LIVE

Κορωνοϊός

«Eύθραυστη» η ύφεση της πανδημίας - Τα νοσοκομεία ακόμα απορροφούν κραδασμούς από το β' κύμα

salonicamasks-0

Στο 2% ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας που μετρά κατά μέσο όρο 467 κρούσματα ανά ημέρα - Στα 6.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα - 110 νέες εισαγωγές και 105 νέες διασωληνώσεις ημερησίως καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα - Πανελλαδικό Δίκτυο παρακολούθησης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 δημιουργεί το Υπουργείο Υγείας

Σταθεροποίηση της πορείας της επιδημίας τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες διαπιστώνεται από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους ειδικούς της επιτροπής λοιμωξιολόγων να λαμβάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την συνέχεια.

Οι 585 νέες διαγνώσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ σε σύνολο 32.436 διαγνωστικών ελέγχων (12.579 μοριακοί και 19.858 rapid tests) διαμορφώνουν μια επιδημιολογική εικόνα που, ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες μετά τα Φώτα, αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι η έξαρση την οποία φοβούνταν οι ειδικοί για το διάστημα των εορτών δεν συνέβη. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ωριμότητα και υπευθυνότητα και μας αξίζουν συγχαρητήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την έναρξη της απογευματινής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας.

Ενημέρωση Παπαευαγγέλου


Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή των λοιμοξιολόγων δείχνουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός με μικρές πτωτικές τάσεις, με τον κυλιόμενο μέσο αριθμό των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται στα 467 κρούσματα/ημέρα. Σε πανελλαδικό επίπεδο τα ενεργά κρούσματα δεν ξεπερνούν τις 6.000 και ο συνολικός δείκτης θετικότητας παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα κάτω από το 2%, αναδεικνύοντας την ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια. Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό, καθώς «δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς, επομένως ο πραγματικός αριθμός των φορέων του ιού είναι μεγαλύτερος».

Διασωληνωμένοι είναι 288 συνάνθρωποί μας, με την κυρία Παπαευαγγέλου να σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες που ο αριθμός έπεσε κάτω από 300. Οι θάνατοι συμπολιτών μας από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο ήταν 20, στους 1.500 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ την περασμένη βδομάδα καταγράφηκαν 110 νέες εισαγωγές και 105 νέες διασωληνώσεις ημερησίως.

Η πτωτική αυτή τάση εισάγει τη χώρα σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης, η οποία, όμως, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και μπορεί να αλλάξει σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, καθώς περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις επιβαρυμένες περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας.

«Είμαστε τυχεροί που στην Ελλάδα ο χειμώνας διαρκεί λίγο, γιατί ο καλός καιρός σύμμαχός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου. Στο ίδιο κλίμα ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό, γι’αυτό πρέπει να αντλήσουμε υπομονή από τα πιο βαθειά μας αποθέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με την τοποθέτησή του αυτή, ο καθηγητής διεμήνυσε πως το σύστημα υγείας ακόμα απορροφά τους κραδασμούς δεύτερου κύματος, ενώ εξήρε τη σημασία της συνέχισης της τήρησης των μέτρων προστασίας, ανεξάρτητα από την πορεία του εμβολιασμού.

Ενημέρωση Μαγιορκίνης


Σταθεροποίηση αλλά όχι μείωση στην Αττική

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ειδικοί για την Αττική, η οποία κατέγραψε σήμερα 248 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού, ενώ σημειώνει και τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της επικράτειας (περίπου 3.000), παρά τα σημάδια σημαντικής υποχώρησης του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 20%. Ενδεικτική της κατάστασης στην Αττική είναι και η αυξημένη πληρότητα των ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η οποία φτάνει το 58%, σε αντίθεση με τα αρκετά χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφονται στην υπόλοιπη επικράτεια (23% στις απλές κλίνες – 49% στις κλίνες ΜΕΘ).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ιδιαίτερο προβληματισμό, όμως, συνεχίζει να δημιουργεί η επιδημιολογική εικόνα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου το lockdown παρατείνεται για ακόμα μία εβδομάδα για τους δήμους Ασπρoπύργου και Αχαρνών. Ειδικά για τον δήμο Αχαρνών, τα στοιχεία προκαλούν εντύπωση, καθώς καταγράφεται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ο κύριος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων στην περιοχή, καθ’ότι, όπως επεσήμανε, «περαιτέρω αύξηση της διασποράς ίσως την επόμενη εβδομάδα επιφέρει ακόμα και άρση του click away».

Βήματα προς μια μερική κανονικότητα

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας της επιτρέπει πλέον μικρά αλλά σταθερά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Η αρχή έγινε ήδη αυτή την εβδομάδα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η συνέχεια δίνεται την 1η Φεβρουαρίου, όταν και θα ανοίξουν όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα από τη δεύτερη εβδομάδα μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων επέτρεψαν στους ειδικούς να προχωρήσουν στην επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Επίσης, παρατείνεται η απαγόρευση ψαρέματος και κυνηγιού, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, όπου το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Π.Ε. και μόνο και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Στα ταξί πλέον θα επιτρέπονται δύο επιβαίνοντες πλην του οδηγού, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως και τα ΟΠΑΠ play.

Ο κύριος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, ακόμη, ότι από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα, δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και στις Π.Ε. Βοιωτίας και Λέσβου, στους δήμους Σπάρτης και Εορδαίας και στις δημοτικές ενότητες Κρόκου και Σιάτιστας Κοζάνης, όπου συνεχίζονται οι απαγορεύσεις έως και την 1η Φεβρουαρίου.

Σε καθεστώς lockdown με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα τίθεται, επίσης, από το πρωί της 23ης Ιανουαρίου και έως την 1η Φεβρουαρίου ο οικισμός Ρομά του δήμου Κύμης-Αλιβερίου έπειτα από εισήγηση των τοπικών αρχών. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη προσοχή επέστησε ο κ. Χαρδαλιάς στους δήμους Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Θάσου και Χαλκιδέων, όπου έχουν εντοπιστεί μικρές συρροές κρουσμάτων, με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών να δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές παρουσιάζει μικρές μεν αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις. Σε επιτήρηση, τέλος, παραμένουν Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Λάρισα και Μαγνησία, λόγω του διψήφιου αριθμού κρουσμάτων που κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο.

Δίκτυο επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Στη δημιουργία ενός πανελλαδικού Δικτύου παρακολούθησης και ανάλυσης των μεταλλάξεων και των παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 προχωρά το Υπουργείο Υγείας, έπειτα από σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Άννα Παππά.

«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ECDC και τη Διευθύντριά του, την κυρία Ammon και προχωράμε στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Δίκτυο επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να υπάρχει σωστή επιδημιολογική ανάλυση και η Κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο κ. Κικίλιας.


Ειδήσεις σήμερα:

Η AstraZeneca πιθανόν να μην παραδώσει στην ΕΕ τον συμφωνηθέντα αριθμό εμβολίων

Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται η απαγόρευση για κυνήγι και ψάρεμα - Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ από 1η Φεβρουαρίου

Χωρίς δασμούς, μόνο με ΦΠΑ, τα εμπορεύματα «Μade in Britain»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Σακίλ

Τόσο καιρό γιατί δεν ανοίγατε τα σχολεία, χωρίς τις επικίνδυνες μεταλλάξεις; Κάτι καλύτερο διαφαίνεται ή μου φαίνεται.Εξηγήστε το ιατρικά πρώτα.Δεν έγινε κατανοητό σήμερα...Πείτε μας και πόσα κρούσματα ήδη βρέθηκαν μέχρι τώρα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Σε δασκάλους και μαθητές. Ναι βέβαια, οι μικροί μαθητές δεν κάνουν test, Μόνο στα Παίδων τρέχουν με αγωνία οι γονείς και όχι ο γιατρός του σχολείου…Κι άντε να είναι μια απλή ίωση τελικά, πάλι καλά,κατόπιν του test!Εκεί επιτρέπεται..Μόνο ότι κολλάνε τους μεγαλύτερους ως ασυμπτωματικοί, μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές,,φτάνει. Νηπιαγωγείο και δημοτικό, τώρα σε νέα ευκαιρία για 14 ήμερες τουλάχιστον καραντίνας, σε γυμνάσια και λύκεια...Το κρυφτούλι στις σκέψεις των αποφασιζόντων. Εύκολες ξαφνικές αποφάσεις,δύσκολες λύσεις με γρίφους για συλλογική αντιμετώπιση. Το συνεχόμενο τρέξιμο,και η αγωνία να μεγαλώνει στην συνέχεια, για όλους τους άλλους πιο κάτω. Αρχικά σε σκέψεις και πεπραγμένα στην συνέχεια, που τους έθεσαν κυρίως οι ειδικοί. Και να διορθώσουν μεταχρονολογημένα οι πλέον άσχετοι και πιο αμόρφωτοι, λόγω επαγγέλματος και μη εξειδικευμένων γνώσεων, τις λάθος ή ελλιπείς αποφάσεις των ειδικών. Τις αποφάσεις που πήραν κάποτε οι πλέον ειδικοί του κυρίως θέματος της εποχής μας .Όπου όμως κόστισαν ζωές. Και που δεν φταίνε οι πιο άσχετοι. Και ο παραλογισμός ποτέ δεν σταματάει! Συνεχίζεται. Με αποφάσεις που φέρνουν ντελίριο,σε κάποιους που βλέπουν τα σχολεία ως parking των παιδιών τους.Σε άλλους λόγω επιπλέον μάθησης, σε γράμματα.Και στα παιδιά στην συνέχεια το μόνο σίγουρο είναι ότι, δεν κάνουν καταλήψεις επειδή η τυρόπιτα δεν είναι στο κυλικείο τρίγωνη! Κάναμε ότι μπορούσαμε και κάνουμε ότι μπορούμε να καταλάβουμε το κάθε σκεπτικό της κυβέρνησης μας και των ειδικών, που τα μετρούν όλα! Στοιχείο του ανθρώπου που τα λέει όπως επιθυμεί και τον βολεύει;.Όπου δεν αιτιολογεί σε κανέναν άσχετο ή λιγότερο σχετικό και δεν εξηγεί με λεπτομέρειες για να γίνει ακόμα πιο κατανοητός και... στην θείτσα!. Τα έχει όλα;,Δεν νομίζω απόλυτα.Έχει όμως την εύνοια της μεγάλης εξουσίας και σίγουρα της δημοσιότητας..Η υπευθυνότητα όλων όμως μετράει στο τέλος. Από τα καθημερινά πεπραγμένα μας, αλλά και τα νέα απρόβλεπτα δεδομένα που φέρνει ο ιός.Εδώ είναι θέμα τύχης και μόνο...Αποφάσεις που λαμβάνονται με ρίσκο περισσότερο παρά με τις νέες γνώσεις.Σε βάρος πολλές φορές των υπολοίπων πιο άτυχων κοινών θνητών. Κι ας έκαναν πολλά περισσότερα,τον τελευταίο χρόνο για να το σώσουν στα σπίτια τους. Μόνο η ελπίδα τελικά πεθαίνει τελευταία!...

Αρετούλα

Ο ιός θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να είναι θανατηφόρος. Ερώτηση: Θα συνεχίσουμε να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας όσο ο ιός θα είναι θανατηφόρος; Δηλαδή, εάν είναι θανατηφόρος γιά π.χ 3 ΧΡΟΝΙΑ ακόμη, θα συνεχίσουμε να κοιμόμαστε μέσα στα σπίτια μας ...πρωί-μεσημέρι-βράδυ επί 3 ΧΡΟΝΙΑ συνέχεια; Τι λέτε επ΄ αυτού οι σοβαροί; Το βλέπετε εφικτό και ... λογικό αυτό; Ξέρω ότι και από τις δύο πλευρές και να το δει κανείς είναι ΤΡΑΓΩΔΙΑ! Δεν αντιλέγω. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Από ότι είπε ο Υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας η μετάλλαξη του ιού είναι ΑΚΟΜΗ πιό ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ και τα εμβόλια θα δυσκολευτούν πολύ να την κάμψουν ! Αλλά που θα πάει αυτό; Πρέπει να προβληματιστούμε ενεργητικά σαν κοινωνία και όχι να καθόμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας σαν ...κότες! Δηλαδή κάτι πρέπει να γίνει.

In Love with Areti

Αγύριγε με εκπλήττεις ευχάριστα.

Sk

Σκάσε ηλιθια και κάνε το εμβόλιο.

Αρετούλα

Ο κορωναϊός θα ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ γιά καιρό πολύ και οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήσουν τα lockdown και να βρουν τρόπους να ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ η Ανθρωπότητα. Δεν μπορούμε να ζούμε σε παρατεταμένες "διακοπές" ΠΡΩΤΗΣ Ημέρας Χριστουγέννων, ΣΥΝΕΧΕΙΑ γιά ...2 χρόνια! Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Είναι αδιανόητο στην σύλληψη σαν ιδέα κάν!

Βουλώστε το

Έχουμε πανδημία ... ακούστε τους ειδικούς και βουλώστε το... πεθαίνει κόσμος

Χαλκιδέος

Σωστός!!

Βουλωσε το εσυ και μεινε μεσα να

Κοιτας το ταβανι. Κανενας βολεμενος θα εισαι που πεφτει ο μισθος καθε μηνα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία