Οι ληστές με τα μακρυμάνικα: Η αστυνομία τους παρακολουθούσε κι αυτοί λήστεψαν μάνα και γιο στον Άλιμο

Οι ληστές με τα μακρυμάνικα: Η αστυνομία τους παρακολουθούσε κι αυτοί λήστεψαν μάνα και γιο στον Άλιμο

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δύο σκληροί Αλβανοί ληστές φέρεται να έχουν διαπραξει 15 ληστείες στη Βουλιαγμένη τη Βάρη και τη Γλυφάδα ενώ από την παράνομη δράση τους το οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε 200.000 ευρώ  - Ο ένας μάλιστα είχε αποφυλακιστεί το 2017

astuynomia01
Τους παρακολουθούσε η Αστυνομία ως το δίδυμο που εισέβαλε σε σπίτια στα νότια προάστια και αυτοί κάτω από τη μύτη των διωκτών τους, μπούκαραν σε οικία στον Άλιμο και με τα πιστόλια απείλησαν μητέρα και γιο για να τους ληστέψουν. Πρόκειται για ένα δίδυμο σκληρών Αλβανών κακοποιών, οι οποίοι είχαν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας, ο ένας μάλιστα είχε αποφυλακιστεί το 2017 και ξαναρίχτηκε αμέσως στην παρανομία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι ληστές με τα μακρυμάνικα (συνήθιζαν να φοράνε μπλούζες με μακριά μανίκια και γάντια ακόμη και το καλοκαίρι) φέρεται να έχουν διαπραξει 15 ληστείες στη Βουλιαγμένη τη Βάρη και τη Γλυφάδα ενώ από την παράνομη δράση τους το οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε 200.000 ευρώ. Στο παρελθόν ο 34χρονος και ο 45χρονος καθώς και ένας 31χρονος συνεργός τους ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται είχαν συλληφθεί για πολλές για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, είχαν περάσει από τις φυλακές ενώ ο 45χρονος είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και πλαστογραφία. Μάλιστα ένα από τα θύματα του διδύμου ήταν και ο τραγουδιστής Λευτέρης Πανταζής.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η έρευνα της Αστυνομίας ξεκίνησε το 2017 και ενώ είχαν σημειωθεί τέσσερις ληστείες σε ΟΠΑΠ Play στα νότια προάστια, λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκιση του ενός εκ των δύο Αλβανών.

Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας:

Η υπόθεση, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες στα Νότια προάστια της Αττικής.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκληματών Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, αστυνομικοί της οποίας πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 21-09-2018, σε περιοχή της Αττικής, όπου συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 34 και 45 ετών αντίστοιχα. Για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκε ένας ακόμη συνεργός τους (31) ετών, ο οποίος και αναζητείται.

Ο εντοπισμός και η σύλληψη των εμπλεκόμενων, επετεύχθη στο πλαίσιο ειδικών δράσεων και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, μέσω ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών δεδομένων, εξακρίβωσης χώρων, στοιχείων ατόμων και δημιουργίας ατομικών προφίλ (profiling). Σημειώνεται ότι κατά την επιχείρηση σύλληψής τους, οι δράστες προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ δεν δίστασαν ακόμα και να εμβολίσουν το όχημα των αστυνομικών, μέχρι να ακινητοποιηθούν και να συλληφθούν.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για – τα κατά περίπτωση αδικήματα – της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης ληστειών, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, πλαστογραφιών κατά συρροή και κατά συναυτουργία και απόπειρες ληστειών , για αντίσταση και για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκληματών Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω συλληφθέντες και οι συνεργοί τους, τουλάχιστον από το μήνα Μάρτιο του έτους 2018, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, που επιδίωκε τη διάπραξη κακουργημάτων και συγκεκριμένα διαρρήξεων και ενόπλων ληστειών, στοχεύοντας κυρίως σε οικίες, διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων, κυρίως στην Βουλιαγμένη, τη Βάρη και τη Γλυφάδα.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της ομάδας, καθώς και τη συμπεριφορά των μελών τους, προέκυψε ότι ενεργούσαν άκρως επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα. Είχαν φροντίσει να προμηθευτούν υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών των προσώπων τους, όπως κουκούλες, μαντίλια, καπέλα τύπου τζόκεϊ, ενώ φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη στα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων και να καθιστούν με αυτόν τον τρόπο δυσχερή την ταυτοποίηση τους και τη διασύνδεση τους με τις συγκεκριμένες πράξεις.

Εισέρχονταν στις οικίες παραβιάζοντας συνήθως είτε τα παράθυρα, είτε τις μπαλκονόπορτες και με την απειλή όπλων, ακινητοποιούσαν τους ενοίκους και αφαιρούσαν κοσμήματα και τιμαλφή ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ όταν αυτό καθίστατο εφικτό αφαιρούσαν ακόμη και τα οχήματα των θυμάτων τους .

Οι ώρες που επέλεγαν τα μέλη της οργάνωσης να δράσουν ήταν κυρίως οι πρώτες πρωινές, ενώ για την μετάβαση και διαφυγή τους, από και προς τους χώρους των ληστειών, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα στα οποία είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες, που αντιστοιχούσαν σε οχήματα ίδιας μάρκας, μοντέλου και χρώματος με τα κλεμμένα, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό να μην κινούν υποψίες.

Επιπλέον, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του έτους 2017, είχε διακριβωθεί η δράση δύο ατόμων που εισέρχονταν σε καταστήματα ψυχαγωγικών παιγνίων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Με την απειλή όπλων, αφού ακινητοποιούσαν υπαλλήλους και πελάτες, αφαιρούσαν χρήματα από τα καταστήματα, καθώς και χρήματα, συσκευές κινητών τηλεφώνων και προσωπικά αντικείμενα από τους υπαλλήλους και πελάτες. Τα άτομα αυτά κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας καπέλο τύπου τζόκεϊ, φούτερ με κουκούλα και μαντήλι.

Από την συνδυαστική έρευνα των συγκεντρωθέντων στοιχείων, διακριβώθηκαν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των δραστών, και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία προέκυψε ότι στις συγκεκριμένες ληστείες συμμετείχε ο 34χρονος συλληφθείς, μαζί με έναν εκ των αγνώστων συνεργών του.

Από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας, τα μέλη της ομάδας φαίνονται να ενέχονται σε οκτώ (8) ληστείες και δύο (2) διαρρήξεις σε οικίες, τέσσερις (4) ληστείες σε καταστήματα τεχνικών – ψυχαγωγικών παιγνίων και μία ακόμη κλοπή οχήματος, ενώ εκτιμάται η συμμετοχή τους σε δεκάδες ακόμη ληστείες και διαρρήξεις.

Η έρευνα συνεχίζεται για τη διακρίβωση όλου του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης και τον εντοπισμό των συνεργών τους που αναζητούνται. Το οικονομικό όφελος που μέχρι στιγμής διαπιστώθηκε ότι αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 200.000 €.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, και αυτοκίνητα, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

- δυο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες,
- τρία (3) πιστόλια, το ένα με σιγαστήρα,
- δύο μαχαίρια,
- το χρηματικό ποσό των 5.820 ευρώ,
- πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
- δύο ζευγάρια πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας,
- πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
- κουκούλες full - face και γάντια,
- πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών και παλαιών νομισμάτων,
- δύο ηλεκτρικούς εκκενωτές (tazer) και ένα σπρέι πιπεριού,
- ποσότητα ναρκωτικών ουσιών,
- πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και τηλεφωνικών συνδέσεων,
- πλαστές ταυτότητες και άδειες οδήγησης αλλοδαπών αρχών.

Οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοιου είδους εγκλήματα, όπως κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες, ενώ έχουν εκτίσει πολυετείς ποινές φυλάκισης σε διάφορα καταστήματα κράτησης της χώρας. Επιπλέον, ο 45χρονος έχει κατηγορηθεί και για απόπειρα ανθρωποκτονίας και πλαστογραφίες.


Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης