Κυπριακό: Ευελιξία από την Άγκυρα μετά τις περιφερειακές εκλογές περιμένει ο Αναστασιάδης

Κυπριακό: Ευελιξία από την Άγκυρα μετά τις περιφερειακές εκλογές περιμένει ο Αναστασιάδης

Διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μία βιώσιμη λύση που θα επιτρέπει σε αυτό το κράτος να είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο για τους Κύπριους πολίτες του

4159313
Την ετοιμότητα του να συνεχίσει τον διάλογο από εκεί όπου είχε τερματιστεί στο Κραν Μοντανά σαν αποτέλεσμα της μη αποδοχής από πλευράς της Τουρκίας των στοιχειωδών παραμέτρων που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως αυτό είχε δηλώσει και στον ΓΓ του ΟΗΕ ευθύς μετά τον τερματισμό της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά.

Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος, εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το πέρας των εκλογών στην Τουρκία θα υπάρξει μια αναθεώρηση της πολιτικής της, με επικέντρωση στα μηνύματα που εστάλησαν μέσω των εκλογών, έτσι ώστε να υπάρξει και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εξωτερική πολιτική.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι παράμετροι που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ αφορούν «την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της μόνιμης παρουσίας κατοχικού στρατού, της ερμηνείας του τι σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στη διοίκηση, σε ποια σώματα πότε και πώς ασκείται αυτή η θετική ψήφος που διεκδικούν για να φθάσουμε τάχα στην πολιτική ισότητα».

Αναφέρθηκε επίσης σε μια άλλη "αξίωση και εμμονή" της Τουρκίας, που ήταν η ίση μεταχείριση μεταξύ Τούρκων υπηκόων και Ελλήνων υπηκόων ως σαν να γίνετο διάκριση, όπως είπε, υπέρ των Ελλήνων υπηκόων. Να εξισωθούν δηλαδή με τους Ευρωπαίους πολίτες, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων του «προκειμένου να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που να είναι συμβατή με την ιδιότητα της χώρας ως κράτους μέλους της ΕΕ, μιας λύσης που θα επιτρέπει σε αυτό το κράτος να είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο για τους Κύπριους πολίτες του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και η συνεργασία του με την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε.

Καταβάλλουμε, συνέχισε, προσπάθεια για να καταγραφούν κάποιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν επανάληψη του διαλόγου με προοπτική όμως αυτή τη φορά. Και για να υπάρξει προοπτική απαιτείται να υπάρξει και πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης