Η κρίση άλλαξε την διατροφή των Ελλήνων – Μειώσαμε το φαγητό κατά 15%

Την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι Έλληνες τρώνε κατά 10% περισσότερα όσπρια για πρόσληψη πρωτεϊνών, ενώ μείωσαν το μοσχάρι κατά 24% και το αρνί-κατσίκι κατά 25% - Αύξηση κατανάλωσης σε ζυμαρικά και ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα για πρόσληψη υδατανθράκων - Μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20%

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται την τελευταία οκταετία λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου το ΙΕΛΚΑ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, καθώς το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, συνολικά καταγράφεται μία μείωση στην αξία των αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου-ποσότητας των αγορών είναι της τάξης του 15%. Αυτό αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι 19 από τις 26 κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει στην έρευνά το ΙΕΛΚΑ, παρουσιάζουν μείωση στην ποσότητα που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010, ενώ 20 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στην αξία που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010.

Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται σε συγγενικές ομάδες τροφίμων. Ειδικότερα, φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% από 15 σε 16,6 κιλά, και τα πουλερικά αύξηση κατά 9% από 36,4 σε 39,5 ενώ ακριβότερες επιλογές παρουσιάζουν μείωση, όπως π.χ. το μοσχάρι κατά 24% από 47,6 κιλά σε 35,9 και το αρνί-κατσίκι κατά 25% από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά. Αντίστοιχα καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα. Στις θετικές κατευθύνσεις προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές καταγράφεται η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43%. Αντίθετα στις αρνητικές κατευθύνσεις καταγράφεται τόσο η μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, όσο και η μείωση στα γαλακτοκομικά, με μείωση 14% για το γάλα και 24% για το τυρί, αλλά και μείωση για το ελαιόλαδο κατά 18%.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν και οι αλλαγές στην μέση τιμή την οποία πληρώνει ο καταναλωτή. Σύμφωνα με την έρευνα, 15 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στη μέση τιμή ανά μονάδα μέτρησης την οποία πληρώνει ο καταναλωτής, κάτι το οποίο οφείλεται τόσο στις αλλαγές στις τιμές των προϊόντων όσο και στις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών, όπως στροφή προς φθηνότερα προϊόντα στην ίδια κατηγορία ή αξιοποίηση των προσφορών και εκπτώσεων που παρέχουν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και η βιομηχανία τροφίμων. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο ΦΠΑ στα τρόφιμα αυξήθηκε για τα περισσότερα τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 13% από το 2015 και για αρκετά τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 24% από το 2016, ενώ άλλα προϊόντα όπως ο καφές και τα οινοπνευματώδη αύξησαν την τιμή τους λόγω ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που προϊόντα όπως το κρασί και καφές παρουσιάζουν τόσο σημαντικές αυξήσεις στη μέση τιμή 26% και 22% αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία ανταπόκριση της αγοράς στις διατροφικές συνήθειες, καθώς σε κατηγορίες όπως π.χ. τα ζυμαρικά η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 14% στην αγορασθείσα ποσότητα, η μέση τιμή αγοράς παρουσίασε μείωση κατά 13% από 1,86 ευρώ/κιλό σε 1,62 ευρώ/κιλό.

Οι αλλαγές στις μέσες τιμές των τροφίμων ξεκαθαρίζουν σε ένα βαθμό το τοπίο αν κάποια αλλαγή οφείλεται σε διατροφική τάση ή αγοραστική τάση λόγω π.χ. μειωμένου εισοδήματος. Έτσι καταγράφεται ότι η μείωση στις αγορές φρούτων και λαχανικών είναι περισσότερο διατροφική τάση, καθώς η μέση τιμή παρουσιάζει μείωση κατά 5% και 8% αντίστοιχα. Πρακτικά δηλαδή οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές αυτών των προϊόντων από επιλογή και όχι λόγω τιμής, είτε λόγω αλλαγών στη διατροφή, είτε λόγω περικοπής σπατάλης πιθανώς

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων μαζί με τις έρευνες καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ καταγράφουν μια συνολική τάση αλλαγής της διατροφής των καταναλωτών. Περίπου 4 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι το 2017 άλλαξαν τη διατροφή τους. Η συγκεκριμένη τάση είναι εντονότερη στις μικρότερες ηλικίες. Το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν αποκλειστικά την μεσογειακή κουζίνα μειώνεται όλο και περισσότερο καθώς μικραίνει η ηλικία και ειδικά στις ηλικίες κάτω των 35 ετών το ποσοστό που επιλέγει την ελληνική διατροφή πέφτει κάτω από το 50% με τους νέους να επιλέγουν την ποικιλία από διαφορετικές κουζίνες. Πρόκειται για μία παγκόσμια τάση, η οποία σχετίζεται και με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, εργαλεία που διευκολύνουν τη διάχυση πληροφοριών από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Αυτό καταγράφεται και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι νέοι καταναλωτές σε διάφορες πηγές επίδρασης-πληροφόρησης για τη διατροφή τους. Ένας στους δύο εμπιστεύεται τους γονείς-οικογένεια ως πηγή πληροφόρηση, ακολουθεί η τηλεόραση με ποσοστό 24%. Τα social media με 16% και σε άλλες πηγές του διαδικτύου με 11% καταγράφουν τη σημασία των ψηφιακών μέσων.

Μία άλλη πτυχή της πολυκαναλικής λήψης πληροφοριών σε σχέση με τη διατροφή είναι η κατανόηση του στόχου και των αιτιών των επιλογών της διατροφής. Ο βασικός λόγος επιλογής τροφών είναι οι ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Το 56% του κοινού επιλέγει τροφές με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του και το 57% ψάχνει ενεργά για πληροφορίες σε σχέση με τις τροφές. Το 63% δηλώνει ότι γενικά προσέχει τη διατροφή του, αλλά αντίθετα το 50% καταγράφει αρνητικές συνήθειες όπως το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων. Τέλος το 69% επιλέγει εποχικά φρούτα και λαχανικά, αναδεικνύοντας ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική αγορά τροφίμων. Οι τάσεις αυτές έρχονται βέβαια σε αντίθεση με την επίδραση που άσκησε και ασκεί η οικονομική κρίση, καθώς από τη μία πλευρά ο καταναλωτής προσπαθεί να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη πιο υγιεινή διατροφή, αλλά από την άλλη πλευρά προσπαθεί να εξισορροπήσει τις επιλογές του με το διαθέσιμο εισόδημα που έχει.


Δείτε βίντεο: Η κρίση άλλαξε την διατροφή των Ελλήνων – Μειώσαμε το φαγητό κατά 15%
Η κρίση άλλαξε την διατροφή των Ελλήνων – Μειώσαμε το φαγητό κατά 15%

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Κωστας

Ποιος γνωριζει τι μας περιμενει ακομα. Συνεχως χειροτερα, δυστυχως.

Αμωρφοτως Αιλυνας 🇬🇷

Δεν πειράζει, ο Ελληναρας χορταίνει με ήλιο, τι να το κάνει το φαγητό; 😂

@

Το ότι αυξήσαμε την κατανάλωση στα όσπρια κατά 10 % νομίζετε ότι είναι καλό ; Θα το δουν οι τροικανοί και θα μας βάλουν φόρο "έκλυσης μεθανίου & CO2" απο το έξτρα κλανίδι !

Μιλάς εκ πείρας;

Επειδή είσαι "πανέξυπνος" και "χωρατατζής" 100% αύξηση της φορολογίας μόνο για σένα προσωπικά.

Ανδρέας ο εργαζόμενος

Ναι αλλά αυξήσαμε τα σουβλάκια και τον φρέντο ντελίβερυ. Γι'αυτό γεμίσαμε σαπιοκοιλιάδες και χοντροκώλες.

Λούλης

Ε και τι. Το γαϊδουράκι της Σαντορίνης είσαι; Στην πλάτη σου τους κουβαλάς όλους αυτούς;

Νεοδημοκράτης με υπαρξιακό πρόβλημα

Όποιος έχει πάει φαντάρος (όχι "στρατιώτης", μην κοροϊδευόμαστε), ξέρει ότι πετάγονται ΤΟΝΟΙ φαγητού κάθε μέρα στα σκουπίδια. Κατά τ'άλλα, "ο κόσμος πεινάει". Το ίδιο κι από τα Hot-spots που, άμα δεν είναι το φαγητό Halal, οι "κατατρεγμένοι απ'τον πόλεμο και την πείνα πρόσφυγες" το σβουρίζουν στα σκουπίδια, όπως ο Κλεομένης το κέηκ: Ζββίιιουνν!

Νεοδημοκράτης xωρίς υπαρξιακό πρόβλημα

Πολύ κακομοιριά βγάζεις ρε αδερφάκι μου... Ηρέμησε λίγο!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Έτσι πρέπει! Καλό είναι να τρώμε τα απαραίτητα για την υγεία μας και να γυμναζόμαστε. Όχι να καταβροχθίζουν Ε σα βόδια. Πάντως πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να παίρναμε κουπόνια για το φαγητό όπως στα πρώην σοσιαλιστικα κράτη.

Λούλης

Μπα. Νταβατζή στο στομάχι του θα σε βάλει ο άλλος;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Τι έγινε ρε Λούλη, σε ήξερα για θαυμαστή του υπαρκτού σοσιαλισμού

Λούλης

Εγώ πάντως μια ζωή με ήξερα για γιαλαντζί Αριστερό. Ξέρεις, από εκείνους με την δεξιά τσέπη ντεεεε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Δεν έχει σημασία τι τσέπες εχεις, αλλά σε ποια ιδεολογία πιστευεις

roussel

αυτό είναι το πρόβλημα της δημοκρατίας,ζωντόβολα σαν και εσένα να έχουν φωνή.

katerina

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΛΑΚΗ ΧΑΛΑΛΙ Η ΔΙΑΙΤΑ!

123

Ετσι θα τρωμε πιο υγιεινα, θα ζουμε περισσοτερο, το ασφαλιστικο θα επιβαρυνθει κι αλλο, θα φτωχυνουμε ακομα περισσοτερο, θα τρωμε ακομα πιο υγιεινα κλπ Δεν συμφερει. Καλιο πλουσιοι και με προβληματα υγιειας παρα φτωχοι και υγιεις

@

Ποιά είναι τα υγιεινά? Το ρύζι και τα μακαρόνια? Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος ανεξαρτητα της οικονομικής κατάστασης του δεν τρώει καθόλου υγιεινά. Πιστέυει σε ηλιθιότητες πχ διατροφικές πυραμίδες που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις και τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

@15/10/2018, 15:14

Μια χαρά είναι το ρύζι και τα μακαρόνια! Αρκεί να είναι ολικής αλέσεως.

Euru

Έβγαλα καρκίνο και έχασα 15 κιλά μονομιάς.

nik

και ενας λογος μπορει να ειναι οτι έχει πεσει κατα πολυ και η ποιοτητα της διατροφης. ζουμε ολοι μας με παλιοπραγματα ιδιωτικης ετικετας. καλο αγωνα σου ευχομαι και περαστικα σου

Euru

Ευχαριστω.

ΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ήταν 13 Οκτωβρίου 1904 στη Στάτιστα της Καστοριάς οπου ο Παύλος Μελάς έπεσε νεκρός Το τουρκικό απόσπασμα είχε πάρει πληροφορίες από τους κομιτατζήδες. ..... Το παλληκάρι είχε αφήσει τα σαλόνια των Αθηνών και ήλθε για τρίτη φορά στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία. Ήλθε να στηρίξει τους εντοπίους Έλληνες αγωνιστές κατά της προπαγάνδας της Βουλγαρικής Εξαρχίας και κατά της ένοπλης βίας των κομιτατζήδων. Ο Ίων Δραγούμης ξεσήκωσε τον Παύλο. Και ο θάνατος του Παύλου Μελά αφύπνισε την ελληνική κυβέρνηση και τον απανταχού Ελληνισμό. Όλοι έμαθαν ότι στη Μακεδονία η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ελληνική, αλλά οι Βούλγαροι εθνικιστές σχεδίαζαν να διαδεχθούν τους Οθωμανούς Τούρκους. Η ψευδοεπανάσταση του Ίλιντεν, στις 20.7.1903, είχε δείξει ξεκάθαρα τους στόχους της βουλγαρικής ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση). Με τα ίδια ακριβώς αρχικά, ΒΜΡΟ στη βουλγαρική και στις άλλες σλαβικές γλώσσες, ονομάζονται σήμερα δύο κόμματα: Το ένα αποτελεί την αντιπολίτευση στα Σκόπια. Το δεύτερο συγκυβερνά στη Σόφια. Σε όλη τη διάρκεια του Αγώνος η διαμάχη ήταν μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων με παρεμβαίνοντες κατά καιρούς τους Τούρκους στρατιώτες. Σε κανένα επίσημο ή ανεπίσημο έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά σε «μακεδονικό έθνος».

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

exxon

Η Τουρκία παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, δεν προσέγγισε καν το τεμάχιο 10, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να επαναλάβει τα όσα έπραξε στο τεμάχιο 3 παρεμποδίζοντας με πολεμικά πλοία την γεώτρηση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ

4