Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Η πολιτική διάσταση της προαγωγής του σε υφυπουργό

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Η πολιτική διάσταση της προαγωγής του σε υφυπουργό

«Αναβαθμίστηκε» από γενικός γραμματέας σε υφυπουργό - Τι σηματοδοτεί η υπουργοποίησή του σε μια κυβέρνηση που ήδη έχει στο επιτελείο της τρία ανοιχτά γκέι στελέχη

ipourgart
Αν το υπουργείο Πολιτισμού ήταν μια ιδιωτική επιχείρηση, η προαγωγή (ή «αναβάθμιση» σε πιο μοντέρνα διάλεκτο) του Νικόλα Γιατρομανωλάκη από γενικό γραμματέα σε υφυπουργό, θα αντιμετωπιζόταν ουδέτερα, περίπου σαν ένα διαδικαστικό γεγονός. Διότι ο Γιατρομανωλάκης κατέχει το αντικείμενό του, έχει επιδείξει έργο, είναι εργασιομανής και παθιασμένος με τη δουλειά του, είναι επικοινωνιακός, νέος και συμπαθής, με απαράμιλλο βιογραφικό ως προς τις σπουδές και την προϋπηρεσία του κ.λπ. κ.λπ. Στο περιβάλλον μιας ιδιωτικής επιχείρησης η απορία γύρω από κάποιον σαν τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη θα εστίαζε στο γιατί δεν είχε προαχθεί νωρίτερα παρά στο γιατί προήχθη.

Από πολιτική άποψη, η σεξουαλική του ταυτότητα αποτελεί bonus, με ευρύτερη σημασία και θετικό αντίκτυπο, προτάσσοντας ένα χειροπιαστό επιχείρημα: Η κυβέρνηση δικαιούται να ισχυρίζεται ότι υπερβαίνει βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις, παρακάμπτει στερεότυπα και υποδέχεται στους κόλπους της τον πρώτο εκπεφρασμένα και δεδηλωμένα ομοφυλόφιλο υφυπουργό.

Την έντονα πολιτική διάσταση της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρίσει υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, έχει ήδη αναδείξει ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Σε εκτενή του συνέντευξη προ μερικών μηνών, ο Αλέξης Πατέλης εξηγούσε ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη που έχει τρεις [σσ: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γρηγόρης Δημητριάδης (γ.γ. ΥΠΕΞ) και Αλέξης Πατέλης] ανοιχτά ομοφυλόφιλους σε θέσεις ευθύνης. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κανέναν και είχε συνασπιστεί με τους ΑΝΕΛ, ένα ομοφοβικό και ρατσιστικό δεξιό κόμμα. Η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν πάντα ζώνες του γκρι. Η δική μας δουλειά είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο. Και εκεί επικεντρωνόμαστε».

Από τη δική του πλευρά, η ανάμιξη του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην πολιτική έχει να κάνει με τον προσωπικό του προσανατολισμό ως προς τα κοινά, τα ενδιαφέροντα και τις επιδιώξεις του. «Στην πραγματικότητα, το ενδιαφέρον μου για την πολιτική είναι παλιό και συνειδητό» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Athens Voice πριν από περίπου έναν χρόνο. Τότε ο Γιατρομανωλάκης είχε αναφερθεί στις σπουδές του, λέγοντας ότι «σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μετά Δημόσια Πολιτική στο John F. Kennedy School of Government στο Πανεπιστημίο Χάρβαρντ. Aνέκαθεν ήταν το αντικείμενο που με απασχολούσε, γιατί πιστεύω ότι μόνο μέσω της χάραξης πολιτικής μπορείς να βελτιώσεις τις συνθήκες ζωής σε μια κοινωνία».

Ειδικά, δε, για τις σπουδές του, ο Γιατρομανωλάκης προσέθετε ότι κατάφερε να φοιτήσει στο Χάρβαρντ και σε άλλα πανεπιστήμια περιωπής διεκδικώντας υποτροφίες. Χωρίς οικονομικές «πλάτες», ή, όπως ο ίδιος έλεγε για τα καθήκοντά του ως γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ «όλο αυτό που ανέλαβα έχει επίσης ένα ρίσκο προσωπικό, διότι δεν έχω δίχτυ ασφαλείας, οικονομικό ή άλλο. Όμως είναι ένα ρίσκο πολύ συνειδητό και το πιστεύω απόλυτα και κάνω τη δουλειά μου με φοβερό ενθουσιασμό. Δεν είναι λυμένο το οικονομικό μου, πάντα έπρεπε να βιοπορίζομαι από τη δουλειά μου και καλώς, δεν το λέω ως παράπονο, το λέω ως κάτι σύνηθες και φυσιολογικό».

Το «χαρτοφυλάκιο» του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, μπορεί να μην του είναι πλέον άγνωστο εφόσον ασχολείται με αυτό ήδη επί περίπου ενάμιση χρόνο, όμως περιέχει διάφορα ακανθώδη ζητήματα, πρακτικής και πολιτιστικής φύσης. Εάν ο ίδιος, με τη διευρυμένη δυνατότητα παρέμβασής του πλέον, ως υφυπουργού, καταφέρει να λύσει ορισμένα από αυτά και, κυρίως, να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι αξίζει να δείξουν ενδιαφέρον σε αυτό που ονομάζεται σύγχρονη ελληνική τέχνη και πολιτισμός, τότε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης θα έχει αποδείξει ότι του αξίζει μια πολιτική καριέρα ακόμη και πέρα από το ΥΠΠΟ. Και, φυσικά, κάτι πολύ περισσότερο και ουσιαστικό από τον τίτλο του «πρώτου ανοιχτά γκέι στελέχους της κυβέρνησης από καταβολής ελληνικού κράτους».

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια!

Υπουργείο Παιδείας: Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Γεωργιάδης: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης