότητα να του βάλουν φρένο πατώντας γκάζι για να φτάσουμε στο ποσοστό του θωρακισμένου πληθυσμού, να το φτάσουμε στο 70%, γιατί όχι και υψηλότερα.

Με την ίδια πρωτοβουλία όμως που ανακοινώνουμε σήμερα, η Κυβέρνηση διαθέτει πρόσθετους πόρους, πρόσθετα κεφάλαια σε κλάδους που επίσης τα χρειάζονται: Στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στις μεταφορές.

Είναι συνεπώς μια ενέργεια η οποία έχει πολλούς ευνοημένους. Γιατί ενώ στηρίζει την αγορά, ταυτόχρονα κατευθύνει και μέρος του δημόσιου πλούτου στη νέα γενιά.

Τις λεπτομέρειες του μέτρου θα εξηγήσει σε λίγο ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο οποίος και οργάνωσε την ηλεκτρονική υποδομή του. Στη συνέχεια οι Υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού στις αρμοδιότητες των οποίων αναπτύσσονται και οι δράσεις που θα καλύπτονται από την κάρτα διευκόλυνσης των νέων από 18 έως 25 χρόνων.

Εγώ απλά να τονίσω ότι και αυτή η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιό μας για μια ομαλή μετάβαση στην μετά Covid εποχή. Κρατάμε τη μάσκα όταν είμαστε πολλοί. Όταν είμαστε μόνοι μας κάνουμε το εμβόλιο.

Και σύντομα μάλιστα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους όπου η χωρητικότητα για αυτούς, για τους εμβολιασμένους δηλαδή, θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν για αυτό το θέμα τις αμέσως επόμενες μέρες.

Κλείνω, καλώντας τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να χαρούν όσα τους προσφέρονται, να «τσιμπήσουν» την ευκαιρία και να «τσιμπηθούν» με ένα εμβόλιο, να ταξιδέψουν, να κινηθούν, να διασκεδάσουν αλλά να συνδράμουν και με αυτό τον τρόπο σε αυτή την μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε, να αφήσουμε πίσω μας οριστικά και αμετάκλητα την μεγάλη αυτή περιπέτεια του κορωνοϊού. Άλλωστε και η κάρτα για την οποία μιλάμε αντιπροσωπεύει το πιο βασικό της γνώρισμα. Για αυτό και θα ονομάζεται Feedom Pass ή καλύτερα στα ελληνικά, Κάρτα Ελευθερίας.

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: Αυτή τη στιγμή έχουμε για πρώτη φορά σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού. Αν κάποιος θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να το κάνει εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος με όποιο εμβόλιο επιθυμεί και θεωρεί ότι είναι το καλύτερο γι’ αυτόν ή γι’ αυτήν.

Ζητώ από τους νέους μας, ειδικά, να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, να κλείσουν το ραντεβού τους το συντομότερο δυνατόν, να εκμεταλλευτούν αυτή την πρόσθετη δυνατότητα που τους δίνουμε μέσα από το freedom pass έτσι ώστε όταν θα κάνουν τις διακοπές τους ή όταν θα θελήσουν να πάρουν μια ανάσα ελευθερίας ή ψυχαγωγίας να γνωρίζουν ότι έστω σε αυτό το επίπεδο των 150 ευρώ το κράτος στέκεται δίπλα τους και τους υποστηρίζει και τους ευχαριστεί.

Σας ευχαριστούμε πάνω από όλα γιατί εσείς, το ξέρουμε, ταλαιπωρηθήκατε πάρα πολύ στη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Και όπως μου λένε πολλοί νέοι μας, δεν είχατε και κάποιο άμεσο οικονομικό όφελος σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες του πληθυσμού μας που ωφελήθηκαν πολύ από την οικονομική στήριξη.

Ένα μικρό ευχαριστώ λοιπόν από την ελληνική Πολιτεία με μόνη, εντός εισαγωγικών, υποχρέωση από μεριάς σας να κάνετε αυτό που είμαι σίγουρος ότι θα κάνατε ούτως ή άλλως: Να πάτε να εμβολιαστείτε, για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας αλλά και αυτούς που αγαπάτε.

Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Εδώ να επαναλάβουμε ότι χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού και στην ευρεία χρήση των self-test την προηγούμενη περίοδο σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μία ραγδαία αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου των θετικών κρουσμάτων, των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών στη χώρα μας, της τάξης του 75% έως 80%.

Συγκρίνοντας τις εμβολιαστικές επιδόσεις της χώρας μας με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα εμβολιάζει περίπου 100.000 πολίτες ημερησίως. Περισσότερους δηλαδή από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο και βρίσκεται στην 7η θέση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Ήδη από τις 19 Ιουνίου η πλατφόρμα εμβολιασμού έχει ανοίξει πλέον σε όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας. Υπάρχει πλέον πληθώρα εμβολίων mRNA για κάθε πολίτη άνω των 18 ετών προκειμένου να κλείσει το ραντεβού του ακόμη και αύριο, αν επιλέξει να επισκεφτεί σήμερα την πλατφόρμα.

Ωστόσο, καθώς πλέον έχουμε περάσει σε μία νέα περίοδο όπου η καθολικότητα της πρόσβασης στο εμβολιασμό είναι εξασφαλισμένη, απαιτείται και μία αναπροσαρμογή στη στρατηγική μας που θυμίζω ότι έχει σαν στόχο την επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 80%.

Σήμερα με βάση τα κλεισμένα ραντεβού που βλέπουμε στη βάση δεδομένων της επιχείρησης Ελευθερία, το 35%του γενικού πληθυσμού ή το 42% του ενήλικου πληθυσμού, θα έχει ολοκληρώσει και με τις δύο δόσεις τον εμβολιασμό του έως το τέλος Ιουνίου και αντίστοιχα το 48% του γενικού πληθυσμού ή το 57% του ενήλικου πληθυσμού, έως το τέλος Ιουλίου.

Καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μία επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει και ότι οι ασφαλείς πολίτες, είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας, απαιτείται μια συμπληρωματική στρατηγική που θα παρουσιάσουμε σήμερα και θα εξειδικεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες με στόχο να μην κάνουμε κοιλιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο ρυθμό εμβολιασμού, και να πείσουμε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους.

Αυτή η στρατηγική της κλιμακούμενης πρωτοβουλίας, όπως μας την έχει εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες.

Πρώτος πυλώνας, εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικών ομάδων του πληθυσμού που πραγματοποιούνται ήδη και θα συνεχίσουν να γίνονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Δεύτερος πυλώνας συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού, για τα οποία θα μιλήσουμε και σήμερα και τέλος, την πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, που θα εξετάσουμε σε επόμενο χρόνο, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής.

Για την ειδικότερη παροχή κινήτρων στις νεότερες ηλικίες, δίνω λοιπόν το λόγο σε εσάς κύριε Πρόεδρε για να μας παρουσιάσετε μία νέα πολιτική πρωτοβουλία, που πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά στον εμβολιασμό και την ανοσία της κοινότητας.

Ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, όπως αναφέρατε ήδη το όνομα της πρωτοβουλίας είναι το Freedom Pass.

Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Αντηχώντας τα όσα μόλις περιγράψατε, κύριε Πρόεδρε, ενθαρρύνουμε τους νέους 18 έως 25 να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες, δυο τομείς που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία.

Όπως ήδη αναφέρατε, είναι από την μια, μια πράξη αναγνώρισης για όλα όσα οι νέοι στερήθηκαν, αλλά είναι και μια πράξη ενθάρρυνσης για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες.

Διαθέσιμη σε γεννηθέντες από το 1996 μέχρι το 2003, που θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μια δόση, είτε αυτοί εμβολιάστηκαν, όπως είπατε, είτε αυτοί που θα εμβολιαστούν. Χρεωστική ψηφιακή κάρτα η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Θα μπορεί φυσικά να υπάρχει και σε φυσική μορφή αλλά κατά βάση κοιτάζουμε την ψηφιακή υποδομή, αξίας 150 ευρώ.

Πριν το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου, μέσα στο 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου θα είναι διαθέσιμο.

Πού το χρησιμοποιώ; Η κάρτα αυτή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Θα είναι στοχευμένη σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Τουριστικές και πολιτιστικές. Αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα κάμπινγκ και κατασκηνώσεις, ταξιδιωτικά γραφεία, κινηματογράφος, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι ανάμεσα σε άλλα. Θα είναι δηλαδή προεπιλεγμένες κατηγορίες στις οποίες θα μπορεί η κάρτα αυτή να χρησιμοποιείται.

Πώς αποκτά κανείς αυτήν την κάρτα; Την ημέρα που θα ανακοινώσουμε ότι είναι διαθέσιμη, θα μπορεί κανείς να μπει στην πλατφόρμα του gov.gr αφού ο ενδιαφερόμενος φυσικά θα έχει κάνει ήδη έστω μία δόση του εμβολίου. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται την επόμενη ημέρα. Δηλαδή θα γίνεται η αίτηση μία ημέρα και την αμέσως επόμενη ο ενδιαφερόμενος θα λάβει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και sms.

Η κάρτα θα αποθηκεύεται στην ψηφιακή της μορφή στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού, που χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό εμπόριο και e-shops προφανώς, αλλά και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά Pos με αυτήν ακριβώς την εικόνα.

Και όπως ανέφερα πριν η κάρτα θα είναι έτοιμη πριν το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από την υγειονομική κρίση. Είναι συγχρόνως και η μόνη διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση με τη δύσκολη ισορροπία την οποία καλούμαστε να βρούμε.

Η κάρτα νέων ως μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος προώθησης των εμβολιασμών, δεν είναι μόνο η κάρτα νέων, αλλά και όλα αυτά που αναφέρατε προηγουμένως κύριε Σκέρτσο, με προνομιακές διευκολύνσεις, ειδικά για τους νεότερους συμπολίτες μας, μεταξύ 18 και 25 ετών, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι και το Υπουργείο Τουρισμού συμμετέχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια υπέρ της ενθάρρυνσης των εμβολιασμών.

Εξάλλου, η δύσκολη ισορροπία, ο συνδυασμός μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας, είναι αυτό ακριβώς που κάνουμε αυτά τα δύο χρόνια στον τουρισμό μας.

Με την κάρτα νέων τα ταξίδια, η διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, απλοποιούνται και απελευθερώνονται, όπως και στην περίοδο προ της πανδημίας.

Αρκεί κάποιος να έχει κάνει το αυτονόητο: δηλαδή να έχει εμβολιαστεί. Αυτό δείχνει πόσο πολύ χρειαζόμαστε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας τη θωράκιση της υγείας μας, την οποία όπως έχει αποδειχθεί μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει.

Η δωρεάν πρόσβαση ως το ύψος των 150 ευρώ ανά άτομο σε δραστηριότητες και διοργανώσεις οι οποίες σε γενικές γραμμές προϋποθέτουν συνάθροιση, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο, όπως είπατε, Πρόεδρε, ένα bonus για κάθε εμβολιασμένο νέο ο οποίος αποδεικνύει με την υπεύθυνη στάση του ότι παίρνει στα σοβαρά το ζήτημα της υγείας του αλλά και της υγείας των άλλων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνουν την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού ώστε τυχόν αρνητικές εξελίξεις λόγω της μετάλλαξης Δ του κορωνοϊού να βρουν την πατρίδα μας έτοιμη και καλά προστατευμένη.

Η κάρτα νέων, εκτός από την άμεση χρησιμότητά της, αποτελεί μία πρόκληση και μία πρόσκληση επιστροφής στην κανονικότητα την οποία μόνο μέσω του εμβολιασμού θα πετύχουμε.

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης νομίζω ότι συνδράμει καθοριστικά σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι γίνεται σαφές ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη δυνατότητα που μας παρέχει ασφάλεια για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο εμβολιασμός ο οποίος καθώς θα επεκτείνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά και θα καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα ηλικιών είναι αυτός που θα δημιουργήσει το τείχος ανοσίας που θα εξασφαλίσει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι απολύτως ασφαλείς και εμείς θα είμαστε υγιείς.

Είναι φυσικό οι νέοι άνθρωποι ηλικίας 18 - 25 να είναι αυτοί οι οποίοι πιέστηκαν και καταπιέστηκαν περισσότερο από τα μέτρα τα οποία έπρεπε αναγκαστικά να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα η κυβέρνηση, έτσι όπως μόλις ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχεται από τη μια να επιβραβεύσει όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν και όσους πρόκειται να εμβολιαστούν, γιατί οι ίδιοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι με τον εμβολιασμό κατακτούν ευκολότερα την ελευθερία.

Όμως το πιστοποιητικό της ελευθερίας, δηλαδή το πιστοποιητικό του εμβολιασμού, τους προσφέρει και ένα δεύτερο πιστοποιητικό: την Κάρτα Ελευθερίας ειδικά για αυτούς. Που σημαίνει ότι μπορούν να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, κινηματογράφο, θέατρα, να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία χωρίς να επιβαρύνονται. Μόνο με την κάλυψη αυτής της κάρτας.

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι μας έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι συνειδητοποίησαν από την αρχή ότι η δική τους ανοσία εξασφαλίζει και τους μεγαλύτερους. Eξασφαλίζει τους γονείς και τους παππούδες και έδειξαν ότι αυτούς θέλουν πραγματικά να τους προστατεύσουν.

Έτσι σήμερα η Κυβέρνηση προσφέρει ένα αντίδωρο που θα εξυπηρετήσει τις μετακινήσεις τους για ένα ελεύθερο καλοκαίρι αλλά και την ψυχαγωγία τους με μια ιδιαίτερη ποιότητα.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, όντως, όπως ξέρουμε όλοι, η πανδημία απείλησε σε ολόκληρο τον κόσμο τον κλάδο του πολιτισμού, αλλά παράλληλα απείλησε και την απευθείας σχέση και επαφή του κοινού με τις τέχνες.

Σταδιακά, με ένα πολύ συστηματικό τρόπο και σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, ο πολιτισμός στην Ελλάδα άνοιξε από τον Μάιο ενώ σταδιακά αυξάνονται και οι πληρότητες. Μάλιστα από 1η Ιουλίου πάμε και για πρώτη φορά σε κλειστούς χώρους, τους κλειστούς κινηματογράφους.

Το Freedom Pass, λοιπόν, έρχεται σε μια στιγμή που μπορούμε να πούμε ότι με ασφάλεια σε χώρους συνάθροισης όχι μόνο χώρους που είναι κρατικοί αλλά και σε χώρους από τον ιδιωτικό τομέα, σε κινηματογράφους, σε θέατρα, ακόμα και για ανθρώπους που θέλουν να πάνε πίσω και σε σχολές χορού. Κλάδοι που επλήγησαν πολύ σημαντικά, μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια, με υπευθυνότητα τονώνοντας έτσι και την πολιτιστική οικονομία αλλά έχοντας και ένα επιπλέον κίνητρο οικονομικό: να έρθουν πιο κοντά στον πολιτισμό και να ξανά χτίσουμε αυτή τη σχέση που τόσο βίαια διακόπηκε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι 7 λόγοι που φέρνουν «έκρηξη» στην κτηματαγορά

Μύκονος: Διπλό φιάσκο για ληστές και... ιδιοκτήτη - Το ρολόι των 200.000 ευρώ που ήταν «σούπερ κλώνος»

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Σήμερα η απόφαση για την προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λυδίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης