Κορωνοϊός: Έτσι μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους - Τα γραφήματα για μπαρ, σχολική αίθουσα και σαλόνι

Κορωνοϊός: Έτσι μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους - Τα γραφήματα για μπαρ, σχολική αίθουσα και σαλόνι

Η καλύτερη και η χειρότερη συμπεριφορά

stagonidia-main
Τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους όπως το σαλόνι ενός σπιτιού, ένα μπαρ και μια αίθουσα σχολείου ανάλογα με την εφαρμογή ή μη των μέτρων ασφαλείας επιχειρούν να αποτυπώσουν γραφήματα που ετοίμασε η ισπανική εφημερίδα El Pais χρησιμοποιώντας μοντέλο που έχει αναπτύξει ο χημικός Χοσέ Λουίς Χιμένεθ στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Αρχικά υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε τρεις τρόπους μετάδοσης του ιού: ο πρώτος έχει να κάνει με τα σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας ή του βήχα, ο δεύτερος έχει να κάνει με τις μολυσμένες επιφάνειες - αν και δεν θεωρείται ως η πιθανότερη εκδοχή, και ο τρίτος με αερολύματα, με την εισπνοή, δηλαδή, σωματιδίων απο έναν φορέα του κορωνοϊού.

Στο σαλόνι

Το σενάριο για το σαλόνι περιλαμβάνει έξι άτομα που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον έναν εξ αυτών να είναι θετικός στον κορωνοϊό καθώς στην Ισπανία υπολογίζεται ότι το 31% των μολύνσενω έγιναν μέσω αυτού του τρόπου ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους.

Μετά από τέσσερις ώρες και εάν κανείς από τους πέντε υγιείς δεν φοράει μάσκα και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, θα ασθενήσουν και οι πέντε.

saloni-2


Κλείσιμο
Αν στο ίδιο χρονικο διάστημα οι πέντε υγιείς φορούν μάσκα τότε οι τέσσερις αντιμετωπίζουν ακόμα τον κίνδυνο να νοσήσουν.

saloni-3


Αν, όμως, όλοι φορούν μάσκα, υπάρχει εξαερισμός και η κοινή παρουσία στο χώρο μειωθεί στο μισό, τότε μόνο ο ένας από τους πέντε υγιείς κινδυνεύει να νοσήσει.

saloni-4


Στο μπαρ

Το πείραμα στο μπαρ, στους χώρους, δηλαδή, που κατά τα δεδομένα της Ισπανίας μπορεί να προκαλέσουν έως και 27 μολύνσεις αν υπάρξει «έκρηξη», ξεκινά στις 7 το βράδυ.

Η χωρητικότητα του μπαρ είναι μειωμένη στο 50%, υπάρχουν 15 πελάτετς και τρεις εργαζόμενοι, τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει εξαερισμός. Μετά από έξι ώρες χωρίς μέτρα ασφαλείας 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν.

bar-2


Με συνεχή χρήση μάσκας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στα 8. Αν υπάρχει, δε, ο συνδυασμός εξαερισμός, μάσκες και μικρότερη παραμονή στον κλειστό χώρο, ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων μειώνεται μόλις στο ένα άτομο!

bar-3
bar-4


Στο σχολείο

Το σενάριο στο σχολείο ξεκινά με την υπόθεση ότι ο «ασθενής μηδέν» είναι ο εκπαιδευτικός. Όπως επισημαίνει η El Pais ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ειναι μεγαλύτερος σε αυτό το σενάριο καθώς ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος και να μιλάει περισσότερο και αρκετές φορές δυνατότερα προκειμένου να ακουστεί.

Αν περάσουν δύο ώρες σε μια αίθουσα με 24 μαθητές και έναν εκπαιδευτικό φορέα του ιού, και χωρίς μάσκες τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν 12 παιδιά.

school-1


Αν όλοι φορούν μάσκα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μαθητών που κινδυνεύει να μολυνθεί κατεβαίνει στους πέντε.

school-2


Με αερισμό της αίθουσας και μείωση της παραμονήσε σε αυτή κατά μία ώρα, κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει για μόλις έναν μαθητή.

school-3



Ειδήσεις σήμερα:

Οικογενειακή τραγωδία στη Δράμα: Γιος σκότωσε τη μητέρα του μετά από έντονο διαπληκτισμό

Αντετοκούνμπο: Ψάχνει ηθοποιό που θα τον υποδυθεί στην ταινία του

Δείτε βίντεο: Επεισόδια σε διαδήλωση στην Κύπρο για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και το 5G!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ