«Black Friday»: Στο κυνήγι της προσφοράς οι καταναλωτές

black_arthro

Προτίμηση στα ρούχα και όχι τα ηλεκτρονικά φαίνεται ότι δείχνουν φέτος οι πολίτες - Πώς διαφέρει η «Black Friday» στη χώρα μας σε σχέση με άλλα κράτη - Η ιστορία του θεσμού από το χτες στο σήμερα, και η καθυστερημένη άφιξή του στην Ελλάδα

Στο κυνήγι της προσφοράς χωρίς τον πανικό των προηγούμενων ετών έχουν ριχτεί από το πρωί οι καταναλωτές δείχνοντας στην αρχή της Black Friday προτίμηση περισσότερο στα ρούχα και λιγότερο στα ηλεκτρονικά είδη και τα βιβλία.

Ενδεικτικές οι εικόνες που κατέγραψε το protothema.gr από το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα με δεκάδες πολίτες να στέκονται στην ουρά περιμένοντας το άνοιγμα των καταστημάτων.
«Black Friday»: Στο κυνήγι της προσφοράς οι καταναλωτές


black3
black5
black7


Ουρές παρατηρήθηκαν και σε καταστήματα στη Θεσσαλονίκη με μαθητές γυμνασίου και Λυκείου να περιμένουν με αγωνία να προλάβουν την καλύτερη προσφορά.

Thestival.gr Black Friday Θεσσαλονίκη


Thestival.gr Black Friday σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης


Ό θεσμός που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ

Εάν βρεθείς στις ΗΠΑ και πέσεις πάνω στην «Black Friday» το πιθανότερο είναι να πάθεις ένα προσωρινό black out, από τις τρομερές εκπτώσεις σε όλα τα είδη.

Θα το πάθεις όχι μόνο επειδή δεν θα ξέρεις τι θέλεις να αγοράσεις μέσα σε μια καταιγίδα προσφορών, αλλά επειδή μπορεί και να μην προλάβεις καν τους «εκπαιδευμένους» γι' αυτή τη μέρα Αμερικανούς. Αυτούς που δημιουργούν ατέλειωτες ουρές, που περιμένουν δώδεκα ώρες μέσα στο κρύο έξω από μεγάλες και γνωστές αλυσίδες καταστημάτων από το πρηγούμενο βράδι. Μόλις ανοίξουν οι πόρτες μετατρέπονται σε αφηνιασμένους καταναλωτές που εφορμούν μέσα στα καταστήματα συνήθως στις πέντε το πρωί σαν μην υπάρχει αύριο!

Είναι μια εικόνα που θα ήθελαν σίγουρα να αντικρύσουν κάποια στιγμή και οι ελληνικές εμπορικές αλυσίδες, όμως τα μεγέθη και οι τιμολογιακές διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Όχι ότι και εδώ δεν έχουμε τις ουρές μας, απλά είναι άλλα τα νούμερα και οι εγχώριες εκπτώσεις φθάνουν το πολύ μέχρι το 50%, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις αγγίζουν και το 70%.

Από σήμερα το πρωί στην Ελλάδα της κρίσης, τα mall, τα μαγαζιά και οι μεγάλες αλυσίδες ελπίζουν σε προσέλκυση καταναλωτών, με τις ελκυστικές τιμές που διαφημίζουν όλη την εβδομάδα μέσα από μεγάλες και έξυπνες καμπάνιες.  Όσο για τις τιμές, ναι μεν εμπεριέχουν καλές εκπτώσεις, δεν αγγίζουν επ’ ουδενί όμως αυτές της Αμερικής όπου η αξία χιλιάδων προϊόντων πέφτει ακόμη και στο 80% της αρχικής.

Παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρίες κάνουν λόγο για εκπτώσεις που φτάνουν το 70%, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί συνήθως σε προϊόντα που δεν «φεύγουν» με τίποτε, όπως μοντέλα κινητών τηλεφώνων που είναι σε stock. Οι εκπτώσεις σε νέα μοντέλα τηλεοράσεων κυμαίνονται από 20 έως 30% ενώ το ίδιο ισχύει και στις παιχνιδομηχανές, που λατρεύουν οι πιτσιρικάδες.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες στην Ελλάδα άνοιξαν από τις οχτώ το πρωί, αναμένοντας τους έχοντες να ξοδέψουν μια εργάσιμη μέρα, εν αντιθέσει με την Αμερική, την χώρα που γέννησε το φαινόμενο της «Black Friday», πριν από εξήντα πέντε χρόνια.

Εκεί όπου οι ουρές είναι ατέλειωτες ουρές, η αναμονή δώδεκα και πλέον ωρών δεδομένη, όπως και το ξενύχτι μέσα στο κρύο του Νοέμβρη. Είναι όμως τέτοιου εύρους οι εκπτώσεις ώστε έξω από πολύ γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, αφηνιασμένοι καταναλωτές εφορμούν μέσα μόλις ανοίγουν οι πόρτες, συνήθως στις πέντε το πρωί!

ΗΠΑ: Οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο»

Την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, αυτή που ακολουθεί την αργία της «Ημέρας των Ευχαριστιών» όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι έχουν αργία, εκτός από αυτούς που εργάζονται στα πολυκαταστήματα και στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Πρόκειται για την ημέρα που οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο» σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη, ειδικά όμως στις ηλεκτρονικές συσκευές και τα ρούχα με τιμές ακόμη και κάτω του κόστους!

Το συγκεκριμένο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και σε άλλες χώρες, όχι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, που εισήλθε στο παιχνίδι της «Μαύρης Παρασκευής» μόλις πρόπερσι.
Πρόκειται για την ημέρα που στο εξωτερικό οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο» σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη, ειδικά όμως στις ηλεκτρονικές συσκευές με τιμές ακόμη και κάτω του κόστους!
Στην χώρα μας υπάρχουν καλές προσφορές που δεν μπορούν όμως να συναγωνιστούν τις τιμές των γιγαντιαίων αλυσίδων στην Αμερική ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικά στις ΗΠΑ, οι εκπτώσεις είναι εξωφρενικές, αφού μια τηλεόραση που πριν την «Black Friday» είχε δυόμιση χιλιάδες δολάρια, την συγκεκριμένη ημέρα τιμάται χίλια ή ακόμη και εννιακόσια δολάρια!
Επίσης, το έθιμο δεν διαρκεί μόνο την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά για δύο Σαββατοκύριακα, δηλαδή τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται η καταναλωτική φρενίτιδα και οι τζίροι.
Το 2014 που σημειωτέον υπήρξε για πρώτη φορά πτώση των πωλήσεων, ο συνολικός τζίρος στην Αμερική εκείνο το τετραήμερο ήταν 50.900.000.000 δολάρια.

Από το χθες στο σήμερα

Από το 1952 που ξεκίνησε το «έθιμο» στην Αμερική η συγκεκριμένη ημέρα, σηματοδοτεί την αρχή της εποχής για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά πολυκαταστήματα ανοίγουν στις πέντε το πρωί-κάποια ακόμη και στις δύο τα ξημερώματα-για να υποδεχθούν τις ορδές των αφηνιασμένων καταναλωτών.
Οι τελευταίοι σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές μέσα στο κρύο, περιμένοντας να ορμήξουν κυριολεκτικά μέσα στα μαγαζιά και να ξετινάξουν τις πιστωτικές τους κάρτες, αγοράζοντας όσα περισσότερα μπορούν να κουβαλήσουν. Αυτό όμως κάποιες φορές έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Ήταν το ξημέρωμα της Μαύρης Παρασκευής του 2008 στη Νέα Υόρκη, με το κρύο να περονιάζει τα κόκκαλα και δύο χιλιάδες άτομα να περιμένουν έξω από το Wall Mart και να εκνευρίζονται όσο περνούσε η ώρα. Όταν η πόρτα της εισόδου του καταστήματος άνοιξε, όρμησαν μέσα σπάζοντάς την και παρασέρνοντας μαζί τους έναν 34χρονο υπάλληλο, τον οποίο κυριολεκτικά ποδοπάτησαν.
Η φρενίτιδα ήταν τέτοια, που όχι μόνο δεν σταμάτησαν να περνούν από πάνω του, αλλά δεν άφησαν τους συναδέλφους του να επέμβουν για να τον γλιτώσουν από την μάζα που εφορμούσε στο κατάστημα με ουρλιαχτά. Δεν κατάφεραν να τον σώσουν ούτε οι αστυνομικοί που κατέφτασαν στο σημείο, αφού η μάζα τους έσπρωχνε και τους απωθούσε.
Όταν μπήκαν όλοι μέσα ο νεαρός ήταν πλέον νεκρός...

Από την Αγγλία στην Ελλάδα

Στην Μεγάλη Βρετανία η «Μαύρη Παρασκευή» υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια και πέρυσι ο τζίρος άγγιξε το 1.500.000.000 λίρες.

Στην χώρα μας οι εκπτώσεις ακόμη και στις μεγάλες αλυσίδες δεν ξεπερνούν συνήθως το 40% σε συγκεκριμένα είδη, ενώ δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια το 80% έκπτωσης που έκανε πριν λίγα χρόνια στην Γερμανία η Apple. Τότε που όλα της τα προϊόντα σε προσφορά, εξαφανίστηκαν μέσα σε ελάχιστη ώρα από τους φρενιασμένους πελάτες, οι οποίοι όμως δεν ποδοπατήθηκαν, αλλά περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους, ως ψυχροί Γερμανοί.

Με την κρίση να δοκιμάζει την πάλαι ποτέ υγιή οικονομικά μεσαία τάξη τα τελευταία χρόνια, η δική μας «Μαύρη Παρασκευή» είναι σαφώς πιο φτωχή σε προσφορές από αυτές των άλλων χωρών.
Είναι δεδομένο όμως ότι υπάρχουν καλές προσφορές σε πολλά προϊόντα, τα οποία έχουν ήδη τσεκάρει αυτοί που σήμερα στήθηκαν από το πρωί για να μπουν πρώτοι μέσα και να «χτυπήσουν» το αντικείμενο του πόθου τους.

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Σασα

Τα περισσοτερα προιοντα εν ελλαδι στα μπλακ φραιντει ειναι εκπτωση 20 %. Εκπτωση που εχουν δλδ ολο το χρονο! Κι εξω γραφουν εως 70%. Απατη. Ευκαιρια για τους ελληνες μααγαζατορες να ξεφοορτωθουν τη σαβουρα τους.Ντροπη για την κοροιδια ,

άνευ σχολιων

Αυτός που γράφει το άρθρο, ας κάνει τον κόπο να το ξαναδιαβάσει πριν το δημοσιεύσει. η επανάληψη φράσεων για να γεμίσει το κείμενο είναι κουραστική!!!

μητσος μπαρκαρουτσος

οταν εχω ενα τηλ και δουλευει και ειναι μια χαρα δεν παω να αγορασω αλλο επειδη μου το λεει ο Κωτσοβολος οτι θα βρω αλλο μισοτιμης διοτι παλι θα δωσω λεφτα και θα παρω κατι που δεν χρειαζομαι.Το ιδιο ισχυει και για τα υπολοιπα τν ρουχα παπουτσια κλπ

τρεχατε ρεεε

τα Κινεζικα σκουπιδια σας περιμενουν στα ραφια.τρεχατε κοροιδα και απο αυριο θα τη βγαζεται με τυρόπιτα στα δυο.

!

κι εγω κι η γυναικα μου εργαζομαστε, δεν μας περισσεψαν ομως χρηματα να διαθεσουμε για αγορες στην μπλακ φραιντει .. ειχαμε αλλες προτεραιοτητες...απορουσα ποιοι μπορουν και πανε και ψωνιζουν.....η απορια μου λυθηκε βλεποντας τις φοτος με τα εφηβα που ψωνιζουν απο το υστερημα η περισεμμα των γονιων τους...

οι ουγκανοι της στοκαριας

πανε και παιρνουνε προιοντα δευτερης και τριτης ποιοτητας με εκπτωσεις της πλακας

Το μελλον του Ελλαντα

Τα γνωστα κακομαθημενα 18χρονα με το μαλλι κουρεμενα σαν ισοβιτες και κατι ψωνισμενες με βαμμενο μαλλι. Να χαιρεστε τα προτυπα σας μπαγλαμαδες

Καταλαβαίνω

ότι σαν συνταξιούχος (ή Δ.Υ.) δεν περνάει η ώρα, αλλά ίσως θα έπρεπε να βρεις κάτι πιο δημιουργικό να ασχοληθείς από το να κράζεις τις τρίχες των 18χρονων.

ΠΡΟΒΑΤΑ

Κατα τα αλλα υπαρχει κριση. Αλλα οταν βγει καποια προσφορα τρεχει χιλιαδες κοσμος για αγορες. Α ρε Ελληναρα μονο να κλεγεσαι μπορεις, θελεις και black friday ρε ΒΛΑΧΕ που την ηξερες απο χθες.

Για Black Friday

έχουμε λεφτά ! Για να πληρώσουμε το γιατρό , δεν μας περισσεύουν ! Όποιος έχει ακόμη φαιά ουσία , ας τη χρησιμοποιήσει για να διαλογιστεί ότι έχουμε πέσει θύματα πλύσης εγκεφάλου σε τέτοιο βαθμό , που να θεωρούμε ότι το γκατζετάκι , είναι πολυτιμότερο από τη ζωή και την υγεία μας !

@μόνο για γιατρούς..φόρους και δάνεια δεν υπάρχουν λεφτά!!!!

Τελικά όλοι οι Ελληναράδες (Τσυριζιψηφοφόροι σίγουραααα....) μια χαρά βρήσκουν λεφτά για χαζοψώνια αφού μας τα "ζάλισαν" δέκα μέρες τώρα όλα τα ΜΜΕ για την black Friday και μπουρμπούτσαλα....Μόνο να μην τους πείς να πληρώσουν καμμιά ΔΕΗ ή κανένα γιατρό...και φυσικά να τους πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι δάνεια και φόρους!!!!!!!!!

Πολύ το γενικεύεις

Που ξέρεις οτι όσοι ψωνίζουν δε πληρώνουν γιατρούς; Στις φωτό βλέπω σχεδόν μόνο νεολαία...δε νομίζω να χρειάζονται γιατρό και πολύ συχνά! Και τι σε κόφτει και κρίνεις το πόσο θα προσέξει ο καθένας την υγεία του; Γιατρός είσαι;

Κωστάκης

Ξεπάγιασα όλη τη νύχτα στο αντίσκηνο περιμένοντας απ' έξω από το κατάστημα όλη τη νύχτα για να πιάσω σειρά ώστε μόλις ανοίξει το πρωί να είμαι από τους πρώτους που θα αγοράσω το νέο smartphone που μπάνισα και το δίνουν από τα 1200 στα 900 ευρώ μιας και το προηγούμενο μοντέλο που είχα έχει πια παλιώσει και οι συμμαθητές μου με κοροϊδεύουν και με φωνάζουν αρχαίο. Αυτό βέβαια κόστισε κοντά 3 μισθούς στον παππού γιατί αν περιμένω από τους άνεργους γονείς μου σώθηκα. Για τους επόμενους μήνες λοιπόν ο παππούς ούτε θα τρώει, ούτε θα ζεσταίνεται, ούτε φάρμακα θα παίρνει. Δεν πειράζει όμως, έχει άλλωστε συνηθίσει έτσι τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου η Black Friday θέλει θυσίες ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

delivery_listeia

«Είχα πιει τσίπουρο, σταμάτησε το μυαλό μου» ανέφερε στην απολογία του ο 50χρονος ντελιβεράς, που αυνανιζόταν κατά την παράδοση παραγγελίας το προηγούμενο Σάββατο - Ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης

1
metanastes_varka1

Στη Χίο πέρασαν 40 άτομα και στη Σάμο 52 για το ίδιο διάστημα, από το πρωί της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τετάρτης - Στον καταυλισμό της Μόριας σήμερα κατοικούν 17.621 αιτούμενοι ασύλου

1
720_593981_b86ecb9096-9031d192275828a5

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο θα έρθουν πέντε υπερσύγχρονα τρένα και θα ακολουθήσουν σε 1,5 χρόνο τα υβριδικά - Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στις νέες τεχνολογίες σχεδιάζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Προγραμματίζονται 400 προσλήψεις