Πάνω από το 60% των κρουσμάτων οφείλεται στην Omicron - Στα 29 έτη η μέση ηλικία

Πάνω από το 60% των κρουσμάτων οφείλεται στην Omicron - Στα 29 έτη η μέση ηλικία

Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με PCR κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους  - Παραμένουν 380.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση - Έκκληση για αιμοδοσία - Τι είπαν στην ενημέρωση Γκάγκα, Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης

meth_thema_new_xr
Έντονη είναι η επέλαση της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα, με τη νέα μετάλλαξη να εντοπίζεται στο 60% των κρουσμάτων, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρήσουν όλα τα μέτρα, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. «Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» ανέφερε, σημειώνοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος. Γι’ αυτό απηύθυνε κάλεσμα προς τους πολίτες να δώσουν αίμα.

«Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», είπε, υπενθυμίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, ειδικότερα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, η κυρία Γκάγκα ζήτησε να μην προσέρχονται οι εμβολιασμένοι πολίτες με θετικό rapid test για εξέταση με PCR, καθώς υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση. Γι’ αυτό συνέστησε να μείνουν σπίτι. Ως εκ τούτου, μόνον οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη θετικότητα με μοριακό τεστ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cgssflis8bpl-se)


Παραμένει ο κίνδυνος για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για έκρηξη νέων κρουσμάτων. Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι, ανέφερε προσθέτοντας ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει τέτοια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Η μετάλλαξη Omicron, ανέφερε, διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη. Είναι υπερμεταδοτική, κάτι που φαίνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων και ως εκ τούτου συστήνεται η μάσκα αυξημένης προστασίας ή διπλής. Ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας,με βάση τον κανόνα 5+5, που προβλέπει για τους ασυμπτωματικούς καραντίνα 5 ημερών και στη συνέχεια μάσκα υψηλής προστασίας για πέντε ημέρες. Πιο προστατευμένοι είναι οι εμβολιασμένοι, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που θα πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται.

Ενόψει και της Πρωτοχρονιάς, η κυρία Παπαευαγγέλου ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή ιδιαίτερα από τους νέους στις ενδοοικογενειακές επαφές και διεξαγωγή αντιγονικού τεστ, για εξόδους.

«Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος»

Κλείσιμο
Η καθηγήτρια διευκρίνισε ότι πολλοί από αυτούς που θα κολλήσουν την Omicron, θα θεωρήσουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα κι όχι κορωνοϊό. «Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια ελέγχου» σημείωσε.


Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που υφίστανται ήδη τα νοσοκομεία, όπου το φορτίο παραμένει υψηλό. Επίσης, και στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε εάν η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, που δείχνει πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις τρεις δόσεις, είναι προστατευμένοι» σημείωσε. Όμως διευκρίνισε ότι 380.000 πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη δόση.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cgsse1mqy47t-se)



Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 46%

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για 46% αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με μείωση των θανάτων. Τις επόμενες εβδομάδες, η καταγραφή των διαγνώσεων αναμένεται ότι θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο η τάση μείωσης των θανάτων αναμένεται να διατηρηθεί. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προφανής. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έφτασαν 60% περισσότερες διαγνώσεις έναντι της προηγούμενης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή.

Όσον αφορά στην Omicron, αναμένεται να δούμε περισσότερους νοσούντες και σημαντικά μειωμένους θανάτους έναντι των προηγούμενων κυμάτων. Ωστόσο ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο νοσηλείας πολλαπλάσιο απ' ότι οι εμβολιασμένοι. Για τη διαγνωστική αξία των διαγνωστικών τεστ, τα rapid θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα και έναντι της Omicron.

Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει σημαντικό ποσοστό που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά. Η PCR είναι ισχυρό εργαλείο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cgsshv0dafzl-sf)







Ειδήσεις σήμερα:

Στα 35.580 τα νέα κρούσματα, 72 οι θάνατοι


Γκισλέιν Μάξγουελ: Κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και... 65 έτη


Ρεαλιστικό σενάριο το «τέλος» της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Omicron, λέει ο Βατόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ