Συγκροτήθηκε η 11μελής Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων

epitr_09

Έργο της Επιτροπής αυτής είναι η αξιολόγηση, η τιμολόγηση και η αποζημίωση φαρμάκων

Στελεχώθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (Ηealth Τechnology Αssessment, H.T.A.), έργο της οποίας είναι η αξιολόγηση, η τιμολόγηση και η αποζημίωση φαρμάκων. Η σύσταση του ανεξάρτητου φορέα για την αξιολόγηση της καινοτομίας, φαρμακευτικής καταρχάς και ιατροτεχνολογικής σε δεύτερη φάση, είναι μνημονιακό προαπαιτούμενο. Μάλιστα, η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελεί τη δεύτερη από τις τρεις επιτροπές που προβλεπόταν στο νόμο με τα προαπαιτούμενα (έχει ιδρυθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και εκκρεμεί η Επιτροπή Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα).

Επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων είναι ο κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Θετικής λίστας (αποζημίωσης φαρμάκων).

Η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι 3ετής. Ειδικότερα, τα μέλη της είναι τα εξής:

1. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

2. Τεκτονίδου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια που υπηρετεί στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) – Γ.Ν.Α « ΛΑΪΚΟ», που αναλαμβάνει και Αντιπρόεδρος.

3. Αλεξίου-Χατζάκη Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

4. Αποστολίδου Ειρήνη, Ιατρός, Άμισθη Επιστημονική Συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

5. Καραγιάννη Θωμά, Ιδιώτης Ιατρός ειδικότητας Παθολογίας.

6. Καστανιώτη Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου.

7. Πάνα Ζωή-Δωροθέα, Ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, Κλινικός Αξιολογητής στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ).

8. Παπαζήσης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ψυχίατρος.

9. Σούλης Γεώργιος, Ιδιώτης – Ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής.

10.Φλωρδέλλης Χριστόδουλος, Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

11. Χάιδιτς Άννα-Μπεττίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής-Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζεται, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μπορεί να συμμετέχει το εκάστοτε τακτικό μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση που έχει διορίσει η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς και ένας εκπρόσωπος από ΗΔΙΚΑ. Οι παραπάνω δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα λειτουργούν συμβουλευτικά επί ζητημάτων τεχνικής υποστήριξης.

Στη γραμματειακή υποστήριξη θα βρίσκονται οι εξής:

Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.),

Σπυριδούλα Χαλικιοπούλου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού, υπάλληλος του ΚΥ Ιθάκης

Ελένη Νικολοπούλου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Αθανασία Γεροστάθου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, που υπηρετεί σε θέση Προϊσταμένης του Τμήματος Εφαρμογής και Συντονισμού της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Στην Υπουργική Απόφαση σύστασης της Επιτροπής γίνεται αναφορά στη συνδρομή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων – αξιολογητών στο έργο της, οι οποίοι θα επιλέγονται μεταξύ των καταχωρημένων σε ειδικό κατάλογο που τηρείται στον Ε.Ο.Φ., ως πιστοποιημένοι σε σχέση με την επιστημονική εξειδίκευσή τους. «Στο πλαίσιο κάθε ενεργούμενης αξιολόγησης, οι εξωτερικοί αξιολογητές επιλέγονται με κριτήριο την επιστημονική ειδίκευση τους και τις αποδεδειγμένες επιστημονικές ικανότητές τους στη θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει το υπό αξιολόγηση φάρμακο. Η Επιτροπή Αξιολόγησης μπορεί να αναθέσει την προεισήγηση για την αξιολόγηση του φαρμάκου και σε πανεπιστημιακούς ή ερευνητικούς φορείς» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ebouka_sygk

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν απαντήσεις για τον θάνατο του μετανάστη από τη Νιγηρία – Σύμφωνα με την αστυνομική αναφορά, ο μετανάστης προσήχθη και πέθανε μέσα στο τμήμα από πνευμονικό οίδημα

nosokomeio_esoteriko_main

Μωράκι τεσσάρων μηνών μεταφέρθηκε, σε κρίσιμη κατάσταση, στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, και εξέπνευσε λίγο αργότερα - Νωρίτερα την Πέμπτη, ένα βρέφος μόλις ενός έτους είχε ξεψυχήσει στην αγκαλιά των γονιών του, στο χωριο Μεγάλο Ελευθεροχώρι

vasilis_kokkinos

Σήμερα τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του Βασίλη Κόκκινου στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτου, στο Κολωνάκι - Ανάμεσα στους παριστάμενους, η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Βίκη Σταμάτη

xartis

Η νέα ψυχρή  εισβολή αναμένεται  από το Σάββατο  - Χιόνια ακόμη  και στην Αττική - Πτώση της θερμοκρασίας  έως 12 βαθμούς Κελσίου - Θυελλώδεις άνεμοι έως 10 μποφόρ στα πελάγη  - Μέχρι πότε θα διαρκέσει η κακοκαιρία Ωκεανίς

6