Φωτογραφίες: Δείτε τα 320 αρχαία που έκρυβε αρχαιοκάπηλος στην Αταλάντη

Fthiwtida-arxaia

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε, αποκάλυψε τη μεγάλη «μηχανή» που είχε στήσει ένας 57χρονος

Ο 57χρονος ιδιοκτήτης του κτήματος ήταν ο αρχαιοκάπηλος που είχε κρύψει μέσα σε πλαστικές σακούλες εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν από άνδρες της Πυροσβεστικής και της 7ης ΕΜΑΚ κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Προφήτης Ηλίας της Λοκρίδας, την περασμένη Πέμπτη!

Οι άνδρες της Ασφάλειας Λαμίας εξιχνίασαν την υπόθεση και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του ιδιοκτήτη του κτήματος στη θέση «Σικοκούρι», όπου εντοπίστηκε ο αμύθητος θησαυρός κρυμμένος σε θάμνους μέσα σε μια απόκρημνη περιοχή. Μάλιστα, κατασχέθηκαν εργαλεία που χρησιμοποιούνται για ανασκαφές και συντήρηση αρχαίων αντικειμένων και διάφορα τελάρα και σύνεργα καθαρισμού και συγκόλλησης του 57χρονου, που οδήγησαν στην ταυτοποίησή του. Ο αρχαιοκάπηλος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση μνημείων, που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπάγονται στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Fthiwtida-arxaia
Fthiwtida-arxaia2


Στο μεταξύ, η έρευνα των αστυνομικών έφερε στο φως και νέα ευρήματα που φτάνουν τα 320 και ίσως ξεπεράσουν τα 500! Όλα τα αντικείμενα, που υπάγονται στο πρώτο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα και στην Γεωμετρική περίοδο, ήταν καθαρισμένα, μερικώς συγκολλημένα και τυλιγμένα με φύλλα εφημερίδων σε νάιλον σακούλες, έτοιμα για πώληση! Η καταγραφή τους συνεχίζεται από τους ειδικούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας.

Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν ειδώλια ίππου με ιππέα και τμήματα ειδωλίων ίππου, ακέραιο ειδώλιο ιστάμενης ανδρικής μορφής (Απόλλωνος) με λύρα στο αριστερό χέρι, ακέραιο ειδώλιο καθιστού αγοριού με κωνικό πίλο, αέραιο ειδώλιο γυμνού αγοριού, σε οκλάζουσα στάση, κεφαλές πήλινων ειδωλίων, με περίτεχνη κόμμωση και επίθετη ερυθρή και λευκή βαφή, ειδώλια διαφόρων ζώων, κεφαλές πήλινων ανδρικών ειδωλίων με περίτεχνη κόμμωση και ερυθρό επίθετο χρώμα στο δέρμα, καθιστό ειδώλιο γυμνής ανδρικής μορφής σε οικοτεχνική δραστηριότητα, καθιστή γυναικεία μορφή σε οικοπαρασκευαστική ιδιότητα, κεφαλή γυναικείου ειδωλίου με περίτεχνη κόμμωση και πόλο, κεφαλές ανδρικών ειδωλίων με στεφάνια, τμήμα κορμού γυμνού ανδρικού ειδωλίου που κρατά πετεινό, ειδώλιο καθιστής σε θρόνο γυναικείας μορφής που φέρει πόλο στην κεφαλή, μελανόμορφος λήκυθος με διονυσιακή παράσταση, κύλικες, κάνθαροι και άλλα ανθρώπινα ειδώλια και τμήματα, μπρούτζινα ψέλλια, όστρακα, αγγεία και μονωτές φιάλες, κοτύλες, πλήθος θραυσμάτων, μόνατα κύπελλα και σκύφοι, ληκύθια και σφαιρικές συμπιεσμένες τριφυλόσχιμες οινοχόες, λεκανίδες με πώματα, πρόχοι, πινάκια και μονόμυξοι λύχνοι, σκυφίδια, χάλκινες περόνες, μυροδοχείο, αλάβαστρο κ.α.

Fthiwtida-arxaia3
Fthiwtida-arxaia4
Fthiwtida-arxaia5ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20595882

Η πρώτη πανσέληνος του έτους συνδυάστηκε με μια ολική έκλειψη Σελήνης, ενώ ταυτόχρονα το φεγγάρι βρισκόταν στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη (στο περίγειο) και έτσι φαινόταν πιο μεγάλο και φωτεινό, αλλά και πιο σκουροκόκκινο λόγω της έκλειψης