Αυτογνωσία: Πόσο καλά γνωρίζετε τον εαυτό σας;

Αυτογνωσία: Πόσο καλά γνωρίζετε τον εαυτό σας;

Η σημασία της αυτογνωσίας στο... μικροσκόπιο της ανάλυσης από την Έλσα Μπάρδα, κλινική ψυχολόγο και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς

Αυτογνωσία: Πόσο καλά γνωρίζετε τον εαυτό σας;

*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς


Κλείσιμο
Γνώθι σ' αυτόν έλεγε ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος.
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πόσο καλά γνωρίζετε τον εαυτό σας, τα προτερήματά σας, τις αδυναμίες σας;


«Δεν ήμουν ο εαυτός μου»

Ο πυρήνας της αυτογνωσίας βρίσκεται στην γνώση όλων των πτυχών του εαυτού σας. 

Πόσες φορές έχετε δικαιολογήσει τις άσχημες αντιδράσεις, αποδίδοντας ευθύνες αλλού;

«Έτυχε και τα πήγα καλά...»

Πόσες φορές έχετε υποτιμήσει καταστάσεις στις οποίες καταφέρατε και ξεπεράσατε τον εαυτό σας, αποδίδοντάς το π.χ. στην τύχη;

Μεγάλη σημασία έχει η λεκτική συμπεριφορά, πιο συγκεκριμένα οι λέξεις με αρνητική ρίζα, καθώς επηρεάζουν αρνητικά τις σκέψεις, οδηγώντας στο φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας -στην οποία είχα αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου.







«Δεν το πιστεύω ότι μου συμβαίνει...»

Όταν βιώνετε μια θετική συνθήκη και την περιγράφετε με αρνητικό λεξιλόγιο, αυτόματα την απορρίπτετε... Όταν εστιάζετε στο αρνητικό, επικεντρώνεστε μόνο σε αυτό και αγνοείτε οτιδήποτε θετικό συμβαίνει γύρω σας.


«Δεν ξέρει τη δύναμή του αυτός που δεν έχει γνωρίσει δυσκολίες» -Ben Johnson



«Πάντα πέφτω σε λάθος άτομα»

Ο «προθάλαμος» της αυτογνωσίας είναι η παρατήρηση των συναισθημάτων -π.χ. φόβος. Σύμφωνα με τον συμπεριφορισμό, κάθε δράση έχει ένα αίτιο, ακόμα και οι αυτόματες αντιδράσεις οφείλονται στο ιστορικό μάθησης. Ενδεχομένως να μην μπορέσετε να ελέγξετε ό,τι άσχημο σας συμβαίνει, αυτό όμως που εξαρτάται από σας, είναι το κατά πόσο σας επηρεάζει... Άλλωστε, τα παθήματα γίνονται μαθήματα ζωής.

«Νιώθω ότι δεν είμαι αυτός που θέλω, είμαι αυτός που οι άλλοι θα ήθελαν να είμαι»

Πόσο έχετε ταυτιστεί με τις ταμπέλες που σας «κολλάνε» οι άλλοι;

Μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα δημιουργείτε καθρεφτισμός -αλήθεια, πόσο καθαρό είναι το είδωλο; Πόσο σωστά αντιλαμβάνεστε το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς; Σύμφωνα με μελέτη από το University of Florida, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αξιολογήσουν σωστά το πώς τους βλέπει το περιβάλλον, διότι δεν γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους.


«Αυτοσεβασμός, αυτογνωσία, αυτοκυριαρχία. Αυτά τα τρία μόνα τους οδηγούν τον άνθρωπο στην παντοδυναμία» -Alfred Tennyson.



Ο κάλος, ο κακός και ο ουδέτερος!

Ο «καλός εαυτός» προσφέρει ανακούφιση στην κριτική από τον «κακό εαυτό» και αφoρά στη γενικότερη εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του -γι' αυτό και όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, η αρνητική κριτική δεν σας αγγίζει.

Δες τη θετική πλευρά της ζωής...

Σύμφωνα με έρευνες από το McGill University στο Montreal, τα άτομα με μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής είναι άτομα που βλέπουν «το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο». Αυτό σημαίνει ότι έχουν θετική αυτοαντίληψη και στάση ζωής...

Το ταξίδι για να γνωρίσετε τον εαυτό σας είναι μοναχικό

Ο εαυτός έχει πολλές πτυχές και διψά για το παραπάνω -π.χ. συναισθηματική κάλυψη, κοινωνική υπόσταση, υλικά αγαθά, ηθικά, σωματικά κτλ.


«Οι ζωές μας προοδεύουν μόνο όταν παίρνουμε ρίσκα. Και το πρώτο και το πιο δύσκολο ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε, είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας» -Walter Anderson



Αναγνωρίζοντας την αυτοαξία σας

Το ταξίδι για την αυτογνωσία είναι μια παρατήρηση του εαυτού σας που αποσκοπεί στο να ανακαλύψει ποιος/ποια πραγματικά είστε και να αναγνωρίσει τα δικά σας «θέλω». Η αυτογνωσία στοχεύει στη βέλτιστη σχέση με τον εαυτό σας, αλλά και με τους γύρω σας, καταλήγοντας σε μεγαλύτερη εσωτερική ικανοποίηση. Για να ζήσετε το όνειρό σας, θα πρέπει πρώτα να πιστέψετε ότι σας αξίζει! 

Στη ζωή παίρνουμε ό,τι δίνουμε... Αν προσφέρουμε αγάπη στον εαυτό μας, τότε θα λάβουμε αγάπη  Αντίθετα, αν είστε άδικοι και αυστηροί με τον εαυτό σας, τότε είναι πιθανό να είστε πιο ανεκτικοί σε καταχρηστικές συμπεριφορές από άλλους. Η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός είναι το πρώτο βήμα στο να ενισχύσετε την αυτοαξία σας και να νιώσετε όμορφα. 

Για να ικανοποιήσετε τα όνειρά σας πρέπει πρώτα να πιστέψετε ότι τα αξίζετε!


- Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης