Κορωνοϊός: «Μαύρος» Νοέμβριος με 1.178 νεκρούς και το 94% των ΜΕΘ καλυμμένο

Κορωνοϊός: «Μαύρος» Νοέμβριος με 1.178 νεκρούς και το 94% των ΜΕΘ καλυμμένο

Σε Μακεδονία και Θεσσαλία το 46% των κρουσμάτων – Σχεδόν 2.000 στην Αττική - 488 εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο - Μόλις 100 οι εμβολιασμένοι από τους 575 διασωληνωμένους

meth-534534
Ολοένα και πιο οδυνηρό γίνεται καθημερινά το αποτύπωμα της πανδημίας, λόγω της στάσης μερίδας του πληθυσμού που επιμένει να παίρνει θέση κατά του εμβολιασμού. Σε μια περίοδο που ολόκληρη η Ευρώπη βάλλεται από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του κορωνοϊού, αναγκάζοντας χώρες όπως η Αυστρία, να προχωρήσουν σε εφαρμογή καθολικού lockdown, η κατάσταση στην πατρίδα μας μόνο ευοίωνη δε μπορεί να χαρακτηριστεί.

Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να βρίσκεται ήδη υπό πίεση, δεδομένου ότι η οικονομία και η κοινωνία παραμένουν ανοιχτές, ασκώντας τις πιέσεις που υπήρχαν πάντοτε, και παράλληλα την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα να προοιωνίζεται ακόμα πιο δύσκολη εξέλιξη το επόμενο διάστημα, το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί το πιο δύσκολο και το πιο επώδυνο.

Αύξηση 65% στους θανάτους από πέρσι παρά το εμβόλιο και την ενίσχυση του ΕΣΥ

Στους 91 ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19, δημιουργώντας ένα θλιβερό σύνολο 1.178 νεκρών μέσα στον Νοέμβριο, χωρίς καν να έχουμε συμπληρώσει το πρώτο 20ήμερο του μήνα. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, όταν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο που προστατεύει αποδεδειγμένα από σοβαρή νόσηση και θάνατο, οι νεκροί από κορωνοϊό περιορίζονταν σε 712. Με απλά λόγια, οι θάνατοι που σημειώθηκαν τις πρώτες 19 ημέρες του Νοεμβρίου πέρσι αυξήθηκαν φέτος κατά 65,45%!

«Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, σε άνω του 85% των κλινών ΜΕΘ βρίσκονται συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στους θανάτους», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Πράγματι, από τους 575 ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, μόλις οι 100 είναι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός των νέων εισαγωγών συνεχίζει την ανοδική του πορεία, με όλο και περισσότερους ασθενείς να καταλαμβάνουν καθημερινά απλές και κλίνες ΜΕΘ στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 488 νέες εισαγωγές ασθενών, με την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να φτάνει πλέον στο 93,72% και των απλών κλινών COVID στο 60,15%.

Και όλα αυτά, την ώρα που το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, τόσο σε υποδομές όσο και σε υγειονομικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή, ώστε όταν χρειαστεί, να μπορεί να γίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Επιπλέον, έχει προσληφθεί άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμοι γιατροί και 2.000 επικουρικοί, ενώ έχει εξασφαλιστεί το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται περιστατικά του δημοσίου και να διακομίζονται.

Σε Μακεδονία και Θεσσαλία το 46% των κρουσμάτων – Σχεδόν 2.000 στην Αττική

Κλείσιμο
Σε 7.805 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Οι 522.492 διαγνωστικοί έλεγχοι ανέδειξαν τη διαρκώς αυξανόμενη μετάδοση του ιού στην Αττική, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 1.950 λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 573 στο κέντρο της Αθήνας και οι 329 στα δυτικά. Υψηλότατα, όμως, είναι τα επίπεδα διασποράς και σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Η μεγάλη ένταση της επιδημίας συνεχίζεται σε βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία όπως δείχνουν τα 3.601 κρούσματα (46% επί του συνόλου) που σημειώθηκαν στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ). Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 1.303 νέες διαγνώσεις, στη Λάρισα 305, στη Μαγνησία 226, στην Κοζάνη 194, στον Έβρο 184, στις Σέρρες 148, στην Ημαθία 146, στην Πέλλα 133, στα Τρίκαλα 119, στην Πιερία 108 και στην Καρδίτσα 101. Στις υπόλοιπες ΠΕ σημειώθηκαν λιγότερα από 100 κρούσματα.

Τέλος, τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων εντοπίστηκε σήμερα στην Αχαΐα (279), το Ηράκλειο (180), την Αιτωλοακαρνανία (175), τα Ιωάννινα (149), τη Φθιώτιδα (144) και την Κέρκυρα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα: Ο Αλβανός πρόεδρος πήγε σε έκθεση για την «γενοκτονία των τσάμηδων»

Τραγικό τροχαίο στην Εγνατία με τουλαχιστον πέντε νεκρούς και έξι τραυματίες

Πανδημία: Μπροστά στο «κύμα» της Covid δύο εκατ. Έλληνες άνω των 60 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ