Πάτρα: 4.000 ευρώ για ηθική βλάβη και μετατροπή σε ευρώ για δάνειο σε ελβετικό φράγκο

patra_court

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο υποχρεώνει την τράπεζα να υποχωρήσει των θέσεών της και να προβεί στους απαιτούμενους υπολογισμούς της δανειακής σύμβασης από ελβετικό φράγκο σε ευρώ

Αποζημίωση, ύψους 4.000 ευρώ, για ηθική βλάβη επιδίκασε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών, σε μία απόφαση – σταθμό για δανειακή σύμβαση σε ελβετικό φράγκο. Το δικαστήριο υποχρεώνει την τράπεζα να δεχθεί την αποπληρωμή του δανείου σε ευρώ, καθώς και να συνυπολογίσει στο ίδιο νόμισμα όλες τις χρεώσεις.

Η υπ’ αριθμ. 524/2018 απόφαση, η οποία αποτελεί και πρωτοποριακή νομολογία εξαιτίας της χρηματικής ικανοποίησης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην υποχρέωση των τραπεζικών ιδρυμάτων να ενημερώνουν τους αντισυμβαλλόμενους σχετικά με τον κίνδυνο της επικείμενης διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι είναι αναδρομικά άκυροι οι Γενικοί Οροι Συναλλαγής της σύμβασης, εφόσον έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων μερών σε βάρος του καταναλωτή.

Το σκεπτικό

Η «δικαίωση» για τους δύο ενάγοντες, τη δανειολήπτρια και τον εγγυητή του δανείου, ήρθε, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει ηθική βλάβη «εξαιτίας της στενοχώριας και της ψυχικής ταλαιπωρίας που δοκίμασαν, λόγω της πλήρους επιρρίψεως σ’ αυτούς, εν αγνοία τους, από την εναγομένη του συναλλαγματικού κινδύνου, ο οποίος επήλθε μάλιστα, και της εντεύθεν διαψεύσεως των τυπικών και δικαιολογημένων προσδοκιών των εναγόντων ως προς την εξέλιξη της συναλλακτικής σχέσεως αυτών με την εναγομένη, την οποία εμπιστεύονταν, ότι δηλαδή, καταβάλλοντας τις συμφωνηθείσες μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις του τοκοχρεωλυτικού στεγαστικού δανείου ανελλιπώς, το ποσό της οφειλής τους θα μειώνεται και δεν θα αυξάνεται ένεκα μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού φράγκου, όπως όμως συνέβη».

Οπως άλλωστε αναφέρεται, ύστερα από 11 χρόνια ανελλιπούς μηνιαίας καταβολής των δόσεων, από το 2006 έως το 2017, η δανειολήπτρια κατάφερε για το αρχικό δάνειο των 65.000 ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2017 να είχε αποπληρώσει το συνολικό ποσό των 64.054,82 ευρώ, αλλά εξακολουθούσε να οφείλει ακόμη 25.018 ευρώ. Κι αυτό διότι από την αρχή του 2008 η ισοτιμία των δύο νομισμάτων κατέγραψε μεγάλη μείωση εις βάρος του ευρώ, ενώ ο δείκτης διακύμανσης, ο οποίος είχε παραμείνει περίπου σταθερός για τα προηγούμενα δεκαπέντε έτη, τριπλασιάστηκε.

Ελλιπής ενημέρωση

Κατά το σκεπτικό του δικαστηρίου, η κίνηση των δύο εναγόντων να μετατρέψουν με πρόσθετη σύμβαση το αρχικό στεγαστικό δάνειο από το νόμισμα του ευρώ σ’ εκείνο του ελβετικού φράγκου έλαβε χώρα δίχως εκείνοι να ενημερωθούν «ως προς τον συναλλαγματικό κίνδυνο της ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού φράγκου με τρόπο κατανοητό για τους ενάγοντες, διότι οι τελευταίοι δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία αναφορικά με συναλλαγές σε ξένο νόμισμα, δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις ως προς τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και γενικότερα ενασχόληση με εξειδικευμένες τραπεζικές συμβάσεις, όπως έτερα δάνεια ή επενδύσεις, ούτε έχουν περιουσία ή εισοδήματα σε ελβετικά φράγκα».

Τέλος, επισημαίνεται πως η συμπεριφορά της τράπεζας να μην ενημερώσει με τον τρόπο που όφειλε τη δανειολήπτρια είχε ως αποτέλεσμα η τελευταία να ζημιωθεί. Ειδικότερα, αναφέρει το δικαστήριο πως συνεπεία «της παράνομης και υπαίτιας συμπεριφοράς» της τράπεζας, η οποία επέβαλε, ως προμηθεύτρια του δανειακού τραπεζικού προϊόντος σε ξένο νόμισμα, από βαριά αμέλεια στους ενάγοντες καταναλωτές τους άκυρους ως καταχρηστικούς και δη αδιαφανείς ΓΟΣ, δίχως επιπροσθέτως να εκπληρώσει, ένεκα βαριάς αμέλειας των υπαλλήλων αυτής, αφενός την προπεριγραφείσα προβλεπόμενη από το άρθρο 2 Ν. 2251/1994, την υπ’ αριθμόν 2501/2002 ΠΔΤΕ και την αρχή της καλής πίστεως υποχρέωσή της προς πλήρη και προσήκουσα σχετική προσυμβατική ενημέρωση των εναγόντων καταναλωτών και αφετέρου την πηγάζουσα από την καλή πίστη υποχρέωση της εναγομένης περί της προστασίας της περιουσίας και των εννόμων συμφερόντων των τελευταίων ως ασθενέστερων συμβαλλομένων».

Πηγή: www.patrastimes.gr

ΣΧΟΛΙΑ (2)

αρης

Οι τραπεζες σωθηκαν απο την μειωση μισθων και συνταξεων. Το 80% των δανειοληπτών θα μπορουσαν να πληρώνουν τα δανεια τους αν δεν μειωνόταν ο μισθος ή η συνταξη τους. Τα κοματα όμως λόγω των δικών τους χρεών και προσωπικών σχέσεων- δανείων έσωσαν τις τράπεζες και γαμ#σ#ν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λαό (δανειοληπτες και μη)

Χαίρομαι

Αλλά θα χαιρόμουν διπλά αν το δικαστήριο έριχνε τα 4000 στον τότε δντή και στο όποιον υπάλληλο δανείων μίλησε με τους καταναλωτές. Φυσικά έχουν μεγάλη ευθύνη και οι δανειολήπτες διότι τι δουλειά είχαν να πάρουν δάνειο σε φράγκο; Αν δε, είναι άσχετοι τελείως στα οικονομικά τι δουλειά είχαν να πάρουν δάνειο γενικά αφού είναι ΑΝΗΛΙΚΟΙ στα οικονομικά. Για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι τη ζημιά θα την πληρώσουμε πάλι εμείς οι πολίτες και όχι βέβαια οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lefed-1

Την επιτυχία της ελληνικής αποστολής κάνει μεγαλύτερη το γεγονός ότι στην άσκηση παίρνουν μέρος επαγγελματίες των επίλεκτων σωμάτων του στρατού με μέσο όρο ηλικίας σαφώς πολύ μικρότερο από αυτό των 40 χρόνων των μελών της ΛΕΦΕΔ

folegandros-gata

Σε βάρος των δύο μαθητών έχει σχηματιστεί δικογραφία - Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου ζήτησε να επιβληθεί και πρόστιμο 30.000 ευρώ στον γονέα του ενός εκ των παιδιών

tatsopoulos_ar

Ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής περιέγραψε για πρώτη φορά στην εκπομπή «ΑΥΤΟΨΙΑ» και τον Αντώνη Σρόιτερ τις δραματικές στιγμές που έζησε με την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του - Οι δύσκολες αποφάσεις στο δρόμο για το Ιπποκράτειο, το 5ωρο χειρουργείο «χωρίς περιθώριο λάθους» και το κλάμα όταν αντίκρισε για πρώτη φορά την γυναίκα του στη ΜΕΘ

24069958_lie

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, μετανάστης κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ζήτησε βοήθεια - Στις έρευνες παίρνουν μέρος  δύο περιπολικά πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα περιπολικό σκάφος της Frontex καθώς και ένα ελικόπτερο της Frontex

2