Κορωνοϊός: Πότε ξεκινά ο ενισχυτικός εμβολιασμός - Ποιοι θα κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Κορωνοϊός: Πότε ξεκινά ο ενισχυτικός εμβολιασμός - Ποιοι θα κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Τον επόμενο μήνα έρχονται στη χώρα τα νέα σκευάσματα -  Έλαβαν θετική αξιολόγηση  για προστασία από τις μεταλλάξεις Omicron 4 και 5

emvolio23
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα ξεδιπλωθεί στη χώρα μας, με την έλευση των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων έναντι της λοίμωξης Covid-19 πιθανότατα από τον ερχόμενο μήνα, συζήτησε κατά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η καταρχάς θετική αξιολόγηση των ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron εμβολίων, καθώς και με τις υποπαραλλαγές της ΒΑ.4 και ΒΑ.5, από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, φέρνει κοντά την έγκριση των σκευασμάτων και τη διάθεση τους από τις φαρμακευτικες εταιρίες στους πολίτες. Όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Υγείας, τα επικαιροποιημένα εμβόλια με την Omicron αναμένονται τέλος Οκτωβρίου και τα άλλα με τις υποπαραλλαγές που πυροδότησαν το τελευταίο κύμα της επιδημίας, στο τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ανοίξει η επιστημονική συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής για τη χορήγηση των επικαιροποιημένων εμβολίων στον ελληνικό πληθυσμό, με δεδομένες τις παραλαβές που θα γίνουν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που αποσαφηνίστηκε σήμερα είναι ότι πρόκειται για ενισχυτικά (booster) εμβόλια και η χορήγηση τους θα γίνει με γνώμονα την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, εστιάζοντας στο ότι αυτά έχουν δοκιμαστεί μόνο σε εμβολιασμένο πληθυσμό, με τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Αυτό ανοίγει συνεπώς την πρόσβαση στα επικαιροποιημένα εμβόλια σε όσους έχουν λάβει το βασικό σχήμα εμβολίων. Όσοι ανέμεναν τα νέα εμβόλια για τη θωράκιση τους για πρώτη φορά έναντι της λοίμωξης δεν θα μπορούν να τα λάβουν.

Εξετάζεται ακόμη προς το παρόν ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης σε όσους έχουν νοσήσει. Επίσης, δεν έχει προσδιοριστεί το μεσοδιάστημα που θα πρέπει να έχει παρέλθει από την τελευταία βασική ή την πρώτη ή δεύτερη αναμνηστική δόση. Μέχρι τώρα, το χρονικό διάστημα μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων είναι τέσσερις μήνες.

Κλείσιμο
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο σκεύασμα θα έχουν, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό του ευάλωτου πληθυσμού έναντι της λοίμωξης Covid-19 παραμένει ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη: όπως επανειλημμένα έχουν αναφέρει τα μέλη της το πιο ασφαλές εμβόλιο είναι αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα και να προστατεύσει από τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του.

Ειδήσεις σήμερα

Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Εμανουέλε Κριαλέζε αποκάλυψε ότι γεννήθηκε γυναίκα

Μασκοφόροι ληστές έδεσαν επιχειρηματία στον Ασπρόπυργο και του πήραν 100.000 ευρώ και χρυσές λίρες

Στη ρωσική Άπω Ανατολή ο Πούτιν για τη μεγάλη πολυεθνική άσκηση Vostok 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ