Σε δίκη 15 γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ για υπερκοστολόγηση μοσχευμάτων

dikastiki_aithousa1

Κατηγορούνται για ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο και σε ταμεία – Η παραπομπή τους έγινε με βούλευμα – καταπέλτη του συμβουλίου Εφετών

Άλλη μια υπόθεση «μαύρης τρύπας» στα οικονομικά του ΕΣΥ με υπερκοστολόγηση μοσχευμάτων, αναδεικνύεται μέσα από βούλευμα – καταπέλτη του συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματική κατηγορία 15 γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ, την περίοδο 2009 - 2011.

Η παραπομπή των εν λόγω λειτουργών του Ιπποκράτη, ορθοπεδικών χειρουργών αλλά και διευθυντών κλινικών και διοικούντων του νοσοκομείου αφορά σε ανεξέλεγκτη χρήση και υπερκοστολόγηση οστικών μοσχευμάτων, η οποία φέρεται να ζημίωσε το νοσοκομείο με εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, η παραπομπή των 15 προσώπων σε ακροατήριο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφασίστηκε με το υπ. αριθμόν 578/2018 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ προέβαιναν σε συνεχείς προμήθειες οστικών μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους ενώ κάποια από τα μοσχεύματα αυτά, κατά το κατηγορητήριο, χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και για ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη!

Αποτέλεσμα της δράσης τους ήταν «μόνο για δύο χρόνια, το 2009 και το 2010, η εκτιμώμενη ζημιά για το Δημόσιο (έπειτα από αξιολόγηση 1.500 φύλλων χειρουργείου) να αγγίζει το ποσό των 10.099.497 ευρώ, που αποτελεί και την υπέρβαση δαπάνης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων».

Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί πως η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στις 6.676 ευρώ με τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών σε πολλές περιπτώσεις να μην αποζημιώνουν την αξία των μοσχευμάτων καθώς η τοποθέτηση τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Το πόρισμα

Ενδελεχή έλεγχο στο νοσοκομείο είχε διενεργήσει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, το οποίο σε πόρισμα του κατέγραψε περιπτώσεις παραγγελιών μοσχευμάτων στην ανώτερη δυνατή τιμή και χωρίς να τηρηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε στη συνέχεια στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ερεύνησαν την υπόθεση, άσκησαν ποινικές διώξεις με τη σχετική δικογραφία να καταλήγει στο συμβούλιο Εφετών το οποίο εξέδωσε και το παραπεμπτικό βούλευμα για τους 15 κατηγορούμενους ορθοπεδικούς χειρουργούς και στελέχη του νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 17, ωστόσο, με το βούλευμα παύθηκε η ποινική δίωξη για δύο εμπλεκόμενους, μετά από επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας τους σε πλημμέλημα. Επίσης, με το ίδιο βούλευμα απορρίφθηκαν τα αιτήματα κατηγορουμένων για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Το πόρισμα, πάντως, του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης πραγματικά αποτελεί «καταπέλτη» για τα τους γιατρούς και τα στελέχη του ΚΑΤ σχετικά με τις αθρόες παραγγελίες μοσχευμάτων: «Δεν τηρούνταν καμιά διαδικασία προέγκρισης της δαπάνης πριν από την επέμβαση, γεγονός που τελικά επέτρεπε στα ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου να επιβάλλουν στην πράξη προκαθορισμένες επιλογές και να προσανατολίζουν την ανάθεση προμήθειας με απ' ευθείας ανάθεση στις προτεινόμενες εταιρείες. Αντίθετα, πριν από την επέμβαση θα έπρεπε να υποβαλλόταν αίτημα χορήγησης υλικού, να συντασσόταν η ιατρική γνωμάτευση και να εγκριθεί αρμοδίως έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τμήματος Οικονομικού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Όπως δε προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία που το νοσοκομείο κλήθηκε να δώσει στους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας: «Το 2009 τα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις ασθενών κόστισαν 18.127.990,00 ευρώ, το 2010, 9.348.284,00 ευρώ και το 2011, 1.802.351,00 ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Απλή λυση

Περιουσιολογιο για όλους. Τα κλεμμενα λεφτά ξοδευονται πάντα.

Antipiranhas1978

Με τις εταιρείες στον τεχνητό νεφρό, θα ασχοληθούμε;;; Επισκευές, πωλήσεις, φίλτρα.... Ιπποκράτειο, Πύργος, Ζάκυνθος, Σέρρες, Παπαγεωργίου, Γεννηματά....

Μισές αληθειες

Παραπάνω απο τους μισούς είναι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ!!!

ΝΙΚΟΣ

πού είναι οι της ΝΔ να πουν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε

Ήταν 4% αντίθετα στα πράγματα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Από το 12 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε 20% κατ'ελαχιστο, ξέρεις γιατί? Γιατί με τα μνημόνια κάτι τυπαδες σαν κι αυτούς τους γιατρακους δεν μπορούσαν πλέον να συνεχίσουν τέτοιες δράσεις που εκτιμώ τις είχαν από πολύ παλιά και μέχρι το 2011. Όλοι αυτοί πήδηξαν στα χρόνια εκείνα 2011 και 2012 έξω από το ΠΑΣΟΚ, αγανακτισμένοι και απυβδησμενοι από τα ποταπά μνημόνια και μαζεύτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπου και παραμένουν, κάνοντας τα ίδια και σήμερα, αλλά με πολύ μεγαλύτερη προσοχή....

Νάνος

Αυτά τα "βουλεύματα – καταπέλτη" τα ξέρουμε. Τι έγινε με τον ίδιο "βούλευμα – καταπέλτη" για την υπόθεση DePuy (θυγατρική της Johnson &Johnson) και τον πασίγνωστο ορθοπεδικό εκεί; επ' αόριστον αναβολή; από το 2000- 2006 είναι το έγκλημά τους...

Καχύποπτος

Μπάτε σκύλοι αλεστε , και αλεστικα μη δίνετε.... Αν υπολογίσουμε και τα .....**φακελάκια ** , τότε δέν είχε άδικο ο Πάγκαλος όταν είπε **όλοι μαζί τά φάγαμε**.

Πόπη

ΝΔ-ΠΑΣΟΚοι μέσα στο κόλπο, 1.000%. Νόμιζαν ότι θα είναι μια ζωή στην εξουσία οι διάφοροι Σαμαροβενιζέλοι, Γιωργάκηδες, Σημίτηδες κλπ. Σκέψου τι γινόταν πανελλαδικά !

Άσε μορη

Όλοι αυτοί οι απατεώνες όπως και ο Τσοχατζόπουλος σήμερα δηλώνουν Συριζαιοι ως το κόκαλο. Όσο έπαιζε μάσα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άραζαν εκεί, τώρα την μάσα την δίνει ο νέος Ανδρέα.....

Είναι όλοι με βίλες εκεί μέσα

και το παίζουν αντιμνημονιακοί. Πόθεν έσχες σε όλους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mesara

Κορυφώνεται η αγωνία - Το σκοτάδι δυσχεραίνει τις τις έρευνες των σωστικών συνεργείων - Στις 3 το μεσημέρι οι πυροσβέστες βρήκαν ένα εξάρτημα του αυτοκινήτου στην παραλία Τυμπακίου

4
4719020

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία που δέχθηκε την επίθεση του Ρουβίκωνα χαρακτηρίζει διαστρέβλωση της πραγματικότητας τους ισχυρισμούς της αναρχικής οργάνωσης με τους οποίους δικαιολογεί την επίθεση

7