Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο τα 11 από τα 21 νέα κρούσματα

Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο τα 11 από τα 21 νέα κρούσματα

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 36 ασθενείς - Στους 147 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων - Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον τρόπο καταγραφής των θανάτων από τον κορωνοϊό - Θα ελέγχονται όλοι όσοι έχουν ύποπτη συμπτωματολογία

401_main_3
Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Οπως είπε, επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 σε υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 147Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 36 ασθενείς, ενώ έχουν ελεγχθεί 87.052 δείγματα.


Ανακοινώσεις Σ. Τσιόδρα 6/5
 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στη «φιλολογία», όπως είπε, για τον τρόπο καταγραφής των νεκρών από τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι δεν έχουμε εφεύρει τρόπο στην Ελλάδα, αλλά ακολουθούμε τα διεθνή πρότυπα. «Δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε θανάτους», είπε. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς. Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορωνοϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία.

«Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες» επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος. «Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» είπε, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.


Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι μια σημαντική προσπάθεια για την εξασφάλιση θεραπείας αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα και τέτοιο κατάφεραν να απομονώσουν και να ανακοινώσουν χθες Ολλανδοί ερευνητές. Ειδικότερα, Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον κορωνοϊό που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Αν και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να φανεί κατά πόσο το αντίσωμα έχει ανάλογη δράση όχι μόνο σε καλλιέργειες κυττάρων αλλά και μέσα στο σώμα των ανθρώπων, η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπέρεντ-Γιαν Μπος και Φρανκ Γκρόσβελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πλήρως ανθρώπινου αντισώματος, το οποίο θα θεραπεύει ή θα προλαμβάνει την Covid-19.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 2.663 κρούσματα κορωνοϊού, με το 55,5% να αφορά άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 68 έτη. Επιπλέον, 82 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό, πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η μέση ηλικία των θυμάτων του κορωνοϊού ήταν 75 έτη και το 93% αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει οι οδηγίες  για εκείνους που έχουν ύποπτα κρούσματα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι προχωρούμε σε έλεγχο όλων εκείνων που έχουν ύποπτη συμπτωματοτολογία. Ο έλεγχος θα γίνεται από τα νοσοκομεία και από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι όλοι όσοι έχουν ελεγχθεί έως τώρα έχουν μπει στο μητρώο ασθενών Covid-19. 


Ειδήσεις σήμερα:

Spiegel: Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που η Ελλάδα τα πήγε τόσο καλά στην κρίση του κορωνοϊού

Δημοσκόπηση: Να ανοίξουν τελευταία τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης

Μπορεί ένα εμβόλιο της πρωτοποριακής τεχνικής mRNA να είναι η λύση στον εφιάλτη;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ