Στον ανακριτή σήμερα ο Μπαρμπαρούσης – Τι προβλέπεται για την περίπτωση του πρώην βουλευτή της ΧΑ

mparmparousis-apologia

Απολογείται για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, αφού κάλεσε από το βήμα της Βουλής τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να προβεί στη σύλληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας απολογείται σήμερα στον ανακριτή ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής
, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό
, κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να προβεί στη σύλληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην, πλέον, βουλευτή της Χρυσής Αυγής (διεγράφη αργότερα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ) είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, έπειτα από έρευνα -εξπρές που διενεργήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή. Αξίζει να σημειωθεί πως για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης και ως εκ τούτου οι εισαγγελικές αρχές μπορούσαν να κινηθούν αυτοβούλως.

Και ενώ οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στην απαγγελία της κακουργηματικής κατηγορίας σε βάρος του Κ. Μπαρμπαρούση, εκείνος προτίμησε όχι μόνο να μην παραδοθεί στις αρχές αλλά να αποφεύγει και τους τους αστυνομικούς που τον καταδίωξαν, οδηγώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην εθνική οδό. Τελικά, συνελήφθη προχθές Δεύτερα σε σπίτι στο Πάτημα Χαλανδρίου και κατά τη διάρκεια της κράτησης του στη ΓΑΔ εν όψει της σημερινής του απολογίας στον ανακριτή...τα πήρε όλα πίσω.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής της ΧΑ έκανε λόγο για λεκτικές υπερβολές του και άκομψη φρασεολογία, δηλώνοντας παράλληλα τον απόλυτο σεβασμό του - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - στο Σύνταγμα, το Δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεμελιώδεις θεσμούς. Θέση που αναμένεται να αποτελέσει και τον «πυρήνα» της υπερασπιστικής του γραμμής σήμερα ενώπιον του ανακριτή.

«Σε μικρό μέρος της ομιλίας μου κατά τη διάρκεια ασκήσεως των καθηκόντων μου στην Ολομέλεια της Βουλής την 16η.06.2018 ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης» ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο Κ. Μπαρμπαρούσης και προσέθετε: «Η πρόθεσή μου ήταν στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή μου να θέσω κατά τρόπο εμφατικό το ζήτημα της ευθύνης συγκεκριμένων κρατικών οργάνων από τη λήψη αποφάσεων, που κατά την πολιτική μου άποψη, θα ήταν αφ΄ ενός ζημιογόνα για τα εθνικά συμφέροντα και αφ΄ ετέρου προϊόν επιβολής των εντολών του διεθνούς παράγοντα επί μιας ενδοτικής και αντιπατριωτικής κυβερνητικής στάσης».

Μάλιστα, με τη δήλωσή του ο πρώην βουλευτής της ΧΑ δήλωνε αφενός πως η ανάκληση της φρασεολογίας αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή του και όχι φοβική αντίδραση και πως είναι πρόθυμος να την επαναλάβει και από το βήμα της Βουλής, «ώστε να συντελεσθεί ποιοτικά ισοβαρής αποκατάσταση της τάξεως των πραγμάτων».


Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για Μπαρμπαρούση


Αμέσως μετά την απολογία του κατηγορουμένου, ανακριτής και εισαγγελέας σε διάσκεψη θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του αντιμετώπιση, αν δηλαδή θα αφεθεί ελεύθερος ή όχι. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσουν ανακριτής και εισαγγελέας για τον Κ. Μπαρμπαρούση, η ανάκριση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Όταν η ανακριτική έρευνα ολοκληρωθεί η δικογραφία που θα έχει σχηματιστεί θα διαβιβαστεί στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει με βούλευμά του αν ο πρώην βουλευτής θα πρέπει ή όχι να παραπεμφθεί σε δίκη.

Εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί στο ακροατήριο και αποδεχθεί κατά την ακροαματική διαδικασία ότι πράγματι ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής τέλεσε το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, μπορεί να του επιβάλλει κάθειρξη (δηλαδή φυλάκιση άνω των πέντε ετών) όχι όμως ισόβια.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως πως το «πράσινο φως» για συλλήψεις βουλευτών σε περίπτωση που διαπράττουν κακουργήματα (χωρίς δηλαδή να απαιτείται η άρση της βουλευτικής τους ασυλίας) είχε ανάψει από ο 2012 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Σε εγκύκλιό του, ο κ. Τέντες επισήμανε πως είναι δυνατή η επ’ αυτοφώρω σύλληψη βουλευτών, όταν διαπράττουν κακουργήματα. Μάλιστα, με βάση αυτή τη εγκύκλιο είχαν γίνει και συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής.

Να σημειωθεί τέλος, πως και το άρθρο 62 του Συντάγματος ορίζει πως δεν απαιτείται άδεια της Βουλής (άρση ασυλίας) για τα αυτόφωρα κακουργήματα που μπορεί να διαπράξουν οι βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ (62)

Ork

Το αυγό έκανε την κότα

Γιάννης Κ

Ακόμη ένα ανυπόστατο κατηγορητήριο για τον ίδιο λόγο όπως και της ίδιας της πράξεως, το θεαθήναι. Η απλή έκκληση ή προτροπή, άντε να δούμε πώς θα στοιχειοθετηθεί σε προπαρασκευαστική πράξη, τι στιγμή που το αποτέλεσμα θίγει ήδη τον κατηγορούμενο, αφού οποιοδήποτε πραξικόπημα και διάλυση της βουλής θίγει τη βουλευτική του ιδιότητα, δηλαδή "ελάτε να μας γ@μήσετε". Προφανώς έτσουξε το "τα κεφάλια σας στις πρέσπες", αλλά τι να πεις γι αυτό, όταν έχεις ήδη καταπιεί το "ραντεβού στα γουναράδικα";

Giorgakis

Αυτό που η βουλευτικη ασυλία ισχύει παντού γύρω γύρω εκτός από τη χρυσή αυγή... Πολύ δημοκρατικό

Α καλά

Αυτό που οι μεταμέλειες και τα κλαψουρίσματα τελικά λειτουργούν μόνο για τη Χρυσή Αυγή, πολύ δημοκρατικό. Α, και κάτι ακόμα, πάρτε μια φορά ευθύνες πράξεων και λόγων..Όχι τα λέμε, τα κάνουμε, σηκώνουμε σημαίες και λάβαρα και μετά είμαστε νέοι και δε ξέραμε...νιώστε και σεις λίγη pride βρε κ..λοτούμπες

Εγώ πάντως,

Αισθάνομαι κάργα pride, όταν στο δημοψήφισμα ψήφισα όχι μαζί με το 60% του λαού, και έγινε με έναν ακατανόητο τρόπο ΝΑΙ, μετά από γερμανοδιώκτης, που μεταλλάχθηκα σε γερμανοτσολιάς, με όλα τα επακόλουθα, στις Πρέσπες, στο τραγουδάκι των γενεθλίων του Νίμιτς, και ότα αντίκρυσα το Τζέισον Αντιγόνη.

εσχατη προδοσια

τκυ άρθρου 135 δεν είναι γιατί απαιτουται πραξεις(βιας εξαναγκασμου κκο )όχι μόνο λόγια.Προπαρασκευαστικες πράξεις έσχατης προδοσίας του άρθρου 135 είναι τυπικά γιατί στην πρώτη παράγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά οτι οποίος με προθεση δημόσια προκαλεί ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους σε έσχατη προδοσία τιμωρείται με κάθειρξη.Στις περιπτώσεις αυτές όμως πρέπει η πρόκληση και η προσπαθεια να είναι σοβαρή.Δηλαδη να είναι έντονη επιμονη και οργανωμένη εις τρόπον ώστε να ειναι ικανή να προκαλέσει να διεγείρει άλλους ( στην προκειμένη περίπτωση την στρατιωτική ηγεσία ) στο να επιχειρήσουν πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 134.Γιατι όσο πιο βαριά είναι η κατηγορία σε αυτές τις περιπτώσεις τόσο πιο μεγάλη είναι και η υποχρέωση της κατηγορούσας αρχής να την αποδείξει και άλλο τόσο πιο μεγάλες οι πιθανότητες να εκπέσουν οιμκατηηριες στο δικαστήριο.Και αυτό είναι λογικό γιατί δεν μπορείς να κλείσεις τον άλλο ισοβοια ή κάθειρξη για μια αγανακτησμενη έκφραση εν τη ρήμη του λόγου του εν μέσω προκλήσεων και βαριου κλίματος.Ατιμωρητος φυσικά δε θα μήνει αφού ο σοφός νομοθέτης στην παράγραφο 3 του άρθρου 135 προπαρασκευστικες πράξεις προβλέπει οτι οποιαδητποτε αλλη προπαρασκευαστική ενέργεια τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.Στην αποδεικτική διαδικασία υπέρ της επιοικειας του κάθε ενός κατηγορουμένου θα συμβάλει και η προσωπικότητα αλλαμκαιμη εμφάνιση.Δηλαη άλλο να λέγεσαι πχ Φραγγος και να έχεις άκρες και επιρροη στο στράτευμα και να τάβλες αυτά συνομοτικα και να είσαι σε θέση να πείσεις την ηγεσία του στρατεύματος και άλλο να τά λες δημόσια και να κινδυνεύεις να σε πιάσουν αμέσως και να μην έχει ακρες και επιρροη στο στράτευμα όχι μόνο λόγω γελλοιας προσωπικότητας αλλά και εμφάνισης ,π.χ ποιους να πείσεις και ποιοι να σε πιστέψουν και να σε ακολουθήσουν από την ηγεσία του στρατεύματος άμα είσαι αξουριστος και η φάτσα σου είναι σαν του λήσταρχου σακαφλια και τριχωτή σαν τον κλο της μαημους.Καλά του κάνανε του συγκεκριμένου πάντως οι χρυσαυγιτες έξω έχουν σαλταρει και λένε τα ίδια και χειρότερα με αυτόν ,καιρός να μαζευτούνε ,η ηγεσία της χρυσής αυγής με η διαγραφή του τους εδωσε σαφές μήνυμα ότι πρέπει να μαζευτούνε γιατι και για πραξικόπημα και χούντα λένε μερικά αγραμματα στελεχια της στην επαρχία. Οτι οδηγουσε επικίνδυνα και πήγε να σκοτώσει αστυνομικούς στα μπλοκα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ούτε ατιμώρητο,καταξιώνεται αυτό που λένε για τους εθνικιστές ότι είναι όπως ο βασανιστής ζώων με το γατάκι,το καλοπιάνει του αφήνεται και το σκαει στον τοιχο

periklis

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ ...

Hunter

Στο Κέντρο της Αθήνας και στα δυτικά προάστια, ο κόσμος φωνάζει "πού είσαι Παπαδόπουλε, σήκω από το μνήμα να βάλεις τάξη"... Η μισή Αθήνα δηλαδή οργανώνει πραξικόπημα;;;;;;;;

Sniper

Κοτόπουλα ΜΙΜΙΚΟΣ!

Αηδία

Κατηγορία - Παρωδία! Είπε ότι αισθάνονται και λένε οι Ελληνες!

Godjilakis

Οι Έλληνες που τους ψήφισαν και τους έβαλαν στην Βουλή και θα το ξανά κάνουν με την πρώτη ευκαιρία , ζήτω η τρέλα

Άρης

Γιατί τον διέγραψε ο αρχηγός τότε; Ή είναι κότα ο Μπαρμπαρούσης ή είναι κότα ο αρχηγός! Ένα από τα δύο ισχύει!

Σπυρος

ποια ακριβώς ήταν η προπαρασκευαστική πράξη για την οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, ότι είπε ότι λέγεται στα καφενεία από γραφικούς? προπαρασκευαστική πράξη σημαίνει ότι είχε κάνει ήδη κάποιες ενέργειες για προδοσία, οχι οτι έλεγε μπούρδες στην βουλή

καρλ

Από ότι βλέπω στα σχόλια όταν θα έρθουν οι πραγματικοί κομμουνιστές στα πράγματα δε θα προφταίνουν να ανοίγουν γκούλαγκ για τα φασισταριά. Για όσους επιζήσουν τουλάχιστον από τον εμφύλιο.

ΚΩΣΤΑΣ

ΣΕ ΠΟΙΝ ΚΟΣΜΟ ΖΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ Ε ΡΕ ΓΕΛΙΟ ΜΑ ΠΟΛΛΗ ΓΕΛΙΟ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

poreia-syntagma_main02

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συρρέουν έξω από τη Βουλή για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών - Βροντοφωνάζουν «όχι» στη Συμφωνία και συνθήματα για τη Μακεδονία - Διαδηλωτές απ' όλη την Ελλάδα καλούν τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν τη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

325
anarxikoi_sidagma

Έγραψαν συνθήματα τα ξημερώματα της Κυριακής στο Σύνταγμα  «οι εθνικές ιδέες γεννούν νεκροταφεία» και «Σε Ελλάδα-Τουρκία-Μακεδονία ο εχθρός είναι τα Κράτη, Αφεντικά και Πατριαρχία»

17