LIVE

Κορωνοϊός

Σχολεία: Έτσι θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου

gimnasio-main

Κλειστά θα παραμείνουν τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές - Συνεχίζουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών - Μαθητές άνω των 16 ετών και καθηγητές μπορούν να αιτηθούν δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό - Σε ποια περίπτωση επιτρέπεται η μετακίνηση στους φοιτητές - Δείτε όλα τα μέτρα πρόληψης που θα ισχύουν

Την επαναλειτουργία δια ζώσης των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης ότι: Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Επιπλέον, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ενημέρωση Κεραμέως


Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Τι θα γίνει με τους Φοιτητές

Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Αναλυτικά η υπουργός ανακοίνωσε: Ανακοινώνουμε σήμερα την επαναλειτουργία δια ζώσης των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την πολύτιμη καθοδήγηση.

Μετά λοιπόν, από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μας που λειτουργούν από τις 11 Ιανουάριου, και τα ειδικά μας σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου όπως:

- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

- η χρήση αντισηπτικών,

- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

- οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,

- οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να την αξιοποιήσουν για δωρεάν εξέταση.

Διευκρινίζεται:Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η διαδικασία είναι δυναμική, τα δεδομένα της πανδημίας εξετάζονται διαρκώς και προσαρμόζονται αναλόγως και οι αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα.

Μία επιπλέον επισήμανση: ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την Κυβέρνηση η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα».


Ειδήσεις σήμερα: 

In memoriam: Δύο χρόνια χωρίς τον Θέμο

Ανοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Νίκος Moυτσινάς - Μαίρη Συνατσάκη: Υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης και το Twitter… διχάζεται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (12)

109 σχολεία

..είναι σε αναστολή (μερική και ολική), σύμφωνα με το site του υπουργείου Παιδείας.

Ότι να 'ναι......

Εγώ που είμαι φοιτητής και το μισθωτήριο μου λήγει σε δύο χρόνια αλλά θέλω να ξενοικιασω τώρα πως θα πάω βρε...........................

Δημήτρης

Μέτρα, μέτρα, μέτρα. Σαν δε ντρέπονται! Εδώ το σχολείο μου έχει 27άρια τμήματα και άδειες αίθουσες και δεν δίνεται άδεια για αραίωση των μαθητών. Εγκληματιες....

Τα ίδια

..έχουν συμβεί και σ'άλλα σχολεία. Δεν υφίσταται το <<δεν βρίσκουμε αίθουσες>>. Το κόστος της πρόσληψης εκπαιδευτικών μετράται, πολύ δυστυχώς! Άτυχοι οι εκπαιδευτικοί..

Νικος

Ανοιγει τα σχολεια αλλα κρατα κλειστα τα φροντιστηρια. Στα σχολεια που ειναι 25 μαθητες σε μια ταξη τα ανοιγει. Στα φροντιστηρια που ειναι το 1/3 των μαθητων τα κρατα κλειστα. Λαμπρα μυαλα!

Απο

Διαφορετικά σχολεία όμως εγκέφαλε

Outsider

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα φροντιστήρια; Πόση ιδεοληψία να αντέξουμε επιτέλους;

Μαθητής

Με 27 μαθητές που είναι στο τμήμα μου, ας έρθει να κάνει μάθημα η κ. Κεραμέως.

Παρομοίως

Και οι εκπαιδευτικοί τα ίδια λένε..

Vas

Θα σας πω αυτά που δε θέλουν ή δεν μπορούν να δουν οι δήθεν "ειδικοί". Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτική Μακεδονίας και Θεσσαλίας: Ανοσία >30% => Ανοσία αγέλης. Περιφέρειες Αττικής και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ανοσία 15-20% => Θα δίνουν σταθερό αριθμό κρουσμάτων για 2 μήνες ακόμη, είναι σχετικά απίθανο να υπάρξει κάποιο spike και λόγω του ιστορικού των τελευταίων 3-4 μηνών. Περιφέρειες Ηπείρου, Πελοποννήσου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νησιών: Ανοσία < 10% => Έχουν το δυναμικό να δώσουν κάποιo τοπικό spike αλλά με εξαίρεση την Κρήτη ή ίσως την Αχαία δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική εικόνα επειδή πρόκειται για αραιοκατοικημένες περιοχές με αραιή κυκλοφορία από τη μία περιφέρεια στην άλλη. Συνεπώς, μετά το τέλος Γενάρη θα ξεθυμάνει το παρόν κύμα δίνοντας περίπου 10 θανάτους την ημέρα για τους επόμενους 2-3 μήνες. Αυτά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση των εμβολιασμών. Εξυπακούεται ότι το μέτρο της καραντίνας δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, το μόνο μέτρο που έχει κάποιο αποτέλεσμα είναι ο περιορισμός μετακινήσεων μεταξύ των περιφερειών και ο φυσικά έλεγχος των εξωτερικών συνόρων.

Avgousta

Συμφωνώ ότι κάπως έτσι πρέπει να είναι. Απλά τα εμβόλια επιταχύνουν την ανοσία. Νομίζω χωρίς να είμαι ειδικός ότι πανελλαδικά ο μέσος όρος των επιβεβαιωμενων νοσούντων πρέπει να πλησιάζει το 22 με 25%. Απλά η ανοσία όπως λένε οι ειδικοί είναι στο 60 με 70% το οποίο θα επιτευχθεί μέσω των εμβολιασμών. Μέχρι τότε όμως προσέχουμε και ακολουθούμε ότι μας λένε οι ειδικοί. Καλημέρα σας

Damn it

Τα σχολεία ανοιχτά και τα φροντιστήρια κλειστά...χμμ με ποια λογική;

Ελένη

Διότι εκεί έρχονται σε επαφή μαθητές από διαφορετικά σχολεία κι έτσι ένας μόνο άρρωστος θα εξαπλώσει τον ιό σε όλα τα σχολεία της περιοχής του.

Αρετούλα

Όχι άλλο lockdown! Δεν αντέχει άλλο lockdown ο κόσμος. Ναι στα μέτρα προφύλαξης (μάσκες και αποστάσεις), όχι όμως άλλο lockdown! H ΙΔΙΑ κατάσταση με τον κορωναϊό, απ΄ ό,τι καταλαβαίνω εγώ, θα συνεχιστεί γιά πολύ ακόμη. Πρέπει επομένως οι κυβερνώντες να το θεωρήσουν ΔΕΔΟΜΕΝΟ αυτό και να κοιτάξουν τι θα κάνουν με το να αφήσουν ελεύθερο τον κόσμο να εργασθεί. Δεν μπορεί να είμαστε όλοι σε ..."διακοπές πρώτης ημέρας ...Χριστουγέννων" επί 2 συνεχή έτη, όπως το πάνε. Προβληματιστείτε κύριοι της Κυβέρνησης στο ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ από εδώ και στο εξής! Η κοινωνία εξήντλησε κάθε υπομονή πλέον!

Ti

Τι εννοείς lockdown? Με τα σχολεία ανοίγουν ότι ειναι να ανοιξουν συν κατι λίγα ακόμα. Νομοι, 9-5, εστίαση θα μεινουν κλειστά μεχρι Απρίλιο τουλάχιστον!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης