Μπράντλεϊ Κούπερ: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Όσκαρ - Από το αλκοόλ και τις γυναίκες της ζωής του έως το Maestro
bradley-cooper-0

Μπράντλεϊ Κούπερ: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Όσκαρ - Από το αλκοόλ και τις γυναίκες της ζωής του έως το Maestro

Ο ταλαντούχος ηθοποιός που μετρά πλέον 9 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, δεν πίστευε ποτέ πως είναι ωραίος - Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, επιστρέφει πλέον με το ήδη πολυσυζητημένο biopic του συνθέτη Λέοναρντ Μπέρνσταϊν

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ είναι πολλά περισσότερα από έναν γοητευτικό άντρα που γράφει ωραία στην οθόνη. Για τον ίδιο, άλλωστε, η εμφάνισή του δεν ήταν ποτέ το πρώτιστο προσόν του. Για την ακρίβεια δεν ήξερε καν ότι είναι ωραίος. «Οταν ήμουν μικρός, κανείς δεν μου έλεγε “πω πω τι όμορφος που είσαι”. Μάλιστα, με περνούσαν για κορίτσι, γιατί η μητέρα μου επέμενε να έχω πάντα μακριά μαλλιά», επιβεβαιώνει ο ίδιος.

Τώρα που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως ωραίος -το 2011 είχε ψηφιστεί ο πιο σέξι άντρας της χρονιάς με τις ευλογίες του «People», τίτλο που είχε αποδεχτεί με αμηχανία και μια γερή δόση έκπληξης-, ο Κούπερ εξακολουθεί να θεωρεί την εμφάνισή του το λιγότερο αξιόλογο από τα προσόντα του. «Μπορείς να ερωτευτείς την εμφάνισή μου, αν θέλεις, αλλά θα πρέπει να μείνεις μαζί μου για το ταλέντο μου», είναι η επωδός του.



Και το ταλέντο στο οποίο αναφέρεται είναι υπό συνεχή εξέλιξη, αναβάθμιση και βελτίωση. Πολυσχιδής και πολύπλευρος -εκτός από ηθοποιός, σε πολλές από τις ταινίες του πλασάρεται εξίσου επιτυχημένα και ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός- ο Μπράντλεϊ Κούπερ είναι ένας από τους πιο σκληρά εργαζόμενους κατοίκους του πλανήτη Χόλιγουντ όχι μόνο για την ποσότητα των projects που αναλαμβάνει, αλλά κυρίως για τον χρόνο που επενδύει σε κάθε ένα από αυτά, σε ένα αδιάκοπο -και όχι μάταιο τελικά- κυνήγι της τελειότητας. Για την ταινία «Ενα αστέρι γεννιέται», για παράδειγμα, επί έξι μήνες, πέντε μέρες την εβδομάδα, έκανε μαθήματα τραγουδιού, κιθάρας και πιάνου, για να υποδυθεί πειστικά τον διάσημο τραγουδιστή της ιστορίας, ενώ συνολικά σπατάλησε τέσσερα χρόνια από τη ζωή του για να δουλέψει πάνω στο σενάριο, αλλά και στη δημιουργία του soundtrack σε συνεργασία με τη συμπρωταγωνίστριά του Lady Gaga.

Οι κόποι του ανταμείφθηκαν με τρεις υποψηφιότητες στα Οσκαρ (καλύτερου αντρικού ρόλου, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερης ταινίας, όντας και συμπαραγωγός), αλλά ο ίδιος αργότερα θα εξέφραζε την πικρία του που δεν ήταν υποψήφιος και για τη σκηνοθεσία του.





«Μπορείς να με ερωτευτείς για την εμφάνισή μου, αλλά θα πρέπει να μείνεις μαζί μου για το ταλέντο μου»

Για το πολυσυζητημένο «Maestro», την ιστορία αγάπης του Λέοναρντ Μπέρσταϊν και της συζύγου του, της ηθοποιού Φελίτσια Μοντεαλέγκρε, ο Κούπερ εργάστηκε σκληρά επί έξι χρόνια -στη διάρκεια των οποίων πρωταγωνίστησε και σε μισή ντουζίνα ταινίες-, για να ερευνήσει τη ζωή του διάσημου συνθέτη, να γράψει το σενάριο, να κατανοήσει τον χαρακτήρα του για να τον αποδώσει πιο πειστικά και να σκεφτεί ποια θα ήταν η καλύτερη σκηνοθετική προσέγγιση. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας και αφού προβληθεί σε επιλεγμένες αίθουσες, από τις 20 Δεκεμβρίου θα στριμάρει στο Netflix. Οι κριτικές που έχει ήδη λάβει είναι μάλλον αντιφατικές, αν και κανείς δεν κατηγόρησε τον Κούπερ για ανεπάρκεια στις ερμηνευτικές και τις σκηνοθετικές δεξιότητές του. Ισα-ίσα. Κάποιοι όμως εστίασαν σε μάλλον ανούσιες λεπτομέρειες, όπως η προσθετική μύτη που έβαλε για να προσομοιάσει στον Μπέρνσταϊν, η οποία για τους επικριτές του ήταν μάλλον περιττή και υπερβολική με έντονη αντισημιτική εσάνς. Καμία σχέση, σύμφωνα με τον Κούπερ: «Η μύτη μου μοιάζει πολύ με εκείνη του Λένι.
Αρχικά, μάλιστα, θεωρούσα κι εγώ υπερβολή το να βάλω προσθετική, κυρίως γιατί θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για το μακιγιάζ. Από την άλλη μεριά, τα χείλη μου και το σαγόνι μου δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του Λένι. Ηθελα να δείξω το πρόσωπό του σαν αληθινού ανθρώπου και όχι ως καρικατούρα. Και έτσι καταλήξαμε στα προσθετικά σε μύτη, σαγόνι και λαιμό. Αυτή την ταινία την έκανα με απέραντη αγάπη και σεβασμό και ελπίζω ότι αυτό είναι που θα περάσει τελικά στον κόσμο». Προς το παρόν, όσοι κολλάνε στο δέντρο και χάνουν το δάσος παραμένουν εμμονικοί με την ψεύτικη μύτη του.






Μερικά χρόνια πριν, στις αρχές των 00s, o Κούπερ μπορεί να πτοούνταν από τις αρνητικές κριτικές. Ηταν η εποχή που έπασχε από χαμηλή αυτοεκτίμηση, είχε αυτοκτονικές τάσεις και φλέρταρε με την ιδέα να εγκαταλείψει μια καριέρα που βάδιζε σημειωτόν. Το αποκούμπι του τότε ήταν το αλκοόλ και η κοκαΐνη, που του έδιναν ψεύτικα φτερά και επιφανειακή αυτοπεποίθηση.

«Θυμάμαι που είχα πάει σε ένα πάρτυ και ήμουν τόσο λιώμα που χτύπησα επίτηδες το κεφάλι μου στο τσιμεντένιο δάπεδο. Και όπως σηκώθηκα όρθιος με τα αίματα να τρέχουν στο πρόσωπό μου, σκεφτόμουν πόσο δυνατός είμαι. Και μετά ξαναχτύπησα το κεφάλι μου στο πάτωμα. Αργότερα στο νοσοκομείο, κρατώντας ένα τεράστιο κομμάτι πάγου πάνω στα τραύματά μου όσο περίμενα τους γιατρούς για τα ράμματα, συνειδητοποίησα το μέγεθος της βλακείας μου και ότι αν συνέχιζα έτσι θα κατέστρεφα τη ζωή μου», έχει πει, για να περιγράψει τη στιγμή που αποφάσισε να δώσει τέλος στην κατρακύλα.



«Έκανα αυτή την ταινία με απέραντη αγάπη και σεβασμό και ελπίζω ότι αυτό είναι τελικά που θα περάσει στον κόσμο»

Από το 2004 δηλώνει οριστικά νηφάλιος. Το νέο αποκούμπι του είναι η σκληρή δουλειά, που ναι μεν ευνοεί την καριέρα του, αλλά μάλλον βλάπτει την προσωπική ζωή του. Ο Κούπερ φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ταινίες του και λιγότερο για τις γυναίκες που εναλλάσσονται στη ζωή του, από την πρώην σύζυγό του Τζένιφερ Εσπόσιτο, μέχρι τις πρώην συντρόφους του Ρενέ Ζελβέγκερ, Τζένιφερ Λόπεζ, Ζόε Σαλντάνα, Σούκι Γουότερχαουζ, Χούμα Αμπεντίν και Ιρίνα Σάικ, με την οποία απέκτησε και την κόρη του Λία ντε Σέιν, το 2017. Η Σάικ μάλιστα είχε αναφέρει ως λόγο χωρισμού τους την αδυναμία του Κούπερ να αφοσιωθεί στη σχέση τους και την απροθυμία του να την παντρευτεί μετά τη γέννηση του παιδιού τους. 




Τις τελευταίες εβδομάδες, ο εργασιομανής σταρ φέρεται να έχει σχέση με την Τζίτζι Χαντίντ. Και πάλι ωραία και πάλι διάσημη και πάλι μοντέλο, στις οποίες ο Κούπερ δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση. Αλλά αν κρίνει κανείς από τον πρότερο ερωτικό βίο του και τη γενικότερη επαγγελματική στάση του, ο πολύπλευρος καλλιτέχνης μάλλον έχει δώσει την καρδιά του αποκλειστικά και μόνο στην τέχνη του. Ολα τα υπόλοιπα μοιάζουν περαστικά και εφήμερα, όσο φωτογενή κι αν δείχνουν ◆



Ειδήσεις σήμερα:

Οδοιπορικό του CNN σε νοσοκομείο της Γάζας: «Η τραγωδία βρίσκεται παντού»

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την ψυχρή εισβολή: Ξεκινά από το μεσημέρι - Πού θα χιονίσει

Τροχαίο στον Άγιο Κοσμά: Αυτοκίνητο ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και έπεσε πάνω σε δέντρο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης