Κτηματαγορά: Οι 7 λόγοι που φέρνουν «έκρηξη»

Εκτός από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών υπάρχουν και 7 κίνητρα για μεταβιβάσεις ακινήτων

akinita_art
Η αναστολή του ΦΠΑ, η επέκταση των ορίου επιφάνειας για απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης, η μηδενική φορολόγηση για τις δωρεές χρημάτων, οι εκπτώσεις φόρου για ανακαινίσεις, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας, η προσέλκυση πλούσιων και συνταξιούχων να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, συνθέτουν ένα πλέγμα κινήτρων που κάνουν πιο ελκυστική την αγορά ακινήτου αυτήν την περίοδο.

Προφανώς, το μεγαλύτερο κύμα των μεταβιβάσεων ακινήτων προέρχεται από όσους θέλουν να αποφύγουν τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές άξιες το 2022. Όμως υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι που καθιστούν συμφέρουσα την επένδυση σε ένα ακίνητο αυτήν την περίοδο. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων για την κτηματαγορά που ενεργοποιήθηκε με στόχο να κινητοποιηθούν σημαντικά κεφάλαια για αγοραπωλησίες αλλά και ανακαινίσεις ακινήτων. Ειδικότερα:

- Αναστολή του ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα από το 2006: Η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα κτίσματα τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες εκδοθείσες από 1ης-1-2006 και μετά και είτε έχουν παραμείνει ημιτελή μέχρι σήμερα είτε έχουν αποπερατωθεί αλλά έχουν μείνει μέχρι σήμερα απούλητα. Έτσι, όλα τα κτίσματα τα οποία έχουν άδειες ανέγερσης από 1ης-1-2006 και μετά αλλά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των οικοδομικών εταιρειών που τα κατασκευάζουν ή τα έχουν αποπερατώσει δεν θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24% επί των αντικειμενικών τιμών τους τη στιγμή κατά την οποία θα μεταβιβαστούν για πρώτη φορά για χρήση. Τα ακίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με φόρο μεταβίβασης 3% επί των αντικειμενικών τιμών τους, όπως ακριβώς και τα παλαιά κτίσματα όταν μεταβιβάζονται για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη φορά κ.ο.κ. H ευνοϊκή ρύθμιση θα ισχύσει και για όσα κτίσματα κατασκευάζονται από δω και στο εξής, εφόσον όμως αποπερατωθούν και πωληθούν εντός της τριετίας.

- Αφορολόγητες δωρεές για αγορά κατοικίας: Η νομοθεσία προβλέπει πλέον μηδενικό φόρο για χρηματικές δωρεές ύψους έως 150.000 ευρώ από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας (είτε με μετρητά είτε πληρώνοντας δόσεις στεγαστικού δάνειου) και κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά . Μέχρι σήμερα οι χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους φορολογούνταν με συντελεστή 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

- Μεγαλύτερο το όριο επιφάνειας του ακινήτου για απαλλαγής από τον φόρο. Πλέον έχει αυξηθεί το εμβαδόν του ακινήτου το οποίο θεωρείται ότι καλύπτει τις βασικές στεγαστικές ανάγκες των πολιτών. Διευκολύνεται έτσι η αγορά αφορολόγητης πρώτης κατοικίας και για όσους έχουν ήδη στην κατοχή τους κάποιο άλλο ακίνητο, αλλά αυτό δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις μιας βασικής κατοικίας. Η νομοθεσία μέχρι πρόσφατα προέβλεπε οτι βασικές στεγαστικές ανάγκες καλύπτονται από ένα ακίνητο με εμβαδόν 70 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. Με την νέα ρύθμιση μεγαλώνουν τα όρια του νόμου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, στο σκέλος που αφορά τις προσαυξήσεις λόγω τέκνων. Συγκεκριμένα, ένα ακίνητο για να μην καλύπτει ανάγκες στέγασης θα πρέπει να έχει εμβαδόν μέχρι 70 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 25 τ.μ. (αντι 20 τ.μ.) για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 30 τ.μ. (αντι 25 τ.μ.) για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα για 90 τ.μ. που ίσχυε προσφατα.

- «Πάγωμα» φόρου υπεραξίας: Εχει ανασταλεί για τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Κλείσιμο
- Έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων: Σημαντικά κεφάλαια αναμένεται να διοχετευθούν και προς την κατεύθυνση των ανακαινίσεων/ανακατασκευών υφιστάμενων ακινήτων, που θεωρείται ακόμα μεγαλύτερο πεδίο δράσης για τους ιδιώτες, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων ναι μεν δεν διαθέτει την αγοραστική δύναμη για την αγορά κατοικίας, αλλά ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του υφιστάμενου ακινήτου τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων έχει ιδιαίτερη σημασία.

- Κίνητρα για αλλοδαπούς: Με πρόσφατους νόμους παρέχονται κίνητρα (χαμηλή φορολόγηση) για μεταφορά φορολογικής έδρας ξένων πλούσιων και στην χώρα μας. Οι πλούσιοι ξένοι, μάλιστα, θα πρέπει να προχωρήσουν, σύμφωνα με τον νόμο, σε επένδυση ύψους 500.000 ευρώ στη χώρα μας. Οι πρώτες επενδύσεις όσων ήρθαν στην Ελλάδα είναι η αγορά ακινήτου. Και οι συνταξιούχοι όμως που σκοπεύουν να έρθουν στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει ήδη τις έρευνες και αγορές ακινήτων.

- Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ: Το 2022 η κυβέρνηση σχεδιάζει είτε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% είτε τη μείωση ή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 600 εκατ.





Ειδήσεις σήμερα:

Tζόνι Σόλινγκερ: Πέθανε ο τραγουδιστής των Skid Row

Πανδημία-Τουρκία: Σχεδόν 4.900 κρούσματα και ακόμη 52 θάνατοι σε 24 ώρες

Survivor: «Ξεσάλωσε» ο Ασημακόπουλος πριν αποχωρήσει... γλυκά από τον Άγιο Δομίνικο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης