Κύπρος: Man of the year και επιστήμονες της χρονιάς οι Έλληνες ερευνητές του Κέιμπριτζ

Κύπρος: Man of the year και επιστήμονες της χρονιάς οι Έλληνες ερευνητές του Κέιμπριτζ

Οι Δρ. Γιώργος Βασιλείου και Δρ. Κωνσταντίνος Τζελέπης παρέλαβαν τα βραβεία τους από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε περήφανος για το έργο των δύο σπουδαίων επιστημόνων

cyprus_man
Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Διαπρέπουν στο εξωτερικό και δη στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου, το Κέιμπριτζ. Πριν από τρία χρόνια, εξέλιξαν μία μέθοδο για την Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία, μέσω της οποίας είναι δυνατόν σε λίγα χρόνια από σήμερα, να οδηγήσει στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου. Πέρυσι, βραβεύτηκαν στην Κύπρο ως Επιστήμονες της Χρονιάς. Φέτος, στη 18η απονομή των Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards 2019, οι Δρ. Γιώργος Βασιλείου και Δρ. Κωνσταντίνος Τζελέπης, αναδείχθηκαν Man of the Year και Επιστήμονες της Χρονιάς, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Την Τετάρτη το βράδυ, σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, οι επιστήμονες του Wellcome Sanger Institute του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τους Γιώργο Βασιλείου και Κωνσταντίνο Τζελέπη, ανακάλυψαν μια δραστική ουσία η οποία καταστρέφει καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας. Η εν λόγω ουσία (SPHINX31) στοχεύει σε ένα σημαντικό γονίδιο του καρκίνου (SRPK1) και μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα στους ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (Ο.Μ.Λ.), χωρίς να κάνει ζημιά στα υγιή κύτταρα. Η ανακάλυψη αυτή, αποτελεί ένα μέρος μίας μεγάλης έρευνας, η οποία ανοίγει δρόμους και για την αντιμετώπιση και άλλων μορφών καρκίνου.

cyprus_man1


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης απένειμε τα βραβεία Man of the Year στους νικητές, εκφράζοντας την περηφάνια του: «Ο Γιώργος Βασιλείου και ο Κωνσταντίνος Τζελέπης δεν έχουν επαναπαυθεί με το πρώτο εύρημα, αλλά συνεχίζουν τις εργασίες και θέλω να ευχηθώ από τα βάθη της ψυχής μου, όπως και όλοι μας, να έχουν τις καλύτερες δυνατές επιτυχίες. Χαρακτηρίστηκαν ως μια μοναδική περίπτωση από την παγκόσμια ιατρική εταιρεία και μέσα από τις δράσεις τους προσπαθούν να δώσουν νέα ελπίδα σε όσους των συνανθρώπων μας υποφέρουν από την ανίατη αρρώστια η οποία, δυστυχώς, εξαπλώνεται ως επιδημία».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην Εύη Παπαδοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή με αυτή την ασθένεια. «Εύχομαι δύναμη και κουράγιο σε όσους υποφέρουν, ευτυχώς που υπάρχουν επιστήμονες όπως τον Δρ. Βασιλείου και Δρ. Τζελέπη, που αγωνίζονται και προσπαθούν να δώσουν ό,τι καλύτερο και ό,τι χρωστούμε στους συνανθρώπους μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
cyprus_man4

Παρουσιαστής της λαμπερής βραδιάς ήταν ο Τάσος Τρύφωνος, την ψυχαγωγία του κοινού ανέλαβε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενώ τα πρόσωπα που ξεχώρισαν ήταν οι 18 υποψήφιοι και 10 βραβευθέντες άνδρες που μας συγκίνησαν και μας ενέπνευσαν τη χρονιά που πέρασε με τα επιτεύγματά τους στα επιχειρηματικά, επιστημονικά, πολιτιστικά, αθλητικά και κοινωνικά πράγματα του τόπου.

Αναλυτικά τα βραβεία της φετινής μεγάλης διοργάνωσης:

Επιστήμονες της χρονιάς
Δρ Κωνσταντίνος Τζελέπης και δρ Γιώργος Βασιλείου

Αθλητής της χρονιάς
Παύλος Κοντίδης

Πολιτισμός
Αντρέας Μαυρομμάτης

Μanager της Χρονιάς by Cyta
Kωνσταντίνος Χριστοφίδης

Συνολικής προσφοράς
Xαμπής Τσαγκάρης

Αντρας που μας ενέπνευσε
Χρίστος Μισός

Τιμής Ένεκεν
Παντελής Αθηνής

Έλληνας της Χρονιάς
Κυριάκος Παπαδόπουλος

20 χρόνια προσφοράς
Μιχάλης ΧΓιάννης

Man of the Year
δρ Κωνσταντίνος Τζελέπης και δρ Γιώργος Βασιλείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης