LIVE

Κορωνοϊός

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το lockdown για κυνήγι και ψάρεμα - Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ από 1η Φεβρουαρίου

5223280

Που παρατείνονται και που αίρονται οι περιορισμοί - Εξαιρούνται οι κυνηγοί στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης Τα μέτρα που ισχύουν για τα πρακτορεία και ο μέγιστος αριθμός πελατών - Μέχρι δύο πελάτες στα ΤΑΧΙ - Την επόμενη Παρασκευή οι αποφάσεις για τις αθλητικές δραστηριότητες

Περιορισμένες αλλαγές στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα καθώς και την παράταση τους για ακόμα μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Σε συνέχεια, της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

- Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

- Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).

Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα μέτρα που ισχύουν:
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.
Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής:

- Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
- Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς αλλάζει και ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.  Μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνο ένας επιβάτης ανά ταξί.

Που παρατείνονται τα μέρα:

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς το σκληρό lockdown παρατείνεται για ακόμη μια εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, στις εξής περιοχές:

–Στη Βοιωτία, όπου υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και 182 στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό.

–Στη Λέσβο, όπου υπάρχουν 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές τους.

–Στον Δήμο Σπάρτης, όπου υπάρχουν 49 ενεργά κρούσματα.

–Στον Δήμο Εορδαίας, όπου υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα.

Τα μέτρα διατηρούνται και σε δύο περιοχές της Περιφέρειας Κοζάνης:

–Στην κοινότητα Κρόκου (33 κρούσματα)

–Στη δημοτική ενότητα Σιάτιστας (13 κρούσματα)

Προβληματίζουν οι Αχαρνές

Παράλληλα παρατείνεται το σκληρό lockdown στον δήμο Ασπρόπυργου που καταγράφει 78 ενεργά κρούσματα και στις Αχαρνές. Ειδικά για τις Αχαρνές η ανησυχία αυξάνεται καθώς παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα αυξάνονται αντί να μειώνονται καθώς ο Δήμος μετρά 195 κρούσματα εναντι 166 την προηγούμενη εβδομάδα.

Που αίρεται το σκληρό lockdown

Αντίθετα από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από τις κάτωθι περιοχές:

Στην Ανθήλη Λαμίας,

Στο Παλαίκαστρο Λασιθίου,

Στην Κάλυμνο,

Στην Αργολίδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Η AstraZeneca πιθανόν να μην παραδώσει στην ΕΕ τον συμφωνηθέντα αριθμό εμβολίων

Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται η απαγόρευση για κυνήγι και ψάρεμα - Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ από 1η Φεβρουαρίου

Χωρίς δασμούς, μόνο με ΦΠΑ, τα εμπορεύματα «Μade in Britain»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Παναγης

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ στη ζωή μας το μητσοτακεικο. ΠΟΤΕ ξανά χαρδαλια κεραμεως και μπουμπούκι. 1.000.000. κυνηγοψαράδες μαυρίσετε τους τώρα.Ας κάτσουν αγκαλιά με το γάτο της Σακελλαροπούλου να τον χαϊδεύουν όλοι μαζί. Είμαστε πάρα πολλοί να μας αγνοειτε καιΘα το πληρώσετε στη κάλπη...

Νικόλαος

Ντροπή, οι άνθρωποι είναι για δέσιμο, επιτρέπεται να βρίσκονται πάρα πολλοί στιβαγμένοι στις συγκοινωνίες, αρκετοί μέσα στα καταστήματα, αλλά απαγορεύεται να βρίσκονται 2 - 3 σε 10 τετραγωνικά χιλιομετρα για να μη μεταδώσουν την ασθένεια.

Baki

Απαράδεκτο !! Ειδικά για το ψάρεμα ακτής αλλά και με βάρκα . Πιο μόνος δεν γίνεται , για ποια επικινδυνότητα μιλάτε ;;;!! Μήπως παίζει εξυπηρέτηση επαγγελματικών αλιέων να οργώνουν ακόμα πιο ελεύθερα την ακτογραμμή με τα παράνομα εργαλεία ;;

Φανής

Η εμμονή στην απαγόρευση κυνηγιού ψαρέματος πρώτα πρώτα εξυπηρετεί στην καταστολή του πνεύματος και μετά θα ακολουθήσουν όλα τα αλλά όταν το άτομο θα νιώθει ευτυχισμένο με ένα ξεροκόμματο ελευθερίας.

Fisherman

Αν μη τι αλλο, χωρις καμια λογικη η αποφαση. Αφηστε τον κοσμο να αναπνευσει στην φυση και τη θαλασσα

Dr.

Γιατί στην κυβέρνηση έχουν φάει τέτοιο κόλλημα με την απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος; Μήπως υπάρχει κανένας εμμονικός οικολόγος που επιμένει; Αλλιώς δεν εξηγείται.

Μα ο ίδιος...

ο Χαρδαλιάς ανήκει σε οικολογική οργάνωση. Είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται το κυνήγι σε όλη την Ευρώπη και να απαγορεύεται εδώ. Εν τω μεταξύ το κυνήγι του αγριόχοιρου έληξε. Δεν θα έπρεπε να τον ενημερώσει κάποιος ότι χρειάζεται νέα ρυθμιστική για να επιτραπεί στη Θράκη; Κρίμα, γιατί ενώ η κυβέρνηση τα πηγαίνει εξαιρετικά σε πολλούς τομείς, θα χάσει τις ψήφους από όσους από τους 180.000 κυνηγούς την ψηφίσαμε. Ειλικρινά αυτοκτονικές και αυταρχικότατες τάσεις από τον Χαρδαλιά και όχι μόνο...

Λόλα

Η απαξίωση των κυνηγών και των ψαράδων είναι εμμονικη και ξέρετε σήμερα το πρωί, μερικές ώρες δηλαδή πριν την απογευματινή ενημέρωση,ο κύριος Εξαδάκτυλος της επιτροπής των ειδικών αλλά και ο κύριος Συψας της ίδιας επιτροπής που όπως λέτε ακούτε για το καλό μας είπε τα αντίθετα, ότι δλδ το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιβαρύνουν το ιικό φορτίο. Κάποιος δεν ξέρει την δουλειά του λοιπόν ή οι επιστήμονες ή οι αποφασίζοντας..... άσχετοι.

Eρασιτεχνης

Θα το δουν στην καλπη το λοκνταουν απο τους ψαραδες ..... Φημες θελουν βουλευτες να κατεχουν αδειες για τα επαγγελματικα αλιευτικα καικια ...

Μαντης Καλχας

Να δεις που θα χασουν τις εκλογες απο τους κυνηγους και τους ψαραδες. Τοσο χαζοι αυτοι οι (α)δεξιοι...

Σακίλ

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κορυφαίος όπως πάντα... Με τα βλέμματα των υπολοίπων να τον κοιτάζουν με ιδιαίτερο δισταγμό και...προσοχή στον λόγο του/τους! Χρειάζεται και ρίσκο τελικά ως συμπέρασμα για την συνέχιση των δραστηριοτήτων. Μέχρι να αποδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις "δεν κολλάνε' στην κανονικότητα της ζωής μας περισσότερο! Όταν όμως υπάρχουν και σωστότερες προϋποθέσεις στο άνοιγμα των υπόλοιπων σχολείων,αλλά και στην εφαρμογή με τήρηση των μέτρων παντού και πάντοτε. Χωρίς ημίμετρες συμπεριφορές από κανέναν. Όπου μπορεί και να δείξουν πάλι ως στάση ζωής μας ότι, δεν είναι αρκετές στην καθημερινή διάθεση μας αλλά και του ιού. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά,πράττοντας καλύτερα και πιο προσεχτικά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία